ΕΩΣ 60 ΔΟΣΕΙΣ: Ξεκινούν οι αιτήσεις για τη ρύθμιση χρεών προς δήμους, περιφέρειες και ΔΕΥΑ

Ο διακανονισμός αφορά χρέη που βεβαιώθηκαν έως τις 31 Οκτωβρίου 2024, ενώ η αίτηση του οφειλέτη για την υπαγωγή στη ρύθμιση υποβάλλεται προς την αρμόδια υπηρεσία του δήμου, της περιφέρειας ή του νομικού του προσώπου έως τις 31 Ιανουαρίου 2025

Ξεφεύγουν τα χρέη προς τον ΕΦΚΑ- Αυξήθηκαν κατά 700 εκατ. ευρώ μόνο σε ένα τρίμηνο, λόγω απλήρωτων εισφορών και προσαυξήσεων

Ανοίγει ο δρόμος για τη ρύθμιση οφειλών προς τους ΟΤΑ σε έως 60 δόσεις και με ευνοϊκές ρυθμίσεις για ευάλωτους πολίτες, μετά την ψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου του Υπουργείο Εσωτερικών και τη δημοσίευση του νόμου στο ΦΕΚ. Η ρύθμιση αφορά κάθε είδους οφειλές φυσικών και νομικών προσώπων προς τους δήμους και τα νομικά τους πρόσωπα (όπως τις Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης και Αποχέτευσης – ΔΕΥΑ), καθώς και προς τις περιφέρειες. Τα οφέλη της ρύθμισης είναι ευνόητα και για τις δύο πλευρές, καθώς αφενός οι πολίτες που θα την αξιοποιήσουν θα έχουν φορολογική ενημερότητα, αφετέρου οι ΟΤΑ θα βελτιώσουν τα οικονομικά τους, καθώς θα μπουν στα ταμεία τους ένα μέρος από τα 3,6 δισ. ευρώ που έχει φτάσει το ύψος των οφειλών προς τους Δήμους και τις ΔΕΥΑ.

Xρέη που βεβαιώθηκαν

Ο διακανονισμός αφορά χρέη που βεβαιώθηκαν έως τις 31 Οκτωβρίου 2024, ενώ η αίτηση του οφειλέτη για την υπαγωγή στη ρύθμιση υποβάλλεται προς την αρμόδια υπηρεσία του δήμου, της περιφέρειας ή του νομικού του προσώπου έως τις 31 Ιανουαρίου 2025. Για όσους έχουν εκδώσει βεβαίωση ευάλωτου οφειλέτη (ετήσιο ατομικό εισόδημα έως 9.600 ευρώ, ισχύουν και άλλα περιουσιακά και λοιπά κριτήρια), τα χρέη καταβάλλονται με απαλλαγή από προσαυξήσεις, τόκους και πρόστιμα ως εξής:

  • αν εξοφληθούν εφάπαξ, με απαλλαγή κατά 95%,
  • αν εξοφληθούν σε δύο έως έξι δόσεις, με απαλλαγή κατά 85%,
  • αν εξοφληθούν σε επτά έως δώδεκα δόσεις, με απαλλαγή κατά 80%,
  • αν εξοφληθούν σε 13 έως 60 δόσεις, με απαλλαγή κατά 75%.

Δυνατότητα εξόφλησης σε έως 60 δόσεις έχουν και οι επιχειρήσεις, καθώς και τα φυσικά πρόσωπα που δεν ανήκουν στην κατηγορία του ευάλωτου οφειλέτη, με τη διαφορά ότι στην προκειμένη περίπτωση δεν ισχύουν οι απαλλαγές. Για όλες τις περιπτώσεις οι δόσεις είναι μηνιαίες και ισόποσες (εκτός της τελευταίας) και δεν μπορεί να είναι μικρότερες των 50 ευρώ.

Προηγούμενη ρύθμιση

Στη ρύθμιση μπορεί, επίσης, να υπάγονται και οφειλές που κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης:

  • τελούν σε αναστολή, διοικητική ή εκ του νόμου,
  • έχουν υπαχθεί σε προηγούμενη ρύθμιση ή διευκόλυνση τμηματικής καταβολής, η οποία είναι σε ισχύ, με απώλεια των ευεργετημάτων της προηγούμενης ρύθμισης και χωρίς η υπαγωγή τους να συνεπάγεται επιστροφή καταβληθέντων ποσών,
  • δεν έχουν βεβαιωθεί, επειδή εκκρεμεί για αυτές δικαστική αμφισβήτηση σε οποιονδήποτε βαθμό, εφόσον, στην τελευταία περίπτωση, ο οφειλέτης παραιτηθεί από τα ασκηθέντα ένδικα βοηθήματα ή μέσα.

Η πληρωμή, είτε του εφάπαξ ποσού είτε της πρώτης δόσης, πραγματοποιείται μέσα σε τρεις εργάσιμες ημέρες από την ημέρα γνώσης του οφειλέτη περί υπαγωγής του στη ρύθμιση, διαφορετικά η ρύθμιση καταργείται αυτοδικαίως. Οι επόμενες δόσεις καταβάλλονται μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του αντίστοιχου μήνα, χωρίς να απαιτείται ιδιαίτερη ειδοποίηση του οφειλέτη.

Επιβάρυνση

Εάν καθυστερήσει η καταβολή δόσης, ο οφειλέτης επιβαρύνεται με μηνιαία προσαύξηση 5% επί του ποσού της δόσης, από την επομένη της ημέρας που όφειλε αυτή να καταβληθεί. Κατά τη διάρκεια της ρύθμισης, εφόσον ο οφειλέτης έχει καταβάλει το 5% της ρυθμιζόμενης οφειλής του, για οφειλή μέχρι 5.000 ευρώ, ή το 10% της ρυθμιζόμενης οφειλής του, για οφειλή πάνω από από 5.000 δίνεται εντολή άρσης της δέσμευσης αυτής προς την αρμόδια ΔΟΥ και σε εντολή για επαναδέσμευση σε περίπτωση καθυστέρησης καταβολής έστω και μίας από τις δόσεις. Με τις ίδιες προϋποθέσεις, αναστέλλονται η λήψη αναγκαστικών μέτρων και η διαδικασία της αναγκαστικής εκτέλεσης επί κινητών ή ακινήτων του οφειλέτη, ο οποίος όμως εάν χάσει το ευεργέτημα της ρύθμισης, τα μέτρα που έχουν ανασταλεί συνεχίζονται. Σε περίπτωση μη καταβολής δύο συνεχόμενων δόσεων ή συνολικά τριών δόσεων, η ρύθμιση διακόπτεται και βεβαιώνονται εκ νέου τα οφειλόμενα, μαζί με τα πρόστιμα και τις προσαυξήσεις που έχουν διαγραφεί.

Με απαλλαγή

Η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), ζητά η ρύθμιση οφειλών δημοτών προς τους ΟΤΑ, να είναι με απαλλαγή των προσαυξήσεων σε ποσοστό 100% για όλους, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια, όπως ίσχυε σε προηγούμενες ρυθμίσεις. Η Ένωση Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης και Αποχέτευσης προτείνει να δοθεί θεσμικά η δυνατότητα σε όλες τις ΔΕΥΑ να αναθέτουν στις ΔΟΥ την είσπραξη των βεβαιωμένων ληξιπρόθεσμων οφειλών και ταυτόχρονα, ο χρόνος παραγραφής να γίνει από πενταετία σε εικοσαετία. Με τον νέο νόμο θεσπίζεται, επίσης, η δυνατότητα προσφυγής στον εξωδικαστικό συμβιβασμό για οφειλές σε δήμους και τα νομικά τους πρόσωπα που υπερβαίνουν τις 10.000 ευρώ. Σε αυτήν την περίπτωση, το χρέος ως σύνολο απαιτήσεων (αρχικού οφειλόμενου ποσού, τυχόν προστίμων και προσαυξήσεων), βεβαιώνεται στην οικεία ΔΟΥ, η οποία πλέον το διαχειρίζεται ως χρέος του Δημοσίου, ενεργώντας όλες τις πράξεις που ορίζονται στις ρυθμίσεις του σχετικού ν. 4738/2020.

Στο κυνήγι

Χαμηλώνει ο πήχης των προσδοκιών για την είσπραξη των ληξιπρόθεσμων χρεών προς τον ΕΦΚΑ και το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Εισφορών ρίχνει το βάρος σε ορισμένες κατηγορίες οφειλετών, τους οποίους θα κυνηγήσει. Όπως προκύπτει από την τελευταία έκθεση του ΚΕΑΟ, γίνεται διαχωρισμός των οφειλών σε πολύ χαμηλής εισπραξιμότητας και εκείνων που θεωρούνται εισπράξιμα, καθώς διαπιστώνεται ότι πολλές από τις οφειλές που έχουν ενταχθεί στο Κ.Ε.Α.Ο. εμφανίζουν πολύ χαμηλή ή μηδενική εισπραξιμότητα. Για το λόγο αυτό, το Κ.Ε.Α.Ο., βάσει συγκεκριμένων κριτηρίων που θέτει, εντοπίζει και διαχωρίζει τις οφειλές με χαμηλό, ίσως και μηδενικό βαθμό εισπραξιμότητας. Η διαδικασία προϋποθέτει ενδελεχή έλεγχο από τις αρμόδιες Υπηρεσίες Κ.Ε.Α.Ο. για εντοπισμό όλων των πηγών αποπληρωμής της οφειλής και εξάντληση κάθε εισπρακτικού μέσου σε βάρος του οφειλέτη, ώστε να μπορούν τα αρμόδια όργανα να προτείνουν και να εισηγηθούν με ασφάλεια τον χαρακτηρισμό μιας οφειλής ως πολύ χαμηλής εισπραξιμότητας/ανεπίδεκτη είσπραξης. Ενδεικτικά, στην κατηγορία των οφειλών χαμηλής εισπραξιμότητας εντάσσονται οφειλές για την είσπραξη των οποίων έχουν ληφθεί επανειλημμένα αναγκαστικά μέτρα είσπραξης χωρίς αποτέλεσμα, οφειλές προσώπων που έχουν αποβιώσει και οι κληρονόμοι αποποιήθηκαν την κληρονομιά, οφειλές επιχειρήσεων που έχουν πτωχεύσει ή βρίσκονται σε αδράνεια.

Προθεσμία 20 ημερών

Για τη διαχείριση των οφειλών εφαρμόζονται ενιαίες διαδικασίες για το σύνολο των οφειλετών, οι οποίες περιλαμβάνουν τα ακόλουθα βήματα:

  • Ενημέρωση του οφειλέτη. Στον οφειλέτη που εντάσσεται στο Κ.Ε.Α.Ο. αποστέλλεται η «Ατομική Ειδοποίηση ληξιπρόθεσμων οφειλών» με την οποία ενημερώνεται ότι η οφειλή του έχει μεταφερθεί στο Κ.Ε.Α.Ο. και ότι αν δεν ανταποκριθεί εντός 20 ημερών με εξόφληση ή διακανονισμό θα ξεκινήσει η διαδικασία της αναγκαστικής είσπραξης. Για τις περιπτώσεις που οι οφειλέτες είναι εγγεγραμμένοι χρήστες στις Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες Κ.Ε.Α.Ο. οι προσκλήσεις και οι Ατομικές Ειδοποιήσεις αποστέλλονται ηλεκτρονικά μέσω των ηλεκτρονικών υπηρεσιών και είναι προσβάσιμες στην ιστοσελίδα του e-Ε.Φ.Κ.Α.
  • Η αποστολή των ειδοποιήσεων γίνεται και μέσω ταχυδρομείου με συστημένη επιστολή.
  • Εντοπισμός οφειλετών σε βάρος των οποίων μπορούν να ληφθούν μέτρα. Οι Υπηρεσίες του Κ.Ε.Α.Ο., εντοπίζουν τους οφειλέτες που δεν ανταποκρίθηκαν εντός 20 ημερών από την παραλαβή της Ατομικής Ειδοποίησης για την τακτοποίηση της οφειλής τους.
  • Αξιολόγηση και δημιουργία προφίλ οφειλέτη. Πριν τη λήψη των αναγκαστικών μέτρων οι οφειλέτες αξιολογούνται και δημιουργείται το προφίλ του καθενός με πληροφορίες από το ηλεκτρονικό σύστημα του Κ.Ε.Α.Ο., τη διασύνδεση με το Μητρώο της Γ.Γ.Π.Σ., τα στοιχεία του Γ.Ε.ΜΗ. κλπ.

Κατόπιν καθορίζεται ο βαθμός εισπραξιμότητας και επισφάλειας κάθε οφειλής με κριτήρια όπως είναι:

  1. Τo ύψος της οφειλής: ανάλογα με το ύψος της οφειλής επιλέγεται και το κατάλληλο είδος μέτρου.
  2. Η συμπεριφορά του οφειλέτη: Αξιολογείται η στάση του οφειλέτη σε σχέση με την εκπλήρωση των υποχρεώσεών του π.χ. η καταβολή των τρεχουσών εισφορών και η παράλληλη καταβολή ανελλιπώς κάθε μήνα εύλογου ποσού «έναντι» της οφειλής, ενισχύουν το προφίλ της αξιοπιστίας του οφειλέτη, κάτι που λαμβάνεται σοβαρά υπόψη υπέρ του οφειλέτη για όσο χρόνο διαρκεί η συμπεριφορά αυτή.
  3. Η παλαιότητα της οφειλής: στο πλαίσιο της αξιολόγησης του οφειλέτη, εξετάζεται το χρονικό σημείο δημιουργίας των οφειλών, προκειμένου να εκτιμηθεί αν οφείλονται στην οικονομική κρίση ή την εκ συστήματος αφερεγγυότητα του οφειλέτη.

Ληξιπρόθεσμα χρέη

Εν τω μεταξύ, εκρηκτική αύξηση των ληξιπρόθεσμων χρεών προς τον ΕΦΚΑ, καταγράφηκε το β’ τρίμηνο του 2024, εξέλιξη που προκαλεί ανησυχία, για τη διαρκή διόγκωση των οφειλών προς τον ασφαλιστικό φορέα. Σύμφωνα με την έκθεση του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Εισφορών, το β΄ τρίμηνο του τρέχοντος έτους, το ληξιπρόθεσμο χρέος προς τον ΕΦΚΑ αυξήθηκε κατά 691,71 εκατ. ευρώ και διαμορφώθηκε σε 48,58 δισ. ευρώ, από 47,88 δισ. ευρώ, που ήταν στο τέλος του περασμένου Μαρτίου. Η μεταβολή προήλθε από την αύξηση κατά 281,25 εκατ. ευρώ των κύριων οφειλών και κατά 410,46 εκατ. ευρώ των προσαυξήσεων. Ως προς την αύξηση των κύριων οφειλών σημειώνεται ότι τον Μάιο 2024 εντάχθηκαν στο Κ.Ε.Α.Ο. οφειλές ύψους 90.058.496 ευρώ από την εκκαθάριση των ασφαλιστικών εισφορών από 1/1/2017 των απασχολούμενων αποκλειστικά ως εργάτες γης που αμείβονται με εργόσημο και το υπόλοιπο ποσό προέρχεται από απλήρωτες εισφορές.

Ποιοι χρωστάνε

Από τα αναλυτικά στοιχεία της εισπρακτικής υπηρεσίας του ΕΦΚΑ προκύπτει πως:

  • Υπάρχει συγκέντρωση πλήθους οφειλετών στις χαμηλότερες κλίμακες οφειλών, με 1.645.857 οφειλέτες (ή το 74,36% των οφειλετών) να έχουν οφειλή έως 15.000 ευρώ ο καθένας
  • Το 88,47% των οφειλετών (1.958.170 οφειλέτες) έχουν οφειλή έως 30.000 ευρώ ο καθένας
  • Μεγάλο μέρος του υπολοίπου οφειλών αφορά 96.323 οφειλέτες που έχουν οφειλή από 50.000 – 100.000 ευρώ (13,94% του τρέχοντος υπολοίπου)
  • Το μεγαλύτερο μέρος των οφειλών αφορά λίγους μεγαλο-οφειλέτες με οφειλές άνω του 1εκ. ευρώ, οι οποίοι ανέρχονται σε 2.713, αλλά συγκεντρώνουν το 23,73% του υπόλοιπου των συνολικών οφειλών.

Χρέη παρελθόντος

Αναφορικά με τον χρόνο δημιουργίας των χρεών, από την ανάλυση του ΚΕΑΟ προκύπτει ότι από το σύνολο των χρεών ύψους 48,58 δισ. ευρώ, το 34,72% ή ποσό 16,87 δισ. ευρώ, δημιουργήθηκε από οφειλέτες που ξεκίνησαν να δημιουργούν οφειλές για πρώτη φορά από το 2010 και μετά, ενώ το 65,28% (ή ποσό 31.708.620.143 ευρώ) δημιουργήθηκε από οφειλέτες που ξεκίνησαν να δημιουργούν οφειλές για πρώτη φορά το 2009 ή παλαιότερα. Προκειμένου να πιέσει τους οφειλέτες να εξοφλήσουν τα χρέη τους, το ΚΕΑΟ αποστέλλει ειδοποιήσεις και λαμβάνει και αναγκαστικά μέτρα, πλην όμως δεν φαίνεται να αποδίδουν, αφού τα χρέη αυξάνονται. Οι ατομικές ειδοποιήσεις που εστάλησαν από το ΚΕΑΟ προς οφειλέτες, ανήλθαν στις 131.914 κατά το β’ τρίμηνο του 2014. Πριν τη λήψη των αναγκαστικών μέτρων οι οφειλέτες αξιολογούνται και δημιουργείται το προφίλ του καθενός με πληροφορίες από το ηλεκτρονικό σύστημα του Κ.Ε.Α.Ο., τη διασύνδεση με το Μητρώο της Γ.Γ.Π.Σ., τα στοιχεία του Γ.Ε.ΜΗ. κλπ.

Στη συνέχεια με κριτήρια καθορίζεται ο βαθμός εισπραξιμότητας και επισφάλειας κάθε οφειλής. Μεταξύ των κριτηρίων που λαμβάνονται υπόψη είναι:

  • Το ύψος της οφειλής: ανάλογα με το ύψος της οφειλής επιλέγεται και το κατάλληλο είδος μέτρου.
  • Η συμπεριφορά του οφειλέτη: Αξιολογείται η στάση του οφειλέτη σε σχέση με την εκπλήρωση των υποχρεώσεών του π.χ. η καταβολή των τρεχουσών εισφορών και η παράλληλη καταβολή ανελλιπώς κάθε μήνα εύλογου ποσού «έναντι» της οφειλής ενισχύουν το προφίλ της αξιοπιστίας του οφειλέτη, κάτι που λαμβάνεται σοβαρά υπόψη υπέρ του οφειλέτη για όσο χρόνο διαρκεί η συμπεριφορά αυτή.
  • Η παλαιότητα της οφειλής: στο πλαίσιο της αξιολόγησης του οφειλέτη, εξετάζεται το χρονικό σημείο δημιουργίας των οφειλών, προκειμένου να εκτιμηθεί αν οφείλονται στην οικονομική κρίση ή την εκ συστήματος αφερεγγυότητα του οφειλέτη.

 

ΜΠΑΧΑΛΟ ΣΤΙΣ ΕΦΟΡΙΕΣ: Συναλλαγές που γίνονταν σε μία μέρα τώρα με

το ΚΕΦΟΔΕ απαιτούν πάνω από ένα χρόνο!

Απίστευτο κομφούζιο στην εξυπηρέτηση των φορολογουμένων από τις Εφορίες της Αττικής προκαλεί η ίδρυση του Κέντρου Φορολογικών Διαδικασιών και Εξυπηρέτησης (ΚΕ.ΦΟ.Δ.Ε.) Αττικής, καθώς πάνω από 100.000 πολίτες δεν μπορούν εξυπηρετηθούν. Για να εξυπηρετηθεί κάποιος για μια υπόθεσή τους από τη Δ.Ο.Υ. δεν μπορεί πλέον να μεταβεί στην αρμόδια υπηρεσία, αλλά θα πρέπει να απευθυνθεί στο ΚΕΦΟΔΕ, το οποίο όμως δέχεται μόνο ηλεκτρονικά αιτήματα στα οποία, υποτίθεται, ότι απαντά. Όμως στην πράξη διαπιστώνονται απίστευτες καταστάσεις, καθώς έχουν συσσωρευτεί πάνω από 100.000 αναπάντητα αιτήματα φορολογουμένων, τα οποία έχουν υποβληθεί ηλεκτρονικά στην συγκεκριμένη υπηρεσία μέσω της πλατφόρμας “Tα αιτήματά μου” της ΑΑΔΕ. Λόγω του προβλήματα που έφτασε και στη Βουλή με ερωτήσεις βουλευτών, ο διοικητής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής εξέδωσε απόφαση με την οποία προβλέπεται οι απαντήσεις σε αιτήματα φορολογουμένων για θέμα φορολογικού μητρώου να «αναδρομολογούνται» στις πρώην Δ.Ο.Υ. και νυν Υπηρεσίες Φορολογικής Εξυπηρέτησης (Υ.Φ.Ε.) της Αττικής, ώστε να αποσυμφορηθεί το ΚΕ.ΦΟ.Δ.Ε. Αττικής από το τεράστιο πλήθος των συσσωρευμένων αιτημάτων που έρχονται σ’ αυτό απ’ όλη την Αττική.

Δραστηριότητες επιχειρήσεων

Στο πλαίσιο αυτό, οι φορολογούμενοι για να εξυπηρετηθούν για θέματα όπως, δηλώσεις για ενάρξεις επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, οι μεταβολές στις δραστηριότητες επιχειρήσεων, μεταβολές στοιχείων μητρώου φυσικών και νομικών προσώπων, θα πρέπει να περάσουν από το ΚΕΦΟΔΕ, το οποίο απλά δεν μπορεί να τις διεκπεραιώσει. Αιτία είναι η υποστελέχωση του ΚΕΦΟΔΕ, το οποίο παρόλα αυτά, υποχρεωτικά όλες οι συναλλαγές περνάνε μέσα από αυτό. Οι λογιστές σημειώνουν πως η συναλλαγή με υπηρεσιακά στελέχη του ΚΕΦΟΔΕ καθίσταται πρακτικά αδύνατη, τόσο λόγω του μακρού χρόνου αναμονής για μια συνάντηση, όσο και λόγω της μη απάντησης σε απόπειρες τηλεφωνικής επικοινωνίας μαζί τους. Επιπλέον, η ανάγκη αυτοπρόσωπης παρουσίας στα ΚΕΦΟΔΕ εκπροσώπων των επιχειρηματιών, σε περίπτωση μιας εμπλοκής σε διεκπεραίωση, ακυρώνει τα οφέλη της ψηφιοποίησης της Δημόσιας Διοίκησης, γεγονός το οποίο κρίνεται ως απαράδεκτο από όλο τον επιχειρηματικό κόσμο.

Χάνονται προθεσμίες

Στο πλαίσιο αυτό, χάνονται προθεσμίες για επιδόματα αφού απαιτείται μέχρι και πάνω από ένα έτος για τη διεκπεραίωση μια απλής συναλλαγής, όπως η μεταβολή στοιχείων μητρώου που απαιτούσε μια επίσκεψη στη ΔΟΥ και τώρα υποβλήθηκε η αίτηση τον Ιούλιο του 2023 και ολοκληρώθηκε τον Αύγουστο υο 2024. Επίσης, αιτήματα μεταβολών και διακοπής εργασιών νομικών προσώπων που έχουν υποβληθεί από τον Ιούλιο του 2024 βρίσκονται ακόμα σε κατάσταση «απεσταλμένο», ούτε καν «σε επεξεργασία», ενώ στην ίδια ακριβώς κατάσταση βρίσκονται τα αιτήματα στα οποία επισυνάφθηκαν τα απαιτούμενα δικαιολογητικά από υποβολές δηλώσεων στις οποίες ζητήθηκε προσκόμιση στοιχείων για την ολοκλήρωση της εκκαθάρισης (χρεωστικές δηλώσεις).

Φιάσκο η επιχείρηση

Εν τω μεταξύ, χάθηκαν οριστικά πάνω από 200.000 ρυθμίσεις της εφορίας, οι οποίες δεν κατάφεραν να ζωντανέψουν με τη ρύθμιση που προώθησε το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, η οποία αποδείχτηκε φιάσκο. Τώρα ανοίγει ένας νέος κατασχέσεων τραπεζικών λογαριασμών και ακινήτων, με στόχο να στριμώξει η ΑΑΔΕ τους οφειλέτες και να μπορέσει να εισπράξει ένα μέρος από τις συγκεκριμένες οφειλές. Στο πλαίσιο αυτό, ελάχιστος είναι πλέον ο αριθμός των ενεργών ρυθμίσεων για τα χρέη προς την Εφορία, όπως επίσης και ελάχιστο είναι το ποσό που αποπληρώνεται τμηματικά, σε σχέση με το συνολικό ύψος των χρεών. Ειδικότερα, από τα 107,2 δισ. ευρώ, που ανέρχονται τα χρέη προς τη φορολογική διοίκηση, σε ρυθμίσεις τμηματικής καταβολής βρίσκονται χρέη ύψους μόλις 4,7 δισ. ευρώ, δηλαδή πάνω από 100 δισ. ευρώ είναι εκτός ρυθμίσεων και λιμνάζουν στα συρτάρια της εφορίας, η οποία τα διεκδικεί μέσω καταθέσεων. Οι συγκεκριμένες ρυθμίσεις επιχειρήθηκαν να αναβιώσουν με τον νόμο Ν. 5104/2024, αλλά το αποτέλεσμα ήταν απογοητευτικό για τόσο για τους περίπου 260.000 οφειλέτες όσο και για τους επιτελείς της ΑΑΔΕ και του ΥΠΕΘΟ που προσδοκούσαν έσοδα από τη δεξαμενή των ληξιπρόθεσμων χρεών. Όμως οι όροι που προβλέπει ο νόμος ήταν απαγορευτικοί για τους περισσότερους και η ρύθμιση αποδείχτηκε δώρον – άδωρον.

Ποια ήταν η ρύθμιση

Ο νόμος Ν. 5104/2024 προέβλεπε ότι οι οφειλέτες που είχαν «νεκρές» ρυθμίσεις θα μπορούσαν να τις αναβιώσουν, αλλά μόνο εφόσον κατέβαλαν όλες τις δόσεις που είχαν χάσει. Πρόκειται για ένα δύσκολο όρο, καθώς εάν είχαν τη δυνατότητα να καταβάλλουν εφάπαξ 5, 10 ή και 20 μηνιαίες δόσεις δεν θα είχαν χάσει την αρχική ρύθμιση. Συγκεκριμένα προέβλεπε, πως οι οφειλέτες που είχαν χάσει για οποιοδήποτε λόγο τις ρυθμίσεις θα έπρεπε, μέχρι και τις 19 Ιουλίου 2024 να εξοφλήσουν ολοσχερώς ή να τακτοποιήσουν με ρυθμίσεις τμηματικής καταβολής τυχόν νέες αρρύθμιστες οφειλές τους προς το Δημόσιο που κατέστησαν ληξιπρόθεσμες μέχρι 19 Απριλίου 2024, ώστε να μην χάσουν τις παλαιές ρυθμίσεις στις οποίες ήδη έχουν εντάξει παλαιότερες οφειλές τους. Επίσης, μέχρι την ίδια προθεσμία, οι οφειλέτες που ξέχασαν να υποβάλουν εμπρόθεσμα δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος ή ΦΠΑ, των οποίων η προθεσμία υποβολής έληγε σε οποιανδήποτε ημερομηνία πριν την 20η Απριλίου 2024, να τις υποβάλουν. Δηλαδή, για να μην χάσουν τις ρυθμίσεις οι οφειλέτες, θα έπρεπε να υποβάλουν εκπρόθεσμα το αργότερο μέχρι τις 19 Ιουλίου 2024 τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος ή ΦΠΑ που υποχρεούνταν να υποβάλουν σε προθεσμίες που έληξαν πριν την 20η Απριλίου 2024.

 

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή