Βάσεις 2025: Εντυπωσιακές ανατροπές – Η μεγάλη άνοδος, η κατακόρυφη πτώση και η στροφή των υποψηφίων στις «πρακτικές» σχολές

Σημαντικές ανακατατάξεις κατέγραψαν φέτος οι βάσεις εισαγωγής στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, με εντυπωσιακές αυξομειώσεις, αλλαγή προτιμήσεων από τους υποψηφίους και φόντο τις 10.000 κενές θέσεις.
Όπως επεσήμανε ο μαθηματικός και σύμβουλος σταδιοδρομίας Στράτος Στρατηγάκης, οι βάσεις κινήθηκαν φέτος με σχετική ηπιότητα, ωστόσο καταγράφηκαν χαρακτηριστικά φαινόμενα πτώσης και ανόδου, που σκιαγραφούν τη στροφή των μαθητών σε σπουδές με επαγγελματική αποκατάσταση και χαμηλό κόστος διαβίωσης.
Οι σχολές με τη μεγαλύτερη πτώση – «Κατρακύλα» στις Φιλολογίες
Πτωτική τάση σημειώθηκε στο 1ο επιστημονικό πεδίο, με χαρακτηριστική περίπτωση τη Φιλολογία Αθήνας, η βάση της οποίας έπεσε κατά 1.356 μόρια. Η πτώση αποδίδεται στη μείωση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής, προκειμένου να περιοριστούν οι κενές θέσεις. Παράλληλα, η μειωμένη ζήτηση εξηγείται και από τη δυσκολία επαγγελματικής αποκατάστασης, όπως σημείωσε ο κ. Στρατηγάκης.
Αντίθετα, στη Νομική Κομοτηνής καταγράφηκε απροσδόκητη άνοδος 75 μορίων, την ώρα που η Νομική Αθήνας σημείωσε πτώση 150 μορίων, γεγονός που αποδίδεται στην περιορισμένη παρουσία αριστούχων στις περιφερειακές σχολές.
Στροφή στις επιστήμες Υγείας, Μηχανικούς και Πληροφορική
Σταθερές έμειναν οι βάσεις στις Ιατρικές σχολές, ενώ μικρές μεταβολές σημειώθηκαν σε Φαρμακευτική και Οδοντιατρική. Την ίδια ώρα, αυξημένη ήταν η ζήτηση για σχολές Μηχανικών και Πληροφορικής, γεγονός που συνοδεύτηκε από σημαντικές ανόδους – έως και 400 μόρια σε σχολές του 4ου πεδίου.
Εντυπωσιακή ήταν η άνοδος στην Αρχιτεκτονική του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, η οποία «εκτοξεύτηκε» κατά 1.000 μόρια, γεγονός που ερμηνεύεται από την αυξημένη ζήτηση αλλά και τις καλές επιδόσεις των υποψηφίων.
Προτίμηση σε σχολές εντός τόπου κατοικίας
Έντονη ήταν και η στροφή των μαθητών σε σχολές κοντά στον τόπο διαμονής τους, καθώς το κόστος σπουδών εκτός έδρας παραμένει απαγορευτικό. Αυτό φάνηκε χαρακτηριστικά από τη μεγάλη άνοδο τμημάτων στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, όπου η ζήτηση οδήγησε σε εντυπωσιακή αύξηση των βάσεων, παρά το γεγονός ότι πολλές από τις σχολές αυτές είχαν στο παρελθόν χαμηλότερα μόρια.
Ενδιαφέρον προκαλεί το γεγονός πως, παρά την ίδια βάση και παρόμοιες βαθμολογικές επιδόσεις, το Παιδαγωγικό Τμήμα Αθήνας σημείωσε πτώση, ενώ το αντίστοιχο της Θεσσαλονίκης άνοδο περίπου 150 μορίων – ένα φαινόμενο που, όπως λένε οι ειδικοί, δεν εξηγείται άμεσα από τις επιδόσεις των μαθητών.
Σχετικά Άρθρα
26/07/2025 - 10:59
26/07/2025 - 09:33
Δείτε επίσης