Κηρύσσει «πόλεμο» στη φέτα
Η παραδοσιακή φέτα και τα ιταλικά τυριά βρίσκονται στο επίκεντρο μιας διεθνούς αντιπαράθεσης, καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες διεκδικούν το δικαίωμα να εξάγουν τα δικά τους «ευρωπαϊκού τύπου» προϊόντα υπό τα παραδοσιακά ονόματα. Η αμερικανική κυβέρνηση πιέζει χώρες όπως η Αυστραλία, η Ταϊβάν και η Μαλαισία να αναγνωρίσουν την ελεύθερη χρήση ονομάτων όπως φέτα, γκοργκοντζόλα, μπρι και μύνστερ, προκαλώντας έντονη αντίδραση από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τους παραγωγούς της Ευρώπης.
Η εκστρατεία των ΗΠΑ για ελεύθερη χρήση ονομάτων ευρωπαϊκών τυριών είχε ήδη σημαντικά αποτελέσματα πέρυσι. Οι εξαγωγές αμερικανικών τυριών αυξήθηκαν κατά 20%, φτάνοντας νέο ρεκόρ 613.000 τόνων.
Η Σόνα Μόρις, επικεφαλής της πολιτικής εμπορίου στην Ομοσπονδία Εθνικών Γαλακτοπαραγωγών των ΗΠΑ, χαρακτηρίζει αυτή την εξέλιξη «πραγματικό άλμα» για τον κλάδο.
Οι μεγάλες και αποδοτικές μονάδες παραγωγής στις ΗΠΑ μπορούν να προσφέρουν προϊόντα σε χαμηλότερες τιμές από τους ευρωπαϊκούς ανταγωνιστές, αξιοποιώντας στυλ τυριών που παραδοσιακά συνδέονται με Ιταλία και Ελλάδα.
Σχετικά Άρθρα
07/04/2026 - 21:43
07/04/2026 - 21:43
07/04/2026 - 21:42
07/04/2026 - 21:38
Δείτε επίσης