Πέμπτη, 1 Ιουνίου 2023
ΑΘΗΝΑ ΚΑΙΡΟΣ

Οργή κατά Αυγενάκη για φωτογραφική τροπολογία που πετάει εκτός ΔΣ ΣΕΓΑΣ τον Πομάσκι

Μοιραστείτε το

Την έντονη αντίδραση της αντιπολίτευσης προκάλεσε φωτογραφική τροπολογία της κυβέρνησης, με την οποία τίθεται εκτός ΔΣ του ΣΕΓΑΣ, ο διακεκριμένος προπονητής, Γιώργος Πομάσκι, προπονητής του χρυσού Ολυμπιονίκη Μίλτου Τεντόγλου και άλλων πρωταθλητών των αλμάτων.

Η τροπολογία πέρασε στις 31 Δεκεμβρίου 2022.

Σχετική αναφορά έκανε χθες στη Βουλή η πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ, και βουλεύτρια του Μέρα 25, Σοφία Σακοράφα, εξαπολύοντας μύδρους κατά του Αυγενάκη.

Σχετική παρέμβαση, με αιχμές περί «κομματικής σκοπιμότητας», έκανε και ο βουλευτής του ΚΚΕ Μ. Συντιχάκης.

Ο ίδιος ο Πομάσκι δήλωσε στην ιστοσελίδα SDNA: «Εμένα ανέκαθεν με ενδιέφεραν ο αθλητής, ο αγώνας, η προετοιμασία και ο αθλητής. Μακάρι όλοι να δουλεύαμε προς αυτήν την κατεύθυνση».

Να αποσυρθεί η υπουργική απόφαση του υφυπουργού Αθλητισμού Λ. Αυγενάκη που προκαλεί μείζον θέμα στην εκλογή εκπροσώπων των προπονητών στο ΣΕΓΑΣ και πετάει έξω από ΔΣ, τον διακεκριμένο προπονητή στίβου Γ. Πομάσκι, ζήτησε ο  βουλευτής του ΚΚΕ, Μανώλης Συντυχάκης

Παρεμβαίνοντας στη συζήτηση, του νομοσχεδίου του υπ. Εσωτερικών και επί της τροπολογίας του υπ. Αθλητισμού, χαρακτήρισε πραξικοπηματική, ανήθικη και καταδικαστέα την υπουργική απόφαση της κυβέρνησης, τονίζοντας πως η κυβέρνηση δεν θέλει τον συγκεκριμένο προπονητή, γιατί η αντίληψή του, δεν συνάδει με τον εμπορευματοποιημένο αθλητισμό που προωθούν και εφαρμόζουν η κυβέρνηση και τα άλλα αστικά κόμματα.

Κατήγγειλε τον υπουργό αθλητισμού, που στα μουλωχτά έφερε αυτή την απόφαση με βάση την οποία αναιρεί δική του προηγούμενη με σαφή στόχο, να εκτοπίσει τον», Πομάσκι από το ΔΣ του ΣΕΓΑΣ.

Η Σοφία Σακοράφα τόνισε, μεταξύ άλλων στη Βουλή:

«Θα μιλήσω με βάση την εμπειρία της ενασχόλησής μου με τον ΣΕΓΑΣ. Οπότε, αναγκαστικά θα μιλήσω – όχι για τον βίο – αλλά για την πολιτεία του αρμόδιου Υφυπουργού του κ. Αυγενάκη. Είναι ένα ακραίο παράδειγμα μη χρηστής Διοίκησης και καταχρηστικής Διακυβέρνησης. Πίσω από τα ωραία λόγια, για πολλά επίπεδα αποτελεσματικής Διακυβέρνησης και για εκσυγχρονισμούς, υπάρχει το αμείλικτο κομματικό κράτος της δεκαετίας του ’50, που θέλετε να το κρατάτε ζωντανό με νύχια και με δόντια.

Ελέω του κ. Μητσοτάκη – και ίσως όχι μόνο αυτού – ο κ. Αυγενάκης τοποθετήθηκε Υφυπουργός Αθλητισμού. Το μέλημά του από την πρώτη στιγμή μέχρι και σήμερα δεν είναι η ανάπτυξη του αθλητισμού και όλα τα άλλα ωραία λόγια. Η πολιτική του αντίληψη και η οξυδέρκειά του φτάνουν μόνο ένα βήμα μπροστά από τα μάτια του – ή μάλλον ένα βήμα πίσω : στο έλεγχο, τον προσωπικό και κομματικό έλεγχο του οικοδομήματος του αθλητισμού.

Από την πρώτη μέχρι την τελευταία στιγμή μηχανορραφίες και “κόψε-ράψε” σε νόμους και Υπουργικές αποφάσεις. Πάντα , βέβαια, με την επίκληση του εκσυγχρονισμού, του εξορθολογισμού κλπ. Ήθελε, ξεκινώντας, να απομακρύνει από τις Ομοσπονδίες; πρόσωπα μη αρεστά. Έφερε την διάταξη με τα ηλικιακά όρια. Υπερψηφίστηκε, χάρη στην κομματική πειθαρχία. Καταφανώς Αντισυνταγματική διάταξη.

Αλλά αυτό δεν ενδιαφέρει τη Διακυβέρνηση. Ούτως ή άλλως τα Δικαστήρια θα αποφασίσουν μετά από χρόνια γι’ αυτό… Η δουλειά έχει γίνει! Άλλαξε τουλάχιστον δυο φορές το νόμο για τη διαδικασία ανάδειξης Διοικήσεων στις Ομοσπονδίες, όπως και τις διατάξεις για την αναγνώριση και συμμετοχή των Σωματείων. Μετήλθε κάθε μέσο, χωρίς φραγμό – προς το παρόν δεν θέλω να αναφερθώ με λεπτομέρειες – για να επηρεάσει τις εκλογές στον ΣΕΓΑΣ και να αποτρέψει την εκλογή μου στη θέση της Προέδρου. Απέτυχε στον σχεδιασμό και τις προσπάθειές του και γι’ αυτό μας τιμώρησε με εξάμηνη καθυστέρηση της τακτικής επιχορήγησης. (…)

Τελευταίος “άθλος” του κ. Αυγενάκη: Θεσμοθέτησε, με Υπουργική Απόφαση, τον τρόπο εκπροσώπησης αθλητών και προπονητών στα ΔΣ των Ομοσπονδιών. Η απόφαση αυτή βγήκε μόλις στις 14/7/2022. Σκοπίμως: για να ευνοήσει συγκεκριμένο σωματείο προπονητών για τον ΣΕΓΑΣ. Απέτυχε και πάλι στον σχεδιασμό και τις προσπάθειές του.

Στον ΣΕΓΑΣ, με βάση ακριβώς αυτή την Υπουργική απόφαση, προέκυψε ο εκπρόσωπος των προπονητών: ο κ. Πομάσκι. Μια προσωπικότητα του αθλητισμού με παγκόσμια αναγνώριση, ένας μεγάλος πολυβραβευμένος προπονητής, που έχει προσφέρει πολλά στον ελληνικό αθλητισμό.

Αυτά, όμως, δεν σημαίνουν τίποτα για τον κ. Αυγενάκη και – κατ΄επέκταση – για την Κυβέρνηση Μητσοτάκη. Γιατί ο κ. Πομάσκι ανήκει πολιτικά στο ΚΚΕ. Και αυτό δεν μπορεί να το ανεχθεί η νοοτροπία του κ. Υφυπουργού. Γιατί έχει ένα μόνο κριτήριο. Και με βάση αυτό, δεν μπορεί να ανεχθεί ότι είναι Πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ η Σακοράφα από το ΜέΡΑ25 και εκπρόσωπος των προπονητών στο ΔΣ ο Πομάσκι, όπως προέκυψε στη συνεδρίασή του στις 21/12/22.

Γι΄ αυτό και, αμέσως δυο μέρες μετά, στις 23/12, έβγαλε νέα Υπουργική απόφαση, που δημοσιεύθηκε στις 31/12 στο ΦΕΚ. Με αυτήν τροποποιεί φωτογραφικά την προηγούμενη δική του και προσθέτει και νέες προϋποθέσεις στην ανάδειξη του εκπροσώπου των προπονητών. Για να αποβάλει τον κ. Πομάσκι από το Διοικητικό Συμβούλιο και να ευνοήσει –πάλι – το ίδιο παραπάνω, άλλο σωματείο. Η εμμονή του κ. Υφυπουργού όχι μόνο χρησιμοποιεί τη νομοθετική εξουσιοδότηση ευτελίζοντάς την, αλλά ενεργεί και παράνομα, καθ΄ υπέρβαση αυτής.

Όλα τα παραπάνω, γίνονται με την κάλυψη του ίδιου του Πρωθυπουργού και με τη συναίνεση κυβερνητικών στελεχών που εμφανίζονται σαν “αμύντορες” και “εγγυητές” της νομιμότητας και της χρηστής διοίκησης, όπως ο Αντιπρόεδρος, ο κ. Πικραμμένος και ο κ. Γεραπετρίτης. Εκτός αν όλοι αυτοί μπορούν να επικαλεστούν ότι αγνοούν τις μεθοδεύσεις του κ. Υφυπουργού. (…)

Για να είμαστε καθαροί: Η οικογένεια του Στίβου είναι αφοσιωμένη στον αθλητισμό και στον Στίβο και είναι ενωμένη, χωρίς κομματικούς διαχωρισμούς. Για όλους εμάς, κανείς από εμάς δεν χαρακτηρίζεται από την κομματική του ένταξη. Ούτε η Σακοράφα ούτε ο Πομάσκι λειτουργούμε κομματικά, ούτε οι δεξιοί ούτε οι κεντρώοι ούτε οι αριστεροί. Θα συνεχίσουμε όλοι μαζί την πορεία μας όσο και αν θέλουν οι παρασιτικές, στενόμυαλες και αναχρονιστικές επεμβάσεις του κ. Αυγενάκη να την ανακόψουν».

Σχετικά Άρθρα

Δείτε Επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή

Μην χάνετε καμία στιγμή ενημέρωσης. Παρακολουθήστε το τηλεοπτικό πρόγραμμα του Kontra Channel σε
απευθείας μετάδοση 24/7.