Σάββατο, 18 Μαΐου 2024
ΑΘΗΝΑ ΚΑΙΡΟΣ

Ρώσοι και Λευκορώσοι αθλητές θα συμμετέχουν ως ουδέτεροι στους Ολυμπιακούς Αγώνες 2024

Οι περιορισμοί της ΔΟΕ περιλαμβάνουν την απαγόρευση χρήσης της σημαίας τους, τα εμβλήματα της χώρας αλλά και την ανάκρουση εθνικών ύμνων

Μοιραστείτε το

Οι Ρώσοι και οι Λευκορώσοι αθλητές που έχουν προκριθεί στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού 2024 θα επιτρέπεται να συμμετέχουν ως ουδέτεροι, όπως γνωστοποίησε η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή. Σημειώνεται πως οι περιορισμοί της ΔΟΕ περιλαμβάνουν την απαγόρευση χρήσης της σημαίας τους, τα εμβλήματα της χώρας αλλά και την ανάκρουση εθνικών ύμνων.

Πριν από μερικούς μήνες, ολυμπιακές αθλητικές ομοσπονδίες ζήτησαν από τη ΔΟΕ να επιτρέψει σε Ρώσους και Λευκορώσους αθλητές να αγωνιστούν ως ουδέτεροι στο Παρίσι καθώς αποτελούν μια μεγάλη δύναμη του παγκόσμιου αθλητισμού. Υπενθυμίζεται πως οι αθλητές από Ρωσία και Λευκορωσία είχαν αποκλειστεί από τις διεθνείς διοργανώσεις στίβου, μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η οποία όμως είχε απειλήσει να μποϊκοτάρει τους Αγώνες εάν δεν τηρηθεί η απαγόρευση.

«Το εκτελεστικό συμβούλιο της ΔΟΕ αποφάσισε ότι μεμονωμένοι ουδέτεροι αθλητές που έχουν προκριθεί μέσω των υφιστάμενων συστημάτων πρόκρισης των Διεθνών Ομοσπονδιών στον αγωνιστικό χώρο θα δηλωθούν διαθέσιμοι για να αγωνιστούν στους Ολυμπιακούς Αγώνες Παρίσι 2024 σύμφωνα με τις προϋποθέσεις περιέγραψε», δήλωσε την Παρασκευή (08/12).

«Οι AIN (Authorised Neutral Athletes, δηλαδή Ουδέτεροι Αθλητές) είναι αθλητές με ρωσικό ή Λευκορωσικό διαβατήριο», τονίζεται.

Η ΔΟΕ συνέστησε στις αθλητικές ομοσπονδίες τον Μάρτιο να επιτρέπεται να αγωνίζονται μόνο μεμονωμένοι αθλητές από τη Ρωσία και τη Λευκορωσία και όχι ομάδες που εκπροσωπούν αυτές τις χώρες.

«Η προστασία των δικαιωμάτων μεμονωμένων αθλητών να συμμετέχουν σε αγώνες παρά την αναστολή της Εθνικής Ολυμπιακής Επιτροπής τους είναι μια καθιερωμένη πρακτική, σεβόμενη τα ανθρώπινα δικαιώματα», ανέφερε η ΔΟΕ.

Σχετικά Άρθρα

Δείτε Επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή

Μην χάνετε καμία στιγμή ενημέρωσης. Παρακολουθήστε το τηλεοπτικό πρόγραμμα του Kontra Channel σε
απευθείας μετάδοση 24/7.