Θανάσης Λυρτσογιάννης: Η Προανακριτική για Καραµανλή και τα επικίνδυνα παιχνίδια µε τους θεσµούς

Να θυµηθούµε το σκάνδαλο Novartis που στις ΗΠΑ η πολυεθνική εταιρεία πλήρωσε πρόστιµο για τη δραστηριότητά της στην Ελλάδα, ενώ στη χώρα µας παραµένει λευκή περιστερά. Να θυµηθούµε την εξεταστική για τα Τέµπη όπου η κυβερνητική πλειοψηφία οργίασε κυριολεκτικά στην επιχείρηση συγκάλυψης και που ακόµα και ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρέθηκε στην ανάγκη αµφιβολίες για τον τρόπο που λειτούργησε. Να θυµηθούµε παρεµβάσεις του προηγούµενου και της νυν εισαγγελέως του Αρείου Πάγου που στηλιτεύτηκαν από τον Τύπο και την αντιπολίτευση. Να θυµηθούµε την υπόθεση Τριαντόπουλου που η κυβέρνηση συναίνεσε στην παραποµπή στην Προανακριτική και στη συνέχεια µηχανεύτηκε την δήθεν προσφυγή στο φυσικό δικαστή. Ω τέµπορα, ω µόρες.

«Κοµίζουµε γλαύκας εις Αθήνας» αν αναφέρουµε πως στην Ελλάδα έχουν καταβαραθρωθεί οι θεσµοί και οι πολίτες δεν τους εµπιστεύονται. Παρά τις επανειληµµένες προειδοποιήσεις η κυβέρνηση και το πολιτικό σύστηµα δεν κάνουν τα δέοντα και αναγκαία για να αναστηλώσουν το κύρος των θεσµών και της λειτουργίας της δηµοκρατίας. Πράγµα επικίνδυνο για µία χώρα η οποία υποτίθεται ότι έχει ως πυλώνες την καλή λειτουργία των θεσµών και στην εµπιστοσύνη των πολιτών προς αυτούς.

Είναι τραγικό και συνάµα επικίνδυνο να βλέπεις πως η κυβέρνηση κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της να τορπιλίσει την αξιοπιστία των θεσµών, κυρίως µε πράξεις, αλλά και παραλείψεις. Να θυµηθούµε τις υποκλοπές.

Να θυµηθούµε το σκάνδαλο Novartis που στις ΗΠΑ η πολυεθνική εταιρεία πλήρωσε πρόστιµο για τη δραστηριότητά της στην Ελλάδα, ενώ στη χώρα µας παραµένει λευκή περιστερά. Να θυµηθούµε την εξεταστική για τα Τέµπη όπου η κυβερνητική πλειοψηφία οργίασε κυριολεκτικά στην επιχείρηση συγκάλυψης και που ακόµα και ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρέθηκε στην ανάγκη αµφιβολίες για τον τρόπο που λειτούργησε. Να θυµηθούµε παρεµβάσεις του προηγούµενου και της νυν εισαγγελέως του Αρείου Πάγου που στηλιτεύτηκαν από τον Τύπο και την αντιπολίτευση. Να θυµηθούµε την υπόθεση Τριαντόπουλου που η κυβέρνηση συναίνεσε στην παραποµπή στην Προανακριτική και στη συνεχεια µηχανεύτηκε την δήθεν προσφυγή στο φυσικό δικαστή. Ω τέµπορα, ω µόρες.

 Δυσαρέσκεια

Ο,τι κι αν θυµηθούµε, δυστυχώς η λειτουργία των θεσµών µας πληγώνει. Οπως πληγώνει την ίδια τη δηµοκρατία και το επιβεβαιώνει η τελευταία έρευνα της aboutpeople για την Eteron. Σύµφωνα µε αυτή η κοινοβουλευτική δηµοκρατία στη χώρα απολαµβάνει µεν ευρύτατη αποδοχή από τους πολίτες, ωστόσο την ίδια ώρα 74,3% των πολιτών δηλώνουν δυσαρεστηµένοι από τον τρόπο που λειτουργεί η δηµοκρατία. Μην βιαστείτε να µιλήσετε για παράδοξο εύρηµα, γιατί δεν υπάρχει καµία παραδοξολογία, αφού η δυσαρέσκεια δεν αφορά τον θεσµό αυτόν καθ’ εαυτόν, αλλά τον τρόπο µε τον οποίο συµπεριφέρονται και λειτουργούν οι λειτουργοί των θεσµών. Το 74,3% συνεπώς ουσιαστικά δικαιολογεί την φράση του συρµού που συχνά εκστοµίζουν οι πολίτες «µα, δεν υπάρχει ένας εισαγγελέας;».

Εισαγγελείς υπάρχουν. Οµως, υπάρχει και ένα πανίσχυρος µηχανισµός που τα τελευταία έξι χρόνια κακοποιεί βάναυσα τη Δικαιοσύνη και τους άλλους θεσµούς, όταν η λειτουργία τους δεν εξυπηρετεί τις θέσεις και τα συµφέροντά του, προκαλώντας την ατροφία και το µαρασµό τους.

Αν δούµε µερικά ευρήµατα ακόµα από την έρευνα θα διαπιστώσουµε, χωρίς ιδιαίτερη προσπάθεια, το µέγεθος της παρακµής και τους επικίνδυνους ανέµους που φυσούν µε ένταση στη χώρα µας.

  • Το 63,4% των πολιτών δεν εµπιστεύεται τον πρωθυπουργό ως θεσµό (δεν αναφέρεται στον Κυριάκο Μητσοτάκη αν και η δική του πολιτική συµπεριφορά µπορεί να αναβαθµίσει ή να υποβαθµίσει τον θεσµό και το δεύτερο είναι µάλλον αυτό που υπερτερεί).
  • Το 69% δεν εµπιστεύεται τον Πρόεδρο της Δηµοκρατίας, στοιχείο που αποκαλύπτει τη ζηµιά που έκανε η Κατερίνα Σακελλαροπούλου σε έναν θεσµό που έχαιρε µεγάλης εκτίµησης από τους πολίτες χάρη στον Κωστή Στεφανόπουλο, τον Κάρολο Παπούλια, τον Προκόπη Παυλόπουλο, που τον υπηρέτησαν µε ιδιαίτερη αξιοσύνη.
  • Το 66,9% δεν εµπιστεύεται την κυβέρνηση.
  • Το 72,5% δεν εµπιστεύεται το Κοινοβούλιο.
  • Το 85,1%ν δεν εµπιστεύεται τα πολιτικά κόµµατα. Εκεί στην αντιπολίτευση ξύπνησαν ή µήπως συνεχίζουν αµέριµνοι να παραµένουν στην αγκαλιά του Μορφέα.
  • Το 93,1% δεν εµπιστεύεται τα Μέσα Ενηµέρωσης.

Τι χρείαν άλλων αποδείξεων έχουµε; Και όποιος δεν ανατριχιάζει διαβάζοντας τα προαναφερόµενα στοιχεία, ή πολιτικά διεφθαρµένος είναι ή αδιάφορος µέχρι αφασίας, οπότε πρόκειται για ιδιώτη µε την αρχαιοελληνική έννοια του όρου που σήµαινε ηλίθιος.

 Ετοιµάζουν νέα παρωδία

Και τώρα βρισκόµαστε µπροστά σε µία κοµβική υπόθεση η οποία είτε θα φουσκώσει ή θα ξεφουσκώσει τα προαναφερόµενα ποσοστά. Αναφερόµαστε στην Προανακριτική για τον Κώστα Αχ. Καραµανλή για την παράλειψη, παρά τις ενηµερώσεις και τις προειδοποιήσεις, ως αρµόδιος υπουργός να πάρει τα αναγκαία µέτρα για την ασφάλεια του σιδηρόδροµου, µε κατάληξη την τραγωδία στα Τέµπη και τον θάνατο των 57 πολιτών.

Αν η κυβέρνηση επιλέξει το µοντέλο Τριαντόπουλου θα δώσει άλλο ένα πλήγµα στη Βουλή (υπενθυµίζεται ότι το 72,5% των πολιτών δεν την εµπιστεύεται) η οποία σύµφωνα µε το νόµο έχει την ευθύνη να ασκήσει δίωξη κατά µελών της κυβέρνησης για αδικήµατα που αφορούν στην άσκηση των υπουργικών καθηκόντων τους. Θα αποτελέσει επίσης πλήγµα για την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό, ενώ θα ανατροφοδοτήσει το «κίνηµα των Τεµπών», γιατί τα χαρακτηριστικά κινήµατος έχει πλέον πάρει.

Και να µην βαυκαλίζονται οι κυβερνώντες ότι µπόρα είναι, θα περάσει. Οχι δεν πρόκειται να περάσει η µπόρα, γιατί µία Προανακριτική-παρωδία συνιστά επικίνδυνο παιχνίδι µε τους θεσµούς, που θα βαθύνει την πολιτική και θεσµική κρίση, θα προκαλέσει νέα κύµατα οργής σε µία κοινωνία η οποία δεν έχει εναλλακτική κυβερνητική διέξοδο εξαιτίας της αδυναµίας της αντιπολίτευσης να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων και να θεραπεύσει την παρακµή που µολύνει την κοινωνία και την πολιτεία.

Και να µην απορήσουν οι κύριοι της αντιπολίτευσης αν οι πολίτες τους καταστήσουν υπεύθυνους για την αδυναµία τους να προτείνουν µία πειστική εναλλακτική πρόταση, σε µία ιστορική και επικίνδυνη συνάµα στιγµή για τη χώρα, γιατί η καταβαράθρωση των θεσµών από την κυβέρνηση συνιστά την µέγιστη Ύβρη και ευθύνες έχει και η αντιπολίτευση η οποία δεν πράττει τα δέοντα για να επέλθει η Νέµεσις και ακολούθως η Τίσις.

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή