Κίνδυνος για black out: Χτυπάει ταβάνι η κατανάλωση στο ρεύμα λόγω καύσωνα – Οδηγίες εξοικονόμησης ενέργειας

Το θερμόμετρο χτυπάει κόκκινο και βρισκόμαστε μόλις στη δεύτερη ημέρα του πολυήμερου καύσωνα. Όμως το κύμα ζέστης που σαρώνει τη χώρα δεν δοκιμάζει μόνο τον ανθρώπινο οργανισμό αλλά και το ενεργειακό σύστημα και τις αντοχές του.
Τα 45άρια οδηγούν μοιραία σε αυξημένη ενεργειακή κατανάλωση και θέτουν σε κατάσταση αυξημένης επιφυλακής τον κρατικό μηχανισμό και τον διαχειριστή του συστήματος ενέργειας ώστε να αποφευχθούν τα μπλακ άουτ.
Οι εκτιμήσεις θέλουν φορτία που θα κυμανθούν από τα 10.500MW έως και τα 10.600 ΜW τις μεσημεριανές ώρες τις επόμενες μέρες. Αντίστοιχα το βράδυ τα φορτία θα μπορούσαν να φτάσουν τα 9.400 GW το βράδυ, όταν η παραγωγή από τα φωτοβολταϊκά είναι μηδενική αλλά η ζήτηση για ρεύμα λόγω της χρήσης κλιματισμού είναι πολύ υψηλή.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις η κορύφωση της ζήτησης αναμένεται την Πέμπτη και την Παρασκευή. Η αυξημένη ζήτηση θα καλυφθεί από συμβατικές μονάδες (λιγνίτη και φυσικό αέριο) και ως ένα βαθμό από τα αιολικά πάρκα.
Η κατακόρυφη αύξηση της θερμοκρασίας στρέφει το ενδιαφέρον και στα υδροηλεκτρικά αποθέματα που παραδοσιακά έχουν το χαρακτήρα της «ασφαλιστικής δικλείδας» ώστε να αντέξει το σύστημα ιδιαίτερα σε περιόδους αυξημένης ζήτησης.
Φέτος όμως η εικόνα είναι εξαιρετικά ανησυχητική αφού τα αποθέματα στους ταμιευτήρες της χώρας έχουν υποχωρήσει κάτω από τις 2.000 GWh, φτάνοντας στις 1.920–1.930 Gwh.
Πρόκειται για τα χαμηλότερα επίπεδα της τελευταίας 20ετίας. Πάντως, η ενεργειακή πίεση δεν είναι μόνο… ελληνικό φαινόμενο. Στη νοτιοανατολική Ευρώπη η επίμονη ξηρασία έχει οδηγήσει σε ιστορικά χαμηλές στάθμες υδάτων ενισχύοντας την ενεργειακή αστάθεια.
Αξίζει να σημειωθεί πως για την ώρα το σύστημα δεν αντιμετωπίζει προβλήματα όμως όσο συνεχίζεται ο καύσωνας οι αντοχές του δοκιμάζονται.
Γι’ αυτό και η Ελλάδα βρίσκεται σε κατάσταση επιφυλακής. Εξάλλου, το ζήτημα βρέθηκε στο επίκεντρο σύσκεψης στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, υπό τον υπουργό κ. Σταύρο Παπασταύρου, με τη συμμετοχή εκπροσώπων του ΑΔΜΗΕ, του ΔΕΔΔΗΕ αλλά και της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ).
Κεντρική επιδίωξη ήταν να αξιολογηθεί η ετοιμότητα του συστήματος για την αντιμετώπιση ενδεχόμενων βλαβών ή δυσλειτουργιών.
Αυτό που προέκυψε είναι πως το σύστημα διαθέτει επάρκεια ισχύος, τόσο από πλευράς διαθέσιμης παραγωγής όσο και από την πλευρά του τεχνικού προσωπικού που είναι σε ετοιμότητα για άμεσες επεμβάσεις όπου χρειαστεί.
Σχετικά Άρθρα
Δείτε επίσης