Σάββατο, 27 Ιουλίου 2024
ΑΘΗΝΑ ΚΑΙΡΟΣ

Σενετάκης: Η ΝΔ δεν θα απολογηθεί επειδή ζητά η χώρα να κυβερνηθεί!

Μοιραστείτε το

Του Μάξιμου Σενετάκη από την Κυριακάτικη Kontranews

Στο δρόμο προς τις εκλογές της 25ης Ιουνίου, ο ΣΥΡΙΖΑ (πλέον και το ΠΑΣΟΚ) επαναδιατυπώνουν ένα πολιτικά παράδοξο επιχείρημα. Προειδοποιούν ότι ένας “παντοδύναμος” (και κατά τη θεώρηση τους, “ανεξέλεγκτος”) Κυριάκος Μητσοτάκης, θα αποτελέσει κίνδυνο για τη Δημοκρατία, στην περίπτωση που η ΝΔ διατηρήσει ή/και αυξήσει το ποσοστό του 41% που έλαβε στις 21 Μαΐου.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο ΣΥΡΙΖΑ καταφεύγει στην συγκεκριμένη “προειδοποίηση” για να διασωθεί πολιτικά. Το είχε κάνει (ευλόγως πιο διακριτικά) στις εκλογές του 2019 και, ως ένα βαθμό, κατάφερε να περιορίσει το εύρος της ήττας του. Αρκετοί ψηφοφόροι επιφυλάχθηκαν να εμπιστευθούν τη ΝΔ και διατήρησαν τον ΣΥΡΙΖΑ ως πολιτικό αντίβαρο.

Στις εκλογές της 21ης Μαΐου 2023, οι πολίτες ανανέωσαν και ενίσχυσαν την εμπιστοσύνη τους στη ΝΔ την ίδια στιγμή που ο ΣΥΡΙΖΑ την έχασε συντριπτικά. Και αντί, ο Αλέξης Τσίπρας να κάνει την αυτοκριτική του, ανασύρει το ίδιο τέχνασμα σε μια ύστατη προσπάθεια να μετατρέψει την προσωπική αδυναμία του, σε συλλήβδην αδυναμία του πολιτικού συστήματος.

Έτσι όμως, από κοινού με τον κ. Ανδρουλάκη που σπεύδει να συνταχθεί, προσβάλουν τη νοημοσύνη των πολιτών, οι οποίοι εύκολα κατανοούν:

α. ότι το πρόβλημα για το πολιτικό σύστημα δεν είναι ένα κόμμα με αξιόπιστη πρόταση διακυβέρνησης, αλλά κόμματα ανίκανα να αποτελέσουν εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης, και

β. ότι η απουσία εναλλακτικής λύσης ή/και η ύπαρξη μιας και μοναδικής αξιόπιστης πρότασης διακυβέρνησης δεν συνιστούν κίνδυνο για τη Δημοκρατία και τους θεσμούς τους.

Έτσι, αν κάτι υπονομεύει την ποιότητα της Δημοκρατίας μας, είναι αυτό καθ’ αυτό το συγκεκριμένο επιχείρημα! Και αυτό γιατί:

α. Υπονοείται εξαπάτηση του κυρίαρχου ελληνικού λαού από δήθεν “πετσομένα ΜΜΕ”. Ποια άραγε; Αυτά που βρίσκουν άφθονο χώρο και χρόνο, οι πάντες;

β. Αμφισβητείται η λαϊκή βούληση που εκφράζεται μέσα από αδιάβλητη εκλογική διαδικασία. Ποια εκλογική διαδικασία; Εκείνη που ανέδειξε στην εξουσία το δίδυμο Τσίπρα – Καμένου; Εκείνη της απλής αναλογικής που μπήκε εκ των υστέρων από τον κ. Τσίπρα ως βόμβα ακυβερνησίας; Ή πιο αναλογική μορφή ενισχυμένης που υπήρξε ποτέ και ψήφισε έγκαιρα στην αρχή της θητείας της, η ΝΔ;

γ. Παραποιείται η ιστορική παρακαταθήκη της Μεταπολίτευσης, κατά την οποία ενισχύθηκε το κράτος Δικαίου και εμπεδώθηκε η δημοκρατική λειτουργία του Πολιτεύματος.

δ. Παρακάμπτεται το δημοκρατικό κεκτημένο της κυρίαρχης λαϊκής έκφρασης που σφυρηλατήθηκε διαχρονικά από αυτοδύναμες κυβερνήσεις που τύγχαναν ευρείας κοινωνικής αποδοχής και πολιτικής νομιμοποίησης.

Είναι τέτοια η ένδοια πολιτικών επιχειρημάτων και τόσο ευδιάκριτη η παντελής έλλειψη εναλλακτικής πρότασης διακυβέρνησης από δυο (κατ’ επίφαση “δημοκρατικά” και “προοδευτικά” τελικά) κόμματα, που δεν διστάζουν να επιδείξουν ασέβεια για παλαιότερες επιλογές του ελληνικού λαού.

Το 1981 που έδωσε στο ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου εντολή διακυβέρνησης με ποσοστό 48%. Το 1990 που την έδωσε στη ΝΔ του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη με ποσοστά 47%. Το 1996 που την έδωσε στο ΠΑΣΟΚ του Κώστα Σημίτη με 45%. Το 2004 που την έδωσε στη ΝΔ του Κώστα Καραμανλή με 45%. Το 2009 που την έδωσε στο ΠΑΣΟΚ του Γιώργου Παπανδρέου με 44%.

Άραγε αυτές οι επιλογές του κυρίαρχου ελληνικού λαού έθεσαν σε κίνδυνο την Δημοκρατία μας ή αντιθέτως την ενίσχυσαν; Από τη στιγμή που καταφανώς την ενίσχυσαν, με ποια λογική τώρα, εν έτη 2023, η επιλογή στη ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη θα την απειλήσει;

Προφανώς, απάντηση που να στηρίζεται σε στοιχειώδη λογική, δεν υφίσταται. Για αυτό και τα δυο κόμματα εμφανίζονται κραυγαλέα αναντίστοιχα με την ελληνική πραγματικότητα.

Όμως για αυτό, δεν ευθύνεται η ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη. Ούτε και μπορεί να είναι υπόλογος της καταφανούς αδυναμίας ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ να αντιληφθούν ότι η εποχή άλλαξε, ότι ο ελληνικός λαός ωρίμασε και χρειάζεται να αλλάξουν εκ βάθρων και αυτά αν θέλουν να (ανα)συγκροτήσουν τον έτερο πόλο του πολιτικού συστήματος.

Ως εκ τούτου, η ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη δεν θα απολογηθεί, επειδή ζητά η χώρα να κυβερνηθεί. Διότι οι πολίτες ψηφίζουν ισχυρή κυβέρνηση για να υπάρξει σταθερότητα. Δεν ψηφίζουν αντιπολίτευση για να υπάρξει ακυβερνησία.

Η ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκης δεν αισθάνεται ενοχή επειδή είναι δυνατή. Διότι αντλεί τη δύναμη της από την πλειοψηφία των Ελλήνων που την εμπιστεύτηκαν και πάλι. Αντλεί δύναμη από το έργο της, την ικανότητα της να δίνει λύσεις, να διαχειρίζεται κρίσεις και το κυριότερο, από το όραμα της για μια πραγματικά αυτοδύναμη Ελλάδα.

Για αυτό την 25η Ιουνίου ζητά περισσότερη δύναμη για μεγαλύτερη ευθύνη ώστε να μετατρέψει σε άλμα, το πρώτο βήμα που έγινε στην κάλπη της 21ης Μαΐου.

*Ο Μάξιμος Σενετάκης είναι τ. Βουλευτής ΝΔ Ηρακλείου και εκ νέου υποψήφιος

Σχετικά Άρθρα

Δείτε Επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή

Μην χάνετε καμία στιγμή ενημέρωσης. Παρακολουθήστε το τηλεοπτικό πρόγραμμα του Kontra Channel σε
απευθείας μετάδοση 24/7.