Παπασταύρου: Οι πολίτες θα δουν σημαντικά οικονομικά οφέλη από την εκμετάλλευση των εγχώριων υδρογονανθράκων

Στα οφέλη που αναμένεται να δει η κοινωνία από τις συμφωνίες για την εκμετάλλευση των πιθανών κοιτασμάτων υδρογονανθράκων της χώρας αναφέρθηκε ο υπουργός περιβάλλοντος και ενέργειας, Σταύρος Παπασταύρου.

Μιλώντας στο ραδιόφωνο του Real, σημείωσε ότι η πρώτη ερευνητική γεώτρηση που θα πραγματοποιηθεί το 2027 στο μπλοκ 2 θα έχει άμεσο όφελος για την κοινωνία, καθώς εφόσον το κοίτασμα είναι εμπορικά εκμεταλλεύσιμο, θα δημιουργήσει “φυσικό πλούτο που μεγάλο κομμάτι θα πηγαίνει στους Έλληνες φορολογούμενους”. Κυρίως, όπως τόνισε, εάν η γεώτρηση στο συγκεκριμένο κοίτασμα έχει θετικό αποτέλεσμα, όλα τα εγχώρια κοιτάσματα “θα αποκτήσουν εν δυνάμει μεγάλη οικονομική αξία” και θα υπάρξει μεγάλη αύξηση οικονομικών εσόδων.

Πρόσθεσε πως, η συμφωνία για το μπλοκ 2 θα προχωρήσει από την ΕΔΕΥΕΠ και τις εταιρείες, με τη χώρα να αναμένεται να λάβει περίπου το 40% των εσόδων από την όλη δραστηριότητα.

Στη συνέχεια ο υπουργός αναφέρθηκε στη συμφωνία που υπεγράφη την Κυριακή μεταξύ των Naftogaz και της Atlantic SEE, για μεταφορά αερίου στην Ουκρανία, ενώ τόνισε ότι υφίστανται και συμφωνίες μεταξύ των διαχειριστών των χωρών του Κάθετου Διαδρόμου. “Για να μπορέσει να μεταφερθεί το αμερικανικό φυσικό αέριο, πέραν της εμπιστοσύνης των ΗΠΑ στην ελληνική κυβέρνηση και τις υποδομές, χρειάζεται μια πολύ καλή συνεργασία μεταξύ των χωρών της περιοχής”, εξήγησε ο ίδιος.

Ερωτηθείς για τον κίνδυνο η Ελλάδα να εξαρτηθεί μονόπλευρα από τις ΗΠΑ, ο κ. Παπασταύρου υπογράμμισε μεταξύ άλλων: “Η ΕΕ αποφάσισε ότι έως το 2028 θα απεξαρτηθούμε πλήρως από το ρωσικό αέριο. Εμείς αξιοποιήσαμε τη συμφωνία Ευρώπης-ΗΠΑ σε αυτό και αξιοποιώντας τις υποδομές μας, πετυχαίνουμε αυτό που και οι 2 πλευρές θέλουν”.

Ωστόσο, όπως διευκρίνισε, “δεν επαναπαυόμαστε, δημιουργούμε τον δικό μας τομέα ανάπτυξης των υδρογονανθράκων”, για να στηριζόμαστε στις δικές μας δυνάμεις.

Όσον αφορά τις πολιτικές της πράσινης μετάβασης, ο υπουργός επανέλαβε ότι αυτή δε μπορεί να αποτελεί αυτοσκοπό, λαμβάνοντας υπόψη την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας. Όταν όλες οι χώρες αξιοποιούν τους εγχώριους ενεργειακούς πόρους τους, δε μπορούμε να μην κάνουμε το ίδιο, σχολίασε.

Τέλος ο Στ. Παπασταύρου μίλησε για την ανάγκη να βρεθεί λύση για την ελάφρυνση του ενεργειακού κόστους της βιομηχανίας. “Όλα πρέπει να γίνουν στο πλαίσιο του δημοσιονομικού χώρου που διαθέτουμε”. “Υπάρχει εντατική συζήτηση για να βρούμε την κατάλληλη λύση”, επεσήμανε ο υπουργός.

πηγή: energypress.gr

ΕΤΙΚΕΤΕΣ

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή