Τρίτη, 28 Μαΐου 2024
ΑΘΗΝΑ ΚΑΙΡΟΣ

Reuters: 14 δισ. ευρώ κεφάλαια θα χρειαστούν οι ελληνικές τράπεζες

Μοιραστείτε το

Στα 14 δισ. το συνολικό ποσό της ανακεφαλαιοποίησης, με το  βασικό σενάριο των τραπεζικών τεστ αντοχής (stress tests) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) να δείχνει κεφαλαιακές ανάγκες συνολικά 4,5 δισ. για τις 4 συστολικές τράπεζες.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters που επικαλείται τραπεζικές πηγές, τα στοιχεία της ΕΚΤ που θα δημοσιευτούν το Σάββατο, είναι καλύτερα από τις τελευταίες προβλέψεις και εντός των ορίων που έχουν θέσει κυβέρνηση και δανειστές.

Αισιόδοξο ήταν και το μήνυμα του Αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη, μετά την επίσκεψή του στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, που δήλωσε πως υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις για να ολοκληρωθεί με επιτυχία η διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.

Συγκεκριμένα δήλωσε πως, «Περιμένουμε το Σάββατο τα αποτελέσματα από την ΕΚΤ και έως την Κυριακή θα έχει ψηφιστεί ο νόμος». Το νέο νομοσχέδιο και η νέα ανακεφαλαιοποίηση επιφέρουν σημαντικές αλλαγές:

Οι νέες μετοχές που θα αποκτήσει το Δημόσιο, μέσω του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας(ΤΧΣ), θα έχουν πλήρη δικαιώματα ψήφου.

Ενισχύεται η διαφάνεια και η δημόσια λογοδοσία των τραπεζών και του ΤΧΣ.

Θεσπίζεται, διαδικασία αξιολόγησης των διοικήσεων και των ανώτερων στελεχών των τραπεζών.

Σχετικά Άρθρα

Δείτε Επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή

Μην χάνετε καμία στιγμή ενημέρωσης. Παρακολουθήστε το τηλεοπτικό πρόγραμμα του Kontra Channel σε
απευθείας μετάδοση 24/7.