Την αντίστοιχη περσινή περίοδο η Ελλάδα βρισκόταν στην τρίτη θέση μεταξύ των χωρών της Ε.Ε.
Για το ίδιο χρονικό διάστημα η χώρα μας αναρριχήθηκε στην τρίτη (έναντι της τέταρτης την προηγούμενη εβδομάδα) θέση με την υψηλότερη τιμή στο πετρέλαιο κίνησης (diesel), στο οποίο συνήθως βρισκόταν σε επίπεδα αισθητά χαμηλότερα μεταξύ των κρατών-μελών της Ε.Ε. Ειδικότερα, με μέση τιμή στα 1,890 ευρώ/λίτρο η Ελλάδα βρέθηκε πίσω μόνο από τις Σουηδία (με 2,237 ευρώ/λίτρο) και Φινλανδία (με 2,077 ευρώ/λίτρο), ενώ η Ιρλανδία κατέλαβε την τέταρτη θέση (με 1,950 ευρώ/λίτρο). Την αντίστοιχη περσινή περίοδο η χώρα μας βρισκόταν στην 11η θέση στην Ε.Ε.
Υπενθυμίζεται ότι η Επιτροπή Ανταγωνισμού ανακοίνωσε πριν από λίγες ημέρες τη διερεύνηση της μετακύλισης των τιμών στα τρία στάδια της αλυσίδας παραγωγής και διάθεσης των πετρελαιοειδών (διύλιση, εμπορία, λιανική διάθεση) στην ελληνική αγορά. Ουσιαστικά ξεκινά κανονιστική παρέμβαση στον κλάδο των πετρελαιοειδών, προκειμένου να αξιολογήσει εάν επικρατούν συνθήκες αποτελεσματικού ανταγωνισμού στα τρία στάδια παραγωγής και διανομής των προϊόντων (αμόλυβδης βενζίνης, πετρελαίου κίνησης, πετρελαίου θέρμανσης).
Νέα άνοδος σε αέριο και ρεύμα στην Ευρώπη
Σε νέα υψηλά επίπεδα διαμορφώνονται οι τιμές του φυσικού αερίου και της χονδρεμπορικής ρεύματος στην Ευρώπη, καθώς τα κύματα ψύχους του χειμώνα κυρίως στον Βορρά αυξάνονται πιέζοντας προς τα πάνω τη ζήτηση και μειώνοντας τα σχετικά αποθέματα.
Χθες για τρίτη συνεχόμενη συνεδρίαση εκτοξεύτηκαν οι τιμές του φυσικού αερίου, με το ασυνήθιστο ψύχος στη Βόρεια Ευρώπη να δοκιμάζει της αντοχές εν μέσω κρίσης, και τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης αυξήθηκαν κατά 6,5%, μετά τα υψηλά επίπεδα της Τετάρτης που επανήλθαν στο ύψος που ήταν στα μέσα Οκτωβρίου. Στη χθεσινή συνεδρίαση του TTF η τιμή του αερίου έφτασε έως και τα 159 ευρώ/μεγαβατώρα, για να πέσει αργότερα κάτω από τα 155 ευρώ.
Το δριμύ ψύχος σε συνδυασμό με τη μείωση των ανέμων, άρα της παραγωγής ΑΠΕ, ωθούν προς μεγαλύτερη ζήτηση φυσικού αερίου, σύμφωνα με διεθνείς αναλυτές.
Τα επίπεδα των αποθεμάτων αρχίζουν να πέφτουν από το 96% στα μέσα Νοεμβρίου κοντά στο 90%.
Σε επίσης υψηλά επίπεδα διαμορφώνονται σήμερα οι μέσες χονδρεμπορικές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη, με τις χώρες της Κεντρικής και της Βόρειας Ευρώπης να πρωτοστατούν σε επίπεδα άνω των 400 ευρώ/μεγαβατώρα. Η ελληνική αγορά βρίσκεται σήμερα αισθητά χαμηλότερα ακόμα και από τους γείτονές στη Μεσόγειο και τη Βαλκανική, με τιμή στα 298,45 ευρώ/κιλοβατώρα. Η συμμετοχή του φυσικού αερίου στο μείγμα ηλεκτροπαραγωγής βρίσκεται χαμηλότερα σήμερα έναντι των προηγούμενων ημερών, στο 42,56%, όμως είναι αυξημένα τα μερίδια των ΑΠΕ, στο 24,15%, αλλά και της λιγνιτικής παραγωγής στο 18,83%.