Προτιμάτε να στέλνετε μηνύματα αντί να τηλεφωνείτε; Να τι λέει η ψυχολογία για αυτό 

Όλο και περισσότεροι άνθρωποι προτιμούν να στέλνουν μηνύματα παρά να κάνουν μια κλήση. Αυτή η φαινομενικά ακίνδυνη συμπεριφορά κρύβει κάποιους ενδιαφέροντες ψυχολογικούς μηχανισμούς που λένε πολλά για τον τρόπο με τον οποίο αλληλεπιδρούμε με τον κόσμο, επισημαίνει σε άρθρο της στο Psychologies.com, η Isabelle Thibaud.

Αποστολή γραπτού μηνύματος vs ένα τηλεφώνημα: δύο πολύ διαφορετικοί τρόποι επικοινωνίας. Αν είστε από τους ανθρώπους που προτιμούν τον γραπτό λόγο, ίσως έχετε ήδη νιώσει αμηχανία ή παρεξήγηση από τους άλλους. Ωστόσο, σύμφωνα με ένα άρθρο που δημοσιεύτηκε στην Ouest-France, αυτή η προτίμηση λέει πολλά για τον τρόπο που διαχειρίζεστε τις σχέσεις σας, τα συναισθήματά σας και τις προτεραιότητές σας. Στην πραγματικότητα, αυτή η συμπεριφορά θα μπορούσε να αντανακλά βαθιά ριζωμένα χαρακτηριστικά της προσωπικότητάς σας.

Ανάγκη για περισυλλογή πριν από τη δράση

Οι άνθρωποι που προτιμούν να στέλνουν μηνύματα είναι συχνά «εσωτερικοί επεξεργαστές». Χρειάζονται χρόνο για να οργανώσουν τις σκέψεις τους πριν απαντήσουν, ώστε να είναι πιο ακριβείς και στοχευμένοι σε αυτά που λένε. Σε αντίθεση με τις κλήσεις, όπου οι ανταλλαγές είναι αυθόρμητες και άμεσες, τα μηνύματα κειμένου προσφέρουν την ευκαιρία να σκεφτούν πριν ενεργήσουν. Αυτή η ανάγκη για στοχασμό συνδέεται με μια ορισμένη ενδοσκόπηση, η οποία διασφαλίζει ότι οι λέξεις που επιλέγονται είναι όντως αυτές που αντιστοιχούν στην πρόθεση.

Η αναζήτηση σαφήνειας και ακρίβειας

Ένα από τα πλεονεκτήματα των SMS είναι ότι σας επιτρέπει να επαναδιατυπώσετε, να ξαναδιαβάσετε και να προσαρμόσετε τα λόγια σας πριν τα στείλετε. Αυτό αποδεικνύει την επιθυμία για σαφήνεια στην επικοινωνία. Για όσους προτιμούν αυτή τη μέθοδο επικοινωνίας, η ακρίβεια των λέξεων είναι υψίστης σημασίας και ο γραπτός λόγος τους δίνει την ευκαιρία να τελειοποιήσουν το μήνυμά τους. Αυτό ξεπερνά κατά πολύ το πρακτικό: είναι ένας τρόπος να διασφαλίζεται ότι οι πληροφορίες μεταφέρονται όσο το δυνατόν πιο πιστά και ξεκάθαρα. Αυτή η μέριμνα για την ακρίβεια δεν είναι ψυχρότητα, αλλά μια μορφή σεβασμού προς το πρόσωπο στο οποίο απευθύνεστε.

Απόρριψη της επιφανειακής αλληλεπίδρασης

Οι τηλεφωνικές κλήσεις συχνά περιλαμβάνουν ευγενικές, μερικές φορές αναγκαστικές, ανταλλαγές και έναν τόνο που μπορεί να φαίνεται επίπλαστος. Για όσους προτιμούν τα γραπτά μηνύματα, αυτές οι επιφανειακές αλληλεπιδράσεις είναι εξαντλητικές. Το κείμενο, από την άλλη πλευρά, προσφέρει έναν πιο άμεσο τρόπο έκφρασης των σκέψεων χωρίς να χρειάζεται να υποδυθείς κάποιον ρόλο. Το SMS επιτρέπει στο άτομο να είναι πιο αυθεντικό, χωρίς την ανάγκη να διατηρεί ένα κοινωνικό προσωπείο. Αυτή η πιο αγνή μορφή επικοινωνίας συχνά εκτιμάται περισσότερο από όσους αναζητούν μια ειλικρινή σύνδεση.

Διαχείριση της συναισθηματικής φόρτισης

Οι τηλεφωνικές συνομιλίες μπορεί να είναι συναισθηματικά απαιτητικές, απαιτώντας άμεση παρουσία και συνεχή συναισθηματική διαχείριση. Όσοι προτιμούν να στέλνουν μηνύματα είναι συχνά πολύ προσεκτικοί με τη συναισθηματική τους κατάσταση και προτιμούν να διαχειρίζονται αυτό το φορτίο με πιο μετρημένο τρόπο. Το γραπτό μήνυμα τους επιτρέπει να απαντούν όταν αισθάνονται έτοιμοι και ικανοί να εμπλακούν σε συζήτηση. Αυτό δεν αντικατοπτρίζει την απουσία στοργής, αλλά μάλλον έναν πιο συνειδητό τρόπο προστασίας της συναισθηματικής τους ευεξίας, ενώ παραμένουν συνδεδεμένοι.

 

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή