Ρωσία: Στο «τραπέζι» το ενδεχόμενο απαγόρευσης εξαγωγών βενζίνης
Η Ρωσία ενδέχεται επίσης να αυξήσει τους όγκους των υποχρεωτικών πωλήσεων βενζίνης στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων.

Μοιραστείτε το
Μια πιθανή απαγόρευση εξαγωγής βενζίνης, με σκοπό να αποτρέψει τις εγχώριες ελλείψεις καυσίμων και τις αυξήσεις των τιμών μετά την απόφαση να μειώσει τις επιδοτήσεις για τα διυλιστήρια εξετάζει η ρωσική κυβέρνηση. Αυτό δήλωσαν στο Reuters την Τρίτη 23/5 πηγές της ρωσικής βιομηχανίας και της κυβέρνησης.
Οι πληροφορίες αναφέρουν επίσης ότι η κυβέρνηση ενδέχεται να αυξήσει τους όγκους των υποχρεωτικών πωλήσεων βενζίνης στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων. Το υπουργείο Ενέργειας δεν απάντησε σε αίτημα για σχολιασμό από το διεθνές μέσο.
Εν τω μεταξύ, μπορεί οι δυτικές κυρώσεις προς τη Ρωσία να βρίσκονται σε ισχύ και μάλιστα να ετοιμάζεται και το επόμενο πακέτο, οι ρωσικές εξαγωγές πετρελαίου ωστόσο δεν φαίνεται να πτοούνται.
Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας (ΔΟΕ, IEA), οι ρωσικές εξαγωγές πετρελαίου έφθασαν τον Απρίλιο στο υψηλότερο επίπεδό τους από την αρχή της εισβολής στην Ουκρανία.
Ο διεθνής οργανισμός, που έχει την έδρα του στο Παρίσι, αναφέρει στη μηνιαία έκθεσή του πως οι ρωσικές εξαγωγές έφθασαν τον περασμένο μήνα τα 8,3 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, καθώς η χώρα δεν πραγματοποίησε την απειλή της να μειώσει την παραγωγή της κατά 500.000 βαρέλια ημερησίως. «Η Ρωσία μπορεί να αυξήσει τον όγκο παραγωγής της για να αντισταθμίσει την απώλεια εσόδων», παρατήρησε ο ΔΟΕ.
Παρά τις διεθνείς κυρώσεις με στόχο το πετρέλαιό της, η Ρωσία έχει καταφέρει να ανακατευθύνει τις εξαγωγές των υδρογονανθράκων της προς άλλες χώρες (Κίνα, Ινδία, Τουρκία…), όμως η Μόσχα «μοιάζει να δυσκολεύεται λίγο να βρει αγοραστές για το αργό της και τα πετρελαϊκά προϊόντα της», αναφέρεται επίσης στην έκθεση.
«Τον Απρίλιο, οι ρωσικές εξαγωγές πετρελαίου έφθασαν στο υψηλότερο σημείο τους μετά την εισβολή, στα 8,3 εκατ. βαρέλια την ημέρα» (συνυπολογίζοντας τα προϊόντα διύλισης), γράφει ο ΔΟΕ, ποσότητα που αντιπροσωπεύει αύξηση εσόδων «κατά 1,7 δισεκατομμύριο δολάρια», στα 15 δισεκ. δολάρια.
Στην έκθεση επισημαίνεται παράλληλα «ανάκαμψη της κινεζικής ζήτησης η οποία υπερέβη τις προσδοκίες» με «απόλυτο ρεκόρ το Μάρτιο στα 16 δισεκ. βαρέλια την ημέρα» για την ασιατική χώρα, δεύτερη καταναλώτρια πετρελαίου στον κόσμο μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Σχετικά Άρθρα
Δείτε Επίσης
Μην χάνετε καμία στιγμή ενημέρωσης. Παρακολουθήστε το τηλεοπτικό πρόγραμμα του Kontra Channel σε
απευθείας μετάδοση 24/7.