Βουλευτής Νοµού Λάρισας ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ
Συνέντευξη στον ΘΑΝΑΣΗ ΛΥΡΤΣΟΓΙΑΝΝΗ
Ο Αλέξης Τσίπρας θα µπορούσε να «ξεκλειδώσει» το αδιέξοδο στην Κεντροαριστερά, πιστεύει ο βουλευτής Λάρισας, Τοµεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίµων του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Βασίλης Κόκκαλης στην αποκλειστική συνέντευξη στην Κυριακάτικη Kontra. Οσον αφορά στο κόµµα του επισηµαίνει ότι πρέπει να αλλάξει για να αλλάξει και η πολιτική στη χώρα και να εκπέµψει ένα σαφές και καθαρό µήνυµα.
Για την κυβέρνηση Μητσοτάκη τονίζει ότι θα είχε ήδη πέσει αν υπήρχε µία ισχυρή αντιπολίτευση και χαρακτηρίζει την κατακερµατισµένη αντιπολίτευση ως τον µεγαλύτερο χορηγό του.
Αναφερόµενος στην Mαρία Καρυστιανού εκτιµά πως ως ενεργός πολίτης αυτή τη στιγµή ασκεί πολιτική
» Είσαστε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ που χειρίζεστε την τραγωδία των Τεµπών. Ο Κώστας Καραµανλής θα πρέπει να παραπεµφθεί για κακούργηµα ή για πληµµέληµα; Και γιατί;
Η απόδοση των ποινικών ευθυνών του πρώην Υπουργού Μεταφορών αποτελεί ένα πολυσύνθετο πολιτικό και νοµικό ζήτηµα ταυτόχρονα, γεγονός που σηµαίνει ότι οφείλουµε να είµαστε ιδιαιτέρως προσεκτικοί και φειδωλοί στον δηµόσιο λόγο µας.
Σε κάθε περίπτωση, είναι βέβαιον ότι χρήζουν διερεύνησης πιθανής εκ µέρους του τέλεσης σοβαρών εγκληµάτων, που είναι και πληµµελήµατα αλλά και κακουργήµατα, και αφορούν σε δύο πεδία. Στο πρώτο πεδίο πρέπει να διερευνηθεί η τέλεση αδικηµάτων που σχετίζονται µε την δηµόσια ασφάλεια, την ζωή και υγεία, δηλαδή της ανθρωποκτονίας, της Σωµατικής βλάβης και της έκθεσης κατά συρροή, της Κακουργηµατικής διατάραξης της ασφάλειας της συγκοινωνίας. Το δεύτερο πεδίο αφορά στην οικονοµική διάσταση των αδικηµάτων, δηλαδή στην τέλεση της Απιστίας κατά και των οικονοµικών πόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ελληνικού Δηµοσίου και της Παράβασης καθήκοντος, αδικήµατα που προκύπτουν από την µη εφαρµογή της γνωστής σύµβασης 717.
Συµπερασµατικά, τα παραπάνω είναι ζητήµατα που άπτονται των αρµόδιων δικαστικών αρχών, ενώ για την κοινωνία το µείζον είναι η σοβαρότητα των πράξεων που τελέστηκαν από πολιτικά πρόσωπα, και ανεξάρτητα από το χαρακτήρα ως πληµµελήµατος ή κακουργήµατος της κάθε πράξης, η απαξία τους και η µη ανοχή της κοινωνίας σε αυτές είναι το ζητούµενο εφεξής.
» Ποιο είναι το συµπέρασµά σας για τη δικογραφία του κυρίου Μπακαΐµη; Συµβάλλει στην αποκάλυψη της αλήθειας;
Το έργο της ανακρίσεως είναι θεσµικό και όχι ατοµικό. Δεδοµένου δε, ότι η ανάκριση για την διερεύνηση των πτυχών του εγκλήµατος των Τεµπών διαρκεί ήδη άνω των δύο ετών και ακόµη και σήµερα εισφέρονται νέα στοιχεία, δείχνει την πολυπλοκότητα του έργου αυτού, το οποίο σεβόµαστε και αναµένουµε τα τελικά πορίσµατα και αποτελέσµατα.
Οφείλω όµως να σχολιάσω και το γεγονός ότι είχαµε ευθεία αµφισβήτηση του έργου του κ. Ανακριτή από συγγενείς των θυµάτων µε την υποβολή και µηνύσεως, γεγονός που δείχνει ότι ουδείς είναι αλώβητος και άπαντες κρινόµαστε ως προς το έργο µας. Αναφέροµαι στην απόρριψη του δίκαιου κατά την άποψή µου αιτήµατος του κ. Ασλανίδη, για την εκταφή του παιδιού του, το οποίο θα ικανοποιούσε το ανθρώπινο αίσθηµα του γονέα, ενώ δεν θα προκαλούσε την οιαδήποτε βλάβη στην πορεία της ανάκρισης.
Και βέβαια, η αποκάλυψη του βιντεοσκοπικού υλικού, αντικειµενικά ήταν πολύ καθυστερηµένη, ενώ εν τέλει αποδείχθηκε ότι ήταν από τα πλέον σηµαντικά στοιχεία στην διερεύνηση της υπόθεσης.
» Θα παρακινούσατε τη Μαρία Καρυστιανού να ασχοληθεί µε την πολιτική, όπως έκανε ο Νίκος Κοτζιάς ή µήπως όχι;
Η πολιτική είναι µια ατοµική και συλλογική δράση, η οποία εκδηλώνεται σε κάθε έκφανση της ζωής του πολίτη. Η πολιτική αφορά κάθε ενεργό πολίτη, που ανησυχεί, προβληµατίζεται, διεκδικεί. Υπό αυτή την έννοια η κ. Καρυστιανού ασκεί ήδη «πολιτική», καθώς η δράση της αφορά στην διεκδίκηση του δικαιώµατός της ως πολίτη και γονέα να αποκαλυφθεί η αλήθεια για τον θάνατο του παιδιού της και συγχρόνως να διεκδικήσουµε όλοι µας, ασφαλή και αξιοπρεπή διαβίωση στην χώρα µας. Τώρα, η πολιτική υπό στενή έννοια, και εάν θα ασχοληθεί µε αυτή, είναι αµιγώς προσωπικό της ζήτηµα και δεν δικαιούµαι να εκφράσω άποψη.
» Πού αποδίδετε τις χαµηλές δηµοσκοπικές πτήσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ; Υπάρχει ελπίδα ανάκαµψης;
Το έχω πει από καιρό ότι η σηµαντικότερή µας αδυναµία, αυτή που µας έστειλε στην αντιπολίτευση και που µας έφθειρε δηµοσκοπικά, είναι η αδυναµία αφενός να απαγκιστρωθούµε από παθογένειες του παρελθόντος και από την άλλη να εκπέµψουµε ένα σαφές -και όχι θολό- µήνυµα προς την κοινωνία. Να συµβαδίσουµε µε τις ανάγκες των πολλών και όχι να πορευόµαστε σε ένα παράλληλο σύµπαν, περιχαρακωµένοι από παρωχηµένες ιδεοληψίες ενός περασµένου αιώνα. Όλο αυτό είναι µία δυναµική διαδικασία, όπως και τα περισσότερα πράγµατα στη ζωή. Όπως από το 3% ο ΣΥΡΙΖΑ έγινε κυβέρνηση της χώρας και την οδήγησε στην έξοδο από τα µνηµόνια, έτσι και πάλι µπορεί να ορθώσει ανάστηµα και να ανακτήσει την εµπιστοσύνη των πολιτών. Αρκεί να αλλάξουµε ρώτα.
» Το συνέδριο του κόµµατος πιστεύετε ότι θα συµβάλλει στην επανεκκίνηση και θα δείτε καλύτερες µέρες;
Το συνέδριο είναι -όπως έχω ξαναπεί- µία πρώτης τάξης ευκαιρία να επανεκκινήσουµε ως πολιτικός χώρος. Να πούµε αλήθειες, να κάνουµε αυτοκριτική και να αποφασίσουµε να αλλάξουµε πρώτα εµείς οι ίδιοι, αν θέλουµε να αλλάξει η πολιτική κατάσταση στη χώρα. Πώς θα γίνει αυτό;
Όπως σας περιέγραψα λίγο πριν. Με την αποστολή ενός ξεκάθαρου µηνύµατος προς την κοινωνία, το οποίο θα απαντά σε όλες τις αγωνίες και τα ερωτηµατικά που αυτή θέτει. Με διευρύνσεις και αποφασιστικότητα να ρίξουµε νερό στο κρασί µας, για να πετύχουµε τις πολυπόθητες συναινέσεις στον ευρύτερο χώρο της Κεντροαριστεράς. Γιατί θα µου επιτρέψετε να πω, πως αυτή τη στιγµή, ο µεγαλύτερος «χορηγός» της κυβέρνησης Μητσοτάκη, είναι η κατακερµατισµένη αντιπολίτευση στον προοδευτικό χώρο. Αν σήµερα η χώρα είχε µία ισχυρή αντιπολίτευση, η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη δε θα άντεχε περισσότερο από 24 ώρες µε όλα αυτά που έχει καταγράψει ο βίος της. Μία σκληρά καθεστωτική διοίκηση, από µία µικρή οµάδα κολλητών και επιχειρηµατικών συµφερόντων, που πίνουν στην υγεία όλων εκείνων οι οποίοι σπέρνουν τη διχόνοια στο φάσµα του προοδευτικού τόξου.
» Πιστεύετε ότι ο Αλέξης Τσίπρας πρέπει να επανέλθει στην κεντρική πολιτική σκηνή ή να παραµείνει χρυσή εφεδρεία;
Ο Αλέξης Τσίπρας ήταν, είναι και παραµένει ένα ενεργό, πολύτιµο κεφάλαιο για τη χώρα. Όσο κι αν κάποιοι έχουν µε µένος επιχειρήσει την αποδόµησή του µέσα από ένα στηµένο µιντιακό καθεστώς που βασίζεται σε καλοταϊσµένες «οµάδες ψεύδους», ο πρώην πρωθυπουργός αποτελεί αυτή τη στιγµή ένα πρόσωπο «κλειδί» που ίσως θα µπορούσε να «ξεκλειδώσει» το αδιέξοδο στην Κεντροαριστερά. Αυτό βέβαια αποτελεί προσωπική, ταπεινή άποψη, ίσως και ευσεβής πόθος και όχι οιωνός κάποιας εξέλιξης. Για να µην παρεξηγηθώ από τους αναγνώστες σας.
» Ποιες είναι οι αιτίες της αδυναµίας των προοδευτικών δυνάµεων να συνεργαστούν;
Οι χρόνιες «παιδικές ασθένειες» του χώρου θα µου επιτρέψετε να πω. Το ότι ο καθένας θεωρεί ότι κατέχει το αλάθητο στις απόψεις του. Το ότι όλοι µιλάνε για ανάγκη συναίνεσης, αλλά κανείς δεν φαίνεται επί της ουσίας διατεθειµένος να κάνει βήµατα πίσω, κάτι που προϋποθέτει µία ενδεχόµενη σύγκλιση. Και βέβαια, η αδυναµία ορισµένων να βάλουν το «εµείς» κάτω από το «εγώ» τους. Νοµίζω όµως πως η συγκυρία πλέον είναι τέτοια, που όσοι επιµείνουν σε αυτές τις πρακτικές, θα κατέβουν από το τρένο της ιστορίας…
» Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα εξαντλήσει την τετραετία ή εκτιµάτε ότι θα προσφύγει σε πρόωρες εκλογές;
Ο κ. Μητσοτάκης αυτή τη στιγµή απολαµβάνει τους καρπούς της προσπάθειάς του να στήσει ένα σκληρό καθεστώς σε όλα τα επίπεδα. Από την ΕΥΠ, µέχρι τα τρολ των σόσιαλ µίντια και τις -µε το αζηµίωτο- συµµαχίες µε ισχυρά συµφέροντα που έχουν απλωµένα τα πλοκάµια τους σε κάθε οικονοµική έκφανση στη χώρα µας. Την ίδια ώρα, νιώθει ιδιαίτερα ασφαλής βλέποντας απέναντί του, στην αντιπολίτευση, µία πολιτική Βαβέλ. Όσο λοιπόν τα πράγµατα δεν αλλάζουν, δεν νοµίζω πως έχει λόγο να προσφύγει στις κάλπες. Το 41% εξάλλου είναι πλέον όνειρο θερινής νυκτός. Κι όσο κι αν προσπαθούν οι γνωστοί δηµοσκόποι να τον παρουσιάζουν και σήµερα ως µοναδική λύση στη χώρα, η αποδοχή που πλέον απολαµβάνει από την κοινωνία είναι κυριολεκτικά κατακρηµνισµένη σε σχέση µε αυτή του αποτελέσµατος των τελευταίων βουλευτικών εκλογών.