Συνέντευξη στη ΣΟΦΙΑ ΛΙΑΚΟΥ
Εξετάζουµε µε προσοχή και σύνεση τις νέες παγκόσµιες ανακατατάξεις σηµειώνει ο Βουλευτής της Νέας Δηµοκρατίας, Θανάσης Παπαθανάσης και επισηµαίνει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται σε κοµβικό σταυροδρόµι αποφάσεων για την πανευρωπαϊκή οικονοµία και γι’ αυτό οφείλουµε να είµαστε φειδωλοί σε εκτιµήσεις και βεβιασµένες κινήσεις που θα µπορούσαν να επιφέρουν ένα νέο ισχυρό πληθωριστικό κύµα.
»Ποιες συνέπειες θα προκαλέσει στην ελληνική οικονοµία ο παγκόσµιος εµπορικός πόλεµος µε την επιβολή των δασµών;
Είναι σαφές ότι οι εξαγγελίες των δασµών του Προέδρου Τραµπ διαµορφώνουν µε διαφορετικούς πλέον όρους τον παγκόσµιο εµπορικό χάρτη, οφείλουµε να τις εξετάσουµε µε προσοχή και σύνεση. Εκείνο για το οποίο µπορούµε να µιλάµε µε βεβαιότητα είναι πως οι κλυδωνισµοί που προκαλούνται στην ελεύθερη διεξαγωγή του εµπορίου επηρεάζουν σηµαντικά την εµπορική διακρατική συνεννόηση, εξέλιξη που αν µη τι άλλο είναι επισφαλής και καλλιεργεί κλίµα αβεβαιότητας.
Σε ό,τι αφορά ειδικά στην Ελλάδα το ζήτηµα λαµβάνει περιορισµένες διαστάσεις, καθώς εξάγουµε ένα πολύ µικρό αριθµό στις Ηνωµένες Πολιτείες σε σχέση µε τις συνολικές µας εξαγωγές: Είναι µόλις το 4,9% των συνολικών ελληνικών εξαγωγών, είναι 2,4 δισ. ευρώ, είναι το 1% του ελληνικού ΑΕΠ, εν συγκρίσει µε το 3% που είναι ο ευρωπαϊκός µέσος όρος. Αυτό φυσικά δεν µας επιτρέπει να υποτιµούµε τις εξελίξεις. Είναι κρίσιµο να συνυπολογίσουµε την ενδεχόµενη ύφεση που µπορεί να προκληθεί σε οικονοµίες µε τις οποίες αλληλεπιδρούµε αλλά και την κοινή ευρωπαϊκή στρατηγική απέναντι στους δασµούς. Η Ένωση βρίσκεται σε κοµβικό σταυροδρόµι αποφάσεων για την πανευρωπαϊκή οικονοµία, οφείλουµε να είµαστε φειδωλοί σε εκτιµήσεις και βεβιασµένες κινήσεις που θα µπορούσαν να επιφέρουν ένα νέο ισχυρό πληθωριστικό κύµα.
Η ελληνική κυβέρνηση και το Υπουργείο Οικονοµικών έχουν στρέψει το βλέµµα τους στην διαφύλαξη της αγοραστικής δύναµης των Ελλήνων καταναλωτών από τις νέες αυτές παγκόσµιες ανακατατάξεις. Στη συνέντευξη του σε Αµερικανικό µέσο ο Πρωθυπουργός, θέλησε να στείλει ένα µήνυµα διαπραγµάτευσης στην Ουάσινγκτον, δείχνοντας παράλληλα ότι η Αθήνα δεν συντάσσεται µε τη λογική της «τυφλής» αντιπαράθεσης µε τις ΗΠΑ. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, θεωρώ πως εξακολουθεί να υπάρχει η δυνατότητα εξεύρεσης µιας λύσης στο ζήτηµα του εµπορίου που θα είναι αµοιβαία επωφελής. Πρόκειται για µια προσέγγιση που ο Πρωθυπουργός υποστήριξε µε συνέπεια από την πρώτη στιγµή, πολύ πριν την επιβολή των δασµών, αναδεικνύοντας τη στρατηγική του διορατικότητα και τη δέσµευσή του στον διάλογο. Υπό την ηγεσία του, η χώρα επιδιώκει λύσεις µέσα από τη διπλωµατία και τη συνεργασία, αποφεύγοντας την αντιπαράθεση και διαφυλάσσοντας τα εθνικά µας συµφέροντα. Πιστεύω ότι εξακολουθεί να υπάρχει ουσιαστικός χώρος για διαπραγµάτευση, προτού εξεταστεί οποιοδήποτε σηµαντικό ανταποδοτικό µέτρο.
»Με την παραίτηση Χρήστου Παπαδηµητρίου από τη θέση του αναπληρωτή προέδρου του ΕΟΔΑΣΑΑΜ πιστεύετε ότι πάµε για τη διαµόρφωση ενός νέου πορίσµατος για τα Τέµπη;
Η Κυβέρνηση συνέστησε έναν οργανισµό ανεξαρτήτων εµπειρογνωµόνων για πρώτη φορά µε σκοπό την πλήρη και διαφανή διερεύνηση του δυστυχήµατος. Είναι σηµαντικό να επισηµάνουµε ότι αρκετά εξ αυτών που το πόρισµα εξήγγειλε φανερώνουν τις διαχρονικές παθογένειες του ελληνικού κράτους εν γένει. Από την πρώτη στιγµή έχουµε απόσχει από κάθε συζήτηση σεναριολογίας επί της ανακρίσεως, η οποία συνταγµατικώς περιβάλλεται από µυστικότητα. Το τελικό πόρισµα και η αποκάλυψη της αλήθειας είναι αποκλειστικής αρµοδιότητας της ελληνικής δικαιοσύνης.
Η αντιπολίτευση από την πλευρά της και πιο συγκεκριµένα ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ, κόµµατα που έχουν ασκήσει διακυβέρνηση στον τόπο, θα περίµενε κάνεις να διατηρήσουν µια πιο σοβαρή, αξιοπρεπή και θεσµική στάση από τον κ. Βελόπουλο και την κ. Κωνσταντοπούλου και να µην τους ακολουθήσουν στην εκτροπή του λαϊκισµού και της τοξικότητας. Το ΠΑΣΟΚ έκανε σηµαία και στήριξε την αντιπολιτευτική του ρητορική σε ένα µόνο σηµείο του πορίσµατος που αποδεικνύεται πλέον ότι καταρρέει.
Το προβληµατικό σηµείο του πορίσµατος, αναφορικά µε την πυρόσφαιρα καταρρέει καθώς τα δυο πανεπιστήµια Γάνδης και Πίζας απέσυραν µε τον πλέον κατηγορηµατικό τρόπο την συγκατάθεση τους στην ερµηνεία του πορίσµατος για την προέλευση της πυρόσφαιρας.
Όσον αφορά την παραίτηση του αναπληρωτή Προέδρου αυτή υπήρξε οικειοθελής και ήδη η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου έχει διατάξει προκαταρκτική εξέταση.
Εµείς από πλευράς µας από την πρώτη ηµέρα της εθνικής τραγωδίας έχουµε δηλώσει ότι δεν υπήρξε καµία συγκάλυψη ενώ ταυτόχρονα κάνουµε ό,τι περνάει από το χέρι µας προκειµένου να βγει η αλήθεια στο φως αναµένοντας την ετυµηγορία της ελληνικής δικαιοσύνης.
»Για ποιο λόγο τα ποσοστά του κόµµατος της Ζωής Κωνσταντοπούλου έχουν εκτοξευτεί;
Στο σηµείο αυτό θα µου επιτρέψετε να διατηρώ τις επιφυλάξεις µου, για το µέγεθος της «εκτόξευσης» της κας Κωνσταντοπούλου. Επουδενί δεν έχω πρόθεση να αµφισβητήσω την εγκυρότητα των δηµοσκοπήσεων αλλά γνωρίζουµε πολύ καλά ότι αποδίδουν ένα στιγµιότυπο της εκάστοτε περιόδου.
Έχει αξία να εξετάσουµε την περίοδο που καταγράφει την επικείµενη δηµοσκοπική αύξηση το εν λόγω κόµµα, καθώς πρόκειται για µια περίοδο που η ελληνική κοινωνία παραµένει συντετριµµένη από την εθνική τραγωδία των Τεµπών.
Η κ. Κωνσταντοπούλου επενδύει µονοθεµατικά στην πλήρη πολιτική εκµετάλλευση του δυστυχήµατος που στέρησε τόσο άδικα την ζωή 57 συµπολιτών µας, βυθίζοντας τον δηµόσιο διάλογο στην αβελτηρία της τοξικότητας και του κοινωνικού διχασµού.
Διαπιστώνεται πλέον ότι χρήσιµοι αρωγοί στην αύξηση της δηµοτικότητας της υπήρξαν το σύνολο των κοµµάτων της αντιπολίτευσης που την ακολούθησαν στα µονοπάτια της τοξικότητας και της διαστρέβλωσης της αλήθειας.
Εκτιµώ ότι ο ελληνικός λαός θα αποδοκιµάσει αντιλήψεις πολιτικού αµοραλισµού. Η ελληνική κοινωνία πληγώθηκε από τον λαϊκισµό της περιόδου 15-19 και δεν αφήνει περιθώρια αναβίωσης τέτοιων φαινοµένων.
»Σε λίγες ηµέρες αρχίζουν και πάλι οι διεργασίες για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ. Ποια πιστεύετε ότι θα είναι η αντίδραση της Τουρκίας;
Η ηλεκτρική διασύνδεση µεταξύ Ελλάδας και Κύπρου συνιστά µια εξαιρετικά θετική εξέλιξη, η οποία ενισχύει την ενεργειακή ασφάλεια, προάγει τη διακρατική συνεργασία και ενδυναµώνει τη γεωστρατηγική θέση των δύο χωρών στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Πρόκειται για ένα έργο υψηλής σηµασίας, το οποίο συγχρηµατοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και έχει αναγνωριστεί ως έργο κοινού ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος.
Η κοινή βούληση Ελλάδας και Κύπρου είναι σαφής: να συνεχιστεί µε συνέπεια και χωρίς παρεκκλίσεις η διαδικασία των ερευνών και της πόντισης του ηλεκτρικού καλωδίου, στο πλαίσιο του υφιστάµενου σχεδιασµού και µε απόλυτο σεβασµό στο διεθνές δίκαιο.
Αξίζει να επισηµανθεί ότι η πόντιση επιφανειακών καλωδίων προβλέπεται ρητά από το διεθνές δικαίο ως πάγια πρακτική των κρατών. Υπό αυτό το πρίσµα, εκτιµάται βάσιµα ότι το έργο θα εξελιχθεί απρόσκοπτα καθώς συντρέχει µε τις απαιτούµενες προϋποθέσεις του δικαίου της θάλασσας σχετικά µε τις ζώνες αποκλειστικής εκµετάλλευσης.
Σε ό,τι αφορά στη γειτονική µας χώρα, είναι εύλογη η προσδοκία πως θα επιδείξει τον απαιτούµενο σεβασµό προς το διεθνές δίκαιο και τις θεµελιώδεις αρχές της διεθνούς νοµιµότητας, συµβάλλοντας µε θετικό τρόπο στη διατήρηση της σταθερότητας στην περιοχή.
Η Ελλάδα προσβλέπει διαχρονικά στη διατήρηση ενός εποικοδοµητικού και διαρκούς διαλόγου µε την Τουρκία, πάντοτε εντός του πλαισίου που θέτει το διεθνές δίκαιο. Παράλληλα, παραµένει σταθερή στην προσήλωσή της στα κυριαρχικά της δικαιώµατα και στις εθνικές της θέσεις, οι οποίες δεν υπόκεινται σε αµφισβήτηση ή διαπραγµάτευση.