ΟΙ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ συναντήσεις κορυφής Μητσοτάκη – Ερντογάν σε περίπου ένα χρόνο είναι πυκνές. Από τις εντάσεις που δημιουργούσε η αναθεωρητική πολιτική της Τουρκίας, φτάσαμε σε μια μέχρι τώρα, σχετικά ήρεμη κατάσταση, χωρίς ωστόσο η Άγκυρα να έχει αποστεί σε καμία από τις μονομερείς διεκδικήσεις της κατά της Ελλάδας. Αντιθέτως τις εμπλουτίζει και τις αναβαθμίζει συνεχώς με πολιτικούς και διπλωματικούς χειρισμούς και
όποτε χρειάζεται και με επίδειξη ισχύος. Τις ίδιες ώρες ο Αμερικανικός παράγοντας (λόγω και των επικείμενων Προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ), επιθυμεί και επιδιώκει σταθερά «ήρεμα νερά στα Ελληνοτουρκικά και όχι νέες εντάσεις στο Κυπριακό. Ήδη δύο «θερμά μέτωπα», στην Ουκρανία και στην Μέση Ανατολή είναι αρκετά και δύσκολα διαχειρίσημα, ώστε η Ουάσινγκτον να έχει και πονοκεφάλους σε Αιγαίο και Κύπρο.
Αν και τυπικά στην πρόσφατη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν στην Ουάσινγκτον (παρουσία των διπλωματικών τους συμβούλων και των υπουργών εξωτερικών) δεν φαίνεται τυπικά τουλάχιστον να προέκυψε κάτι σημαντικό, ωστόσο η συνάντηση αυτή είχε και ιδιαίτερη σημασία και ιδιαίτερη βαρύτητα.
Πρώτον, διότι σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, έγινε μια ταχύτατη βολιδοσκόπηση για το πώς μπορούν στη νέα τους συνάντηση τον Σεπτέμβριο (στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ) στη νέα Υόρκη να μπουν στα δύσκολα θέματα, στα θέματα «αγκάθια» δηλαδή σε μια συζήτηση για την οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ και όσα αυτά συμπαρασύρουν (εύρος χωρικών υδάτων, καθεστώς γκρίζων ζωνών κ.ά.). Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν, πως από τώρα και μέχρι τη νέα συνάντηση των Μητσοτάκη – Ερντογάν στη Νέα Υόρκη θα αρχίσει να διαμορφώνεται η ατζέντα για την συζήτηση της οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών. Το αν αυτή η διαδικασία καταλήξει σε ακόμα μεγαλύτερη ένταση των απ’ ευθείας και εφ’ όλης της ύλης συνομιλιών, αν θα προχωρήσει το σοβαρό ενδεχόμενο συνυποσχετικού για παραπομπή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης (υπάρχουν όπως ήδη έχουμε γράψει προετοιμασίες για ένα τέτοιο ενδεχόμενο στο ΥΠΕΞ), είναι κάτι που εξαρτάται από τις εσωτερικές αντιδράσεις (με δεδομένο το «βέτο» του Κώστα Καραμανλή και την στάση του Αντώνη Σαμαρά και τις επιφυλάξεις σοβαρής μερίδας του πολιτικού κόσμου), αλλά και από τις ευρύτερες γεωπολιτικές εξελίξεις και τις «παραινέσεις-πιέσεις» των ΗΠΑ και των Ευρωπαίων.
Για την ώρα οι ΗΠΑ λόγω εκλογών και της εσωτερικής τους κατάστασης θέλουν ρητά και κατηγορηματικά «ήρεμα νερά» και συνεχείς διαβουλεύσεις Ελλάδας-Τουρκίας
Δεύτερον, σύμφωνα πάντα με πληροφορίες, οι ΗΠΑ και οι Ευρωπαίοι ήταν και είναι εξαιρετικά ανήσυχοι για νέες και σοβαρές εντάσεις στη Κύπρο με αφορμή την «μαύρη επέτειο» των 50 χρόνων από την εισβολή του ΑΤΤΙΛΑ και την συνεχιζόμενη κατοχή. Σε λίγες μέρες, στις 20 Ιουλίου, θα υπάρξουν οι επετειακές εκδηλώσεις στη Μεγαλόνησο. Επί Κυπριακού εδάφους θα συμπέσουν Μητσοτάκης και Ερντογάν. Ο Έλληνας Πρωθυπουργός στα ελεύθερα εδάφη της Κυπριακής Δημοκρατίας και ο Τούρκος Πρόεδρος στα κατεχόμενα από όπου αναμένεται να προβεί και σε εξαγγελίες για το ψευδοκράτος και το Κυπριακό, ενώ τις ίδιες ώρες ένα τουρκικό αεροπλανοφόρο, το «ΑΝΑΤΟΛΟΥ» και 50 πολεμικά σκάφη του Τουρκικού Ναυτικού θα «παρελαύνουν» στην περιοχή.
Αμερικάνοι και Ευρωπαίοι θέλουν εκ των προτέρων να ελέγξουν την όποια «υπέρμετρη»
ένταση τείνει να δημιουργηθεί με αφορμή την «μαύρη επέτειο». Στη πρόσφατη συνάντηση
Μητσοτάκη-Ερντογάν στην Ουάσινγκτον και κατόπιν «προτροπών» μπήκε και αυτός ο παράγοντας. Τα δε εσπευσμένα ραντεβού της προσωπικής απεσταλμένης του Γ.Γ. του ΟΗΕ για το Κυπριακό Ολγκίν Κουεγιάρ στη Ουάσινγκτον με τους υπουργούς Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας, πρωτίστως απέβλεπαν προς αυτή την κατεύθυνση (να ελεχθεί εκ των προτέρων όποιο κλίμα έντασης στις 20 Ιουλίου στη Κύπρο από την ταυτόχρονη παρουσία Ερντογάν και Μητσοτάκη), δημιουργώντας ταυτόχρονα και κλίμα για νέα πρωτοβουλία επίλυσης του Κυπριακού που μπορεί να κλιμακωθεί στη Νέα Υόρκη με διμερής συναντήσεις του ίδιου του κ. Γκουντιέρες (Γ.Γ. του ΟΗΕ) με όλα τα μέρη (Μητσοτάκη, Ερντογάν, Χρι-
στοδουλίδη, Τατάρ κ.ά.).
Όπως και να έχουν τα πράγματα, τα μεγάλα εθνικά θέματα είναι μπροστά και με τον ένα ή τον άλλο τρόπο και κινητικότητα έντονη θα υπάρξει και εξελίξεις πιθανότατα θα δρομολογηθούν. Για την ώρα και εν όψει εκλογών στις ΗΠΑ, τα μηνύματα από την «υπερδύναμη»: Όχι εντάσεις, «βρείτε τα», «ήρεμα νερά».