Κυριακή, 21 Ιουλίου 2024
ΑΘΗΝΑ ΚΑΙΡΟΣ

28η Οκτωβρίου: Κλειστά σούπερ μάρκετ και εμπορικά καταστήματα – Ποια μαγαζιά θα είναι ανοιχτά

Μοιραστείτε το

Κλειστά θα είναι αύριο, Σάββατο 28/10 τα σούπερ μάρκετ, λόγω της αργίας για την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου. Ανοιχτά θα είναι, ωστόσο, μίνι μάρκετ, φούρνοι, ζαχαροπλαστεία και άλλα μαγαζιά που δουλεύουν κανονικά και τις υπόλοιπες Κυριακές και αργίες.

Κλειστά θα είναι επίσης και τα μαγαζιά του λιανεμπορίου, κομμωτήρια, υπηρεσίες περιποίησης κλπ.

Πώς αμείβονται όσοι εργαστούν την αργία

Υπενθυμίζεται πως όσοι εργαστούν την 28η Οκτωβρίου, θα έχουν αυξημένες απολαβές σύμφωνα με τον νόμο, ο οποίος συγκεκριμένα προβλέπει:

  • οι ημερομίσθιοι θα λάβουν το συνηθισμένο ημερομίσθιό τους και προσαύξηση 75% που θα υπολογισθεί στο νόμιμο ωρομίσθιό τους, για όσες ώρες απασχοληθούν
  • οι επί μηνιαίο μισθό θα λάβουν τόσα ωρομίσθια όσες ώρες απασχοληθούν και προσαύξηση 75% στο νόμιμο ωρομίσθιό τους

Τι ισχύει με τη μεταφορά της αργία της 28ης Οκτωβρίου 2023

Η αργία της 28ης Οκτωβρίου δεν μεταφέρεται σε άλλη εργάσιμη και ας πέφτει Σάββατο. Το ίδιο ακριβώς θα ίσχυε και αν έπεφτε Κυριακή.

Με βάση το άρθρο 7 του Ν. 1400/83, τόσο για τον ιδιωτικό, όσο και για τον Δημόσιο τομέα, όταν η υποχρεωτική αργία συμπίπτει με ημέρα Κυριακή ισχύουν τα εξής:

Δεν γεννάται θέμα μεταθέσεώς της σε άλλη εργάσιμη μέρα, διότι όπως είναι γνωστό τόσο για τον ιδιωτικό, όσο και το Δημόσιο τομέα καταργήθηκαν οι διατάξεις περί μεταθέσεως των αργιών, όταν συμπίπτουν με ημέρα Κυριακή (άρθρο 7 του Ν.1400/83).

Σχετικά Άρθρα

Δείτε Επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή

Μην χάνετε καμία στιγμή ενημέρωσης. Παρακολουθήστε το τηλεοπτικό πρόγραμμα του Kontra Channel σε
απευθείας μετάδοση 24/7.