Τρίτη, 27 Φεβρουαρίου 2024
ΑΘΗΝΑ ΚΑΙΡΟΣ

Έρχεται η «ολιγόλεπτη αποβολή» στο ποδόσφαιρο – Ποιος είναι ο νέος κανονισμός

Η «ολιγόλεπτη αποβολή» είναι ο νέος κανονισμός που αναμένεται να εφαρμοστεί στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο.

Μοιραστείτε το

Η χρήση της «ολιγόλεπτης αποβολής» αναμένεται αν εφαρμοστεί στο ποδόσφαιρο, ως μέρος μιας σειράς μέτρων που έχουν σχεδιαστεί για να βοηθήσουν στην… συμόρφωση της συμπεριφοράς των παικτών και την προστασία των διαιτητών.

Το Διεθνές Συμβούλιο Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας (IFAB), το όργανο θέσπισης κανόνων του ποδοσφαίρου, ανακοίνωσε την Τρίτη 28/11 ότι οι «ολιγόλεπτες αποβολές» θα χρησιμοποιηθούν στα υψηλότερα επίπεδα μετά από επιτυχείς δοκιμές σε ερασιτεχνικά. Επιβεβαίωσε ότι εξετάζονται κανόνες οι οποίοι αναφέρουν ότι οι αρχηγοί θα είναι τα μόνα άτομα που θα επιτρέπεται να πλησιάζουν τον διαιτητή σε ορισμένες στιγμές κατά την διάρκεια του παιχνιδιού, για να του μιλήσουν.

Οι αλλαγές ανακοινώθηκαν μετά την ετήσια επιχειρηματική συνάντηση της IFAB και αποτελούν «απάντηση» στη αύξηση των διαμαρτυριών και της συνομιλίας σε έντονο ύφος μεταξύ διαιτητών και παικτών. Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία από το όργανο διαιτησίας PGMOL, οι περιπτώσεις διαφωνίας στο αγγλικό επαγγελματικό ποδόσφαιρο έχουν σχεδόν διπλασιαστεί από την περασμένη σεζόν, από 165 σε 347 παράπονα κατά την διάρκεια το αγώνα.

Τι είναι η «ολιγόλεπτη αποβολή» στο ποδόσφαιρο;

Οι «ολιγόλεπτες αποβολές» ονομάζονται και «Sin-bins» (Κάδοι Αμαρτίας) έχουν την ίδια χρήση με το χόκεϊ επί πάγου ή το πόλο, στο οποίο ένας παίκτης που παραβεί του κανόνες αποβάλλεται για ένα σύντομο χρονικό διάστημα πριν επιστρέψει στον αγωνιστικό χώρο για να συνεχίσει κανονικά το παιχνίδι. Στο ποδόσφαιρο η συγκεκριμένη «ποινή» θα είναι 10 λεπτά και θα εφαρμόζεται αποκλειστικά ως τιμωρία για διαφωνία.

Όταν ο διαιτητής στείλει κάποιον στο sin-bin σημαίνει ότι ένας παίκτης λαμβάνει κίτρινη κάρτα και απομακρύνεται από το γήπεδο για 10 λεπτά. Οι δοκιμές αποδείχθηκαν δημοφιλείς τόσο στους προπονητές όσο και στους παίκτες και, σύμφωνα με την Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία, οδήγησαν σε συνολική μείωση των διαφωνιών κατά 38%.

Δεν έχει αποφασιστεί εάν οι προτεινόμενες αλλαγές θα είναι τόσο αποτελεσματικές στο επίπεδο της Πρέμιερ Λιγκ, ενώ οι λεπτομέρειες είναι πιθανό να επιβεβαιωθούν στην Γενική Συνέλευση του IFAB στη Γλασκώβη τον Μάρτιο.

Γεγονός είναι πως η «ολιγόλεπτη αποβολή» έχει αυξήσει τις προσπάθειές της για να αντιμετωπιστεί η διαφωνία τους τελευταίους μήνες, αφού ο επικεφαλής διαιτησίας, Χάουαρντ Γουέμπ, είπε το περασμένο καλοκαίρι ότι η συμπεριφορά των προπονητών και των παικτών «δεν ήταν αρκετά καλή». Η Πρέμιερ Λιγκ δεν έχει αποφασίσει αν θα υποβάλει αίτηση συμμετοχής στα δοκιμαστικά του νέου αυτού κανόνα.

Σχετικά Άρθρα

Δείτε Επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή

Μην χάνετε καμία στιγμή ενημέρωσης. Παρακολουθήστε το τηλεοπτικό πρόγραμμα του Kontra Channel σε
απευθείας μετάδοση 24/7.