Πέμπτη, 1 Ιουνίου 2023
ΑΘΗΝΑ ΚΑΙΡΟΣ

«Φρένο» στην πληρωμή ρωσικού φυσικού αερίου 600 εκατομμυρίων δολαρίων έβαλε η Τουρκία

Η Τουρκία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις εισαγωγές ενέργειας και η Ρωσία είναι ο μεγαλύτερος προμηθευτής της.

Μοιραστείτε το

Η Τουρκία ανέβαλε να πληρώσει στη Ρωσία 600 εκατομμύρια δολάρια για προμήθειες φυσικού αερίου έως το 2024, σύμφωνα με δύο πηγές που επικαλείται το πρακτορείο Reuters.

Πρόκειται για την πρώτη αναβολή τέτοιου είδους στο πλαίσιο συμφωνίας που ανακοινώθηκε την περασμένη εβδομάδα, η οποία υπογραμμίζει την εμβάθυνση των δεσμών μεταξύ Άγκυρας και Μόσχας.

Σύμφωνα με τους όρους της συμφωνίας, έως και 4 δισεκατομμύρια δολάρια σε πληρωμές τουρκικής ενέργειας προς τη Ρωσία ενδέχεται να αναβληθούν μέχρι το επόμενο έτος, ανέφεραν οι δύο πηγές στο Reuters υπό όρους ανωνυμίας.

Η Τουρκία, η οποία προετοιμάζεται για τις προεδρικές εκλογές την Κυριακή (14/5), εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις εισαγωγές ενέργειας και η Ρωσία είναι ο μεγαλύτερος προμηθευτής της.

Η συμφωνία για τις πληρωμές φυσικού αερίου ανακουφίζει από κάποια πίεση στα συναλλαγματικά αποθέματα της Τουρκίας, τα οποία έχουν εξαντληθεί από ανορθόδοξες οικονομικές πολιτικές που αποσκοπούν στη στήριξη της τουρκικής λίρας, καθώς και από την αύξηση των τιμών της ενέργειας μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία πέρυσι.

«Επίσημα μια πληρωμή ύψους 600 εκατομμυρίων δολαρίων έχει αναβληθεί για το επόμενο έτος. Η αύξηση των τιμών της ενέργειας είχε τεράστιο αντίκτυπο σε αυτό», δήλωσε μια από τις πηγές.

Πρόσθεσε δε ότι η Τουρκία θα μπορούσε να καθυστερήσει περαιτέρω τέτοιες πληρωμές τους επόμενους μήνες ανάλογα με την πορεία των τιμών της ενέργειας.

Τα υπουργεία ενέργειας της Ρωσίας και της Τουρκίας, καθώς και οι αντίστοιχες εταιρείες ενέργειας Gazprom και Botas, δεν έχουν ανταποκριθεί στα αιτήματα για σχολιασμό σχετικά με το θέμα.

Ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η Τουρκία και η Μόσχα κατέληξαν σε μια συμφωνία που επιτρέπει στην Άγκυρα να αναβάλει τις πληρωμές ενέργειας έως ένα ορισμένο ποσό, αλλά δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες.

Ο λογαριασμός των εισαγωγών ενέργειας της Τουρκίας έφτασε σε επίπεδο ρεκόρ κοντά στα 100 δισεκατομμύρια δολάρια το 2022 και έως τον Φεβρουάριο εισήγαγε το 39% των συνολικών 53,5 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων (bcm) φυσικού αερίου της από τη Ρωσία.

Σχετικά Άρθρα

Δείτε Επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή

Μην χάνετε καμία στιγμή ενημέρωσης. Παρακολουθήστε το τηλεοπτικό πρόγραμμα του Kontra Channel σε
απευθείας μετάδοση 24/7.