Ντοκιμαντέρ για τα Μάρμαρα
Προβάλλεται στους κινηματογράφους στο βρετανικό ντοκιμαντέρ «The Marbles» και αναμένεται να προσελκύσει ιδιαίτερα το ενδιαφέρον. Ειδικά στην Ελλάδα. Και αυτό, γιατί ουσιαστικά, όχι απλώς ισχυρίζεται, αλλά αποδεικνύει ότι τα Μάρμαρα του Παρθενώνα κλάπηκαν από τον Λόρδο Έλγιν.
Όπως γράφει ο Guardian, «σε ένα πολύ προσωπικό και στοχαστικό ντοκιμαντέρ, ο σκηνοθέτης Ντέιβιντ Γουίλκινσον αναβιώνει το μεγάλο ζήτημα της επιστροφής των μαρμάρων του Παρθενώνα, αυτόν τον μακροχρόνιο ελληνικό ενθουσιασμό και την κορυφαία πολιτιστική υπόθεση.
Για περισσότερα από 200 χρόνια, το Βρετανικό Μουσείο στο Λονδίνο εκθέτει με υπερηφάνεια τα μάρμαρα – και κάνει πολύ αξιοπρεπές εκπαιδευτικό και επιμελητικό έργο, ενώ σταδιακά καταγράφει την επίγνωση ότι πρόκειται για κλεμμένη περιουσία.
Ο Λόρδος Έλγιν λεηλάτησε ουσιαστικά αυτά τα αντικείμενα και η υποτιθέμενη αγορά τους δύσκολα θα μπορούσε να θεωρηθεί κάτι περισσότερο από δωροδοκία, ειδικά επειδή το έγγραφο άδειας ή «φιρμάνι» από την τότε κυριαρχούσα Οθωμανική αυτοκρατορία λείπει και υπάρχει μόνο σε εξαιρετικά ύποπτες μεταφράσεις χειρογράφων. Αλλά κανένας Βρετανός πολιτικός δεν θέλει να εμπλακεί, υποψιαζόμενος ότι αυτό δεν σημαίνει τίποτα άλλο παρά προβλήματα».
Σχετικά Άρθρα
08/11/2025 - 21:27
08/11/2025 - 21:26
08/11/2025 - 21:12
08/11/2025 - 21:10
Δείτε επίσης