Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Β2 Δυτικός Τοµέας Αθηνών
Συνέντευξη στον ΘΑΝΑΣΗ ΛΥΡΤΣΟΓΙΑΝΝΗ
Ντροπιάζει την Ελλάδα η αφωνία της κυβέρνησης απέναντι στη γενοκτονία των Παλαιστινίων στη Γάζα, τονίζει η Ρένα Δούρου, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στην αποκλειστική συνέντευξη στην Κυριακάτικη Kontra.
Χαρακτηρίζει την εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης επικίνδυνη και επισηµαίνει ότι υποβαθµίζει και αποµονώνει διεθνώς τη χώρα µας.
Οσον αφορά στην πρόωρη εξόφληση χρεών υπογραµµίζει ότι κυβέρνηση στερεί 5 δισ. ετησίως από την κοινωνία, χρήµατα που θα µπορούσαν να διατεθούν για ένα γιγαντιαίο πρόγραµµα στέγης που θα έλυνε το πρόβληµα.
Διέξοδο από το σηµερινό τούνελ βλέπει σε µία προοδευτική κυβέρνηση στη βάση προγραµµατικών συγκλίσεων και µε ένα ισχυρό ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.
Το συνέδριο του κόµµατος το χαρακτηρίζει συνέδριο ελπίδας.
»Πώς κρίνετε την πολιτική της κυβέρνησης για τη Γάζα και την Ουκρανία;
Άφωνη η κυβέρνηση απέναντι στην γενοκτονία, όπως την χαρακτηρίζει ο ΟΗΕ και το ΔΠΔ, των Παλαιστινίων στη Λωρίδα της Γάζας από τον Ισραηλινό στρατό, ντροπιάζει τη χώρα µας. Ο Έλληνας Πρωθυπουργός δεν υπέγραψε το κοινό κείµενο των 7 Ευρωπαίων οµολόγων του για ειρήνη στη Λωρίδα της Γάζας, για να µπει τέλος «στην ανθρωπιστική καταστροφή» και µάλιστα σε µια συγκυρία που το Ισραήλ επιβάλλει µαζική λιµοκτονία εµποδίζοντας την ανθρωπιστική βοήθεια. Παράλληλα η κυβέρνηση δεν αξιοποιεί τη θέση της ως προεδρεύουσα χώρα στο Συµβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Δεν βγάζει άχνα για τη Γάζα στον διεθνή οργανισµό! Δεν αναλαµβάνει καµία φιλειρηνική πρωτοβουλία. Μια σιωπή που σηµαίνει συνενοχή. Την ίδια στιγµή, µέσα σε συνθήκες πλήρους αδιαφάνειας, χωρίς ενηµέρωση της Βουλής, έστειλε βαρύ οπλισµό στην Ουκρανία αποδυναµώνοντας την άµυνα των νησιών µας στο Ανατολικό Αιγαίο. Και αυτές οι αποφάσεις δεν έτυχαν, πέτυχαν. Η σηµερινή κυβέρνηση ασκεί µια επικίνδυνη εξωτερική πολιτική έχοντας κόψει το νήµα της πολυµερούς διπλωµατίας που εφάρµοζε η κυβέρνηση Τσίπρα – Κοτζιά, µε τα περιφερειακά σχήµατα συνεργασίας µε χώρες όπως η Αίγυπτος, η Ιορδανία, η Αρµενία, η Παλαιστίνη, το Ισραήλ, το Ιράκ. Όχι τυχαία απορρίπτει συστηµατικά τις προτάσεις µας για τη διοργάνωση περιφερειακών διασκέψεων και ανάληψη πρωτοβουλιών για την ειρήνη στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή ή για την αναγνώριση παλαιστινιακού κράτους.
»Πώς θα χαρακτηρίζατε συνολικά την εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης;
Η εξωτερική πολιτική της δεξιάς κυβέρνησης έχει υποβαθµίσει και αποµονώσει διεθνώς τη χώρα µας, που βρίσκεται στο περιθώριο των εξελίξεων και αποκλείεται συστηµατικά από τις συναντήσεις λήψης των αποφάσεων πχ για το Ουκρανικό. Είναι επικίνδυνη, εσωστρεφής, απέχει πόρρω από την πολυδιάστατη, ενεργητική εξωτερική πολιτική που έχει ανάγκη η χώρα, ειδικά στη σηµερινή συγκυρία των διεθνών ανακατατάξεων, των νέων συσχετισµών δυνάµεων. Αντί για εθνική στρατηγική µε αρχή, µέση, τέλος, η κυβέρνηση έχει υιοθετήσει το δόγµα του «προκεχωρηµένου φυλακίου της Δύσης» και όχι τη λογική του πυλώνα ειρήνης και σταθερότητας. Το δόγµα αυτό δεν υπηρετεί τα συµφέροντα της Ελλάδας και του Ελληνισµού, το Κυπριακό το έχει ξεχάσει η κυβέρνηση. Στο όνοµα των δήθεν ήρεµων νερών στο Αιγαίο, η κυβέρνηση έχει επιτρέψει την κλιµάκωση της τουρκικής προκλητικότητας που προωθεί το αναθεωρητικό αφήγηµα της «Γαλάζιας Πατρίδας». Έτσι πλέον η Ελλάδα δεν µπορεί να ασκήσει κυριαρχικά της δικαιώµατα όπως διαπιστώσαµε µε την προκλητική παρουσία της Τουρκίας στην Κάσο πέρσι το καλοκαίρι και φέτος µε την παραποµπή στις καλένδες από τον ΥΠΕΞ του µεγάλου διευρωπαϊκού έργου της ηλεκτρικής σύνδεσης Ελλάδας – Κύπρου.
»Η κυβέρνηση θεωρεί ως success story τα υπερπλεονάσµατα, ενώ κατέκρινε την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ για το ίδιο θέµα. Πιστεύετε ότι είναι η ενδεδειγµένη πολιτική ή µήπως βλάπτει τους φορολογούµενους και την ανάπτυξη;
Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ενεργούσε σε ένα πολύ ασφυκτικό πλαίσιο. Παρά τους υψηλούς στόχους πλεονασµάτων, που µας ετίθεντο, βρίσκαµε τρόπους -γιατί, αυτή ήταν η πολιτική µας βούληση- να επιστρέφουµε το υπερπλεόνασµα στην κοινωνία. Σε τρία χρόνια επιστρέψαµε περίπου 2,2 δις. Η χώρα εξήλθε από τα µνηµόνια το 2018. Ωστόσο αυτή τη θετική εξέλιξη για τη χώρα, ο κ. Μητσοτάκης, αντί να την αναγνωρίσει, την είδε ως πρόκληση που έπρεπε να ξεπεράσει! Έτσι, δεσµεύτηκε σε υψηλούς στόχους πλεονασµάτων και µάλιστα το 2024 έβγαλε ένα θηριώδες αποτέλεσµα ύψους 11,4 δισ., όταν ο στόχος ήταν για 5 δις ευρώ πλεόνασµα. Τα υπερπλεόνασµα των 6,5 δισ. προήλθε από την εµµονή των Μητσοτάκη – Χατζηδάκη να µη µειώνουν τους έµµεσους φόρους εν µέσω µιας ακόµα κρίσης. Και πόσα επέστρεψαν από αυτά; Μόλις 600 εκατ. ευρώ.
Πήραν, δηλαδή, 10 αχρείαστα και επέστρεψαν το ένα. Την ίδια στιγµή, προχωρούν σε πρόωρη αποπληρωµή των δανείων του πρώτου µνηµονίου. Δεσµεύουν, έτσι, 5 δις. ετησίως από φέτος και ως το 2031, στερώντας χρήµατα από την κοινωνία και την οικονοµία. Αυτά τα χρήµατα θα έπρεπε να πάνε, για παράδειγµα, σε ένα γιγαντιαίο και µακροπρόθεσµο πρόγραµµα στέγης, όχι στο χρέος.
»Οι πολίτες θέλουν τη συνεργασία των κοµµάτων της Κεντροαριστεράς αλλά αυτά αρνούνται. Πού αποδίδετε εσείς τους λόγους της άρνησης; Υπάρχει φως στο τούνελ;
Το αίτηµα της συνεργασίας των προοδευτικών δυνάµεων δεν είναι σηµερινό. Το είχε θέσει ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ προεκλογικά την άνοιξη του 2023 και το είχε απορρίψει κατηγορηµατικά ο κ. Ανδρουλάκης µιλώντας µάλιστα για «κυβέρνηση ηττηµένων», ταυτίζοντας µάλιστα τον Αλέξη Τσίπρα µε τον Κυριάκο Μητσοτάκη! Σήµερα ζούµε τις συνέπειες αυτής της επιλογής του ΠΑΣΟΚ µε µια χώρα ουραγό στην αγοραστική δύναµη, στο περιθώριο των διεθνών εξελίξεων. Όµως η δηµιουργία ενός µαζικού, πολιτικού και κοινωνικού µετώπου για εναλλακτική, δηµοκρατική, προοδευτική διακυβέρνηση δεν µπορεί να είναι υπόθεση µικροκοµµατικών ισορροπιών.
Είναι η προϋπόθεση για µια προοδευτική διέξοδο από τη σηµερινή επικίνδυνη, σε όλα τα επίπεδα, διακυβέρνηση. Επικίνδυνη από την ΙΧ εξωτερική πολιτική ως τη µόνιµη λιτότητα που η κυβέρνηση της Δεξιάς οδηγεί τη χώρα, µε διαλυµένο το Εθνικό Σύστηµα Υγείας, τη δηµόσια παιδεία, µε την ακρίβεια να καλπάζει και τα ολιγοπώλια να κάνουν πάρτι σε βάρος των νοικοκυριών. Με τον κ. Μητσοτάκη επιστρέφουµε στις καταστροφικές µνηµονιακές πολιτικές χωρίς µνηµόνια! Το φως στο σηµερινό τούνελ είναι µια προοδευτική κυβέρνηση στη βάση προγραµµατικών συγκλίσεων, µε έναν ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ ισχυρό, συνεπή και αξιόπιστη δύναµη για τη συσπείρωση της προοδευτικής, δηµοκρατικής παράταξης.
»Η επιστροφή του Αλέξη Τσίπρα θα µπορούσε να συσπειρώσει τον κόσµο της Κεντροαριστεράς σε έναν φορέα και να υπάρξει εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης;
Η ισχυροποίηση του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ είναι σήµερα ο κοινός µας στόχος για να απαλλαγεί ο τόπος από την επικίνδυνη κυβέρνηση Μητσοτάκη. Όπως ήδη ανέφερα µια νέα, προοδευτική διακυβέρνηση περνά µέσα από ισχυρό ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Ο Αλέξης Τσίπρας ήταν και παραµένει σοβαρό πολιτικό κεφάλαιο για τον τόπο – το δείχνουν άλλωστε οι σηµαντικές παρεµβάσεις του από την εξωτερική πολιτική ως την αντιµετώπιση της ακροδεξιάς.
»Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ υποχωρεί δηµοσκοπικά. Ποιες κατά τη γνώµη σας είναι οι αιτίες; Υπάρχει προοπτική ανάκαµψης και πώς µπορεί να γίνει αυτό;
Μπορεί να µην είµαστε σε πολιτική περίοδο που να δικαιολογεί αυτόν τον καταιγισµό των δηµοσκοπήσεων, ωστόσο εµείς ακούµε τους πολίτες. Και οι πολίτες ζητούν από τον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ να κάνει επιτυχηµένη επανεκκίνηση. Ζητούν να ανταποκριθεί στις ανάγκες για ανάταξη του ΕΣΥ, της δηµόσιας παιδείας, για αντιµετώπιση της ακρίβειας, της αισχροκέρδειας, της κρίσης στέγης, της ανασφάλειας. Αποδοκιµάζουν την κυβέρνηση που καταβαραθρώνει το κράτος δικαίου όπως κάνει µε το έγκληµα των Τεµπών. Οι πολίτες ζητούν από τη δηµοκρατική, προοδευτική παράταξη καθαρή στάση: να αναλάβει την ευθύνη για νέα σελίδα, για να διασφαλίσει το παρόν και το µέλλον των παιδιών µας. Αυτό το µήνυµα εµείς στον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ το έχουµε λάβει και δεσµευόµαστε να το κάνουµε πράξη. Το συνέδριό µας σε λίγες µέρες θα σηµάνει επανεκκίνηση µε τους πολίτες στο επίκεντρο. Θα είναι συνέδριο ελπίδας µε θέσεις και προτάσεις για την πολιτική αλλαγή που χρειάζεται ο τόπος.