Συνέντευξη στον ΧΡΗΣΤΟ ΧΑΛΑΖΙΑ
«Τα µέτρα που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός δεν αρκούν για να κρύψουν τις ευθύνες της κυβέρνησης για τη σηµερινή κοινωνική και οικονοµική κατάσταση. Εδώ και έξι χρόνια, παρά την ανάπτυξη που επικαλείται η Νέα Δηµοκρατία, τα όποια οφέλη δεν άγγιξαν τις ζωές των πολιτών, ούτε συνέβαλλαν στη µείωση των ανισοτήτων», επισηµαίνει η Βουλευτής Λακωνίας του ΠΑΣΟΚ Νάγια Γρηγοράκου.
Τονίζει πως «το ΠΑΣΟΚ προετοιµάζεται για την ευθύνη της διακυβέρνησης, µε αξιόπιστο σχέδιο και εφαρµοσµένες προτάσεις κόντρα στη µιζέρια της επιδοµατικής πολιτικής, κόντρα σε µια «ανάπτυξη» που στηρίζεται αποκλειστικά στην golden visa και το real estate»
» Οι δηµοσκοπήσεις καταγράφουν µεγάλη φθορά για ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, αλλά το ΠΑΣΟΚ δεν την καρπώνεται. Τι πρέπει να κάνει τελικά το ΠΑΣΟΚ για να αυξήσει την επιρροή του στην κοινωνία;
Οι δηµοσκοπήσεις αποτελούν αναµφίβολα ένα χρήσιµο εργαλείο πολιτικής ανάλυσης, εντούτοις παραµένουν µια φωτογραφία της στιγµής που σηµαίνει πως δεν καθορίζουν αµετάκλητα τις πολιτικές εξελίξεις. Στο ΠΑΣΟΚ µελετούµε προσεκτικά τα ευρήµατα, είτε µας ευνοούν είτε όχι, αλλά η πολιτική µας χαράσσεται µε βάση το όραµά µας και τις ανάγκες της κοινωνίας, όχι µε βάση τις δηµοσκοπήσεις.
Προσωπικά, εκτιµώ ότι η απήχηση του ΠΑΣΟΚ στον κόσµο είναι βαθύτερη και ευρύτερη από αυτή που φαίνεται στις µετρήσεις της στιγµής. Οι πολίτες µπορεί σήµερα να παραµένουν επιφυλακτικοί αλλά η επαφή µου µε τον κόσµο πως οι πολίτες µας ακούνε προσεκτικά και κρατώντας στάση αναµονής σχεδόν απαιτούν από το ΠΑΣΟΚ την κατάθεση ενός ολοκληρωµένου εναλλακτικού σχεδίου διακυβέρνησης της χώρας. Περιµένουν λύσεις µε προοδευτικό πρόσηµο που απαντούν µε καινούργιο – σύγχρονο λόγο στα προβλήµατα και τις προκλήσεις της εποχής. Και πάνω απ’ όλα απαιτούν από όλους εµάς βουλευτές και στελέχη εξωστρέφεια. Η επιρροή του ΠΑΣΟΚ θα αυξηθεί αν απαντήσουµε θετικά, αλλά και άµεσα σ’ αυτά τα ζητούµενα.
» Πρόσφατα ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε νέα µέτρα στήριξης. Πώς τα σχολιάζετε;
Η αλήθεια είναι ότι τα µέτρα που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός δεν αρκούν για να κρύψουν τις ευθύνες της κυβέρνησης για τη σηµερινή κοινωνική και οικονοµική κατάσταση. Εδώ και έξι χρόνια, παρά την ανάπτυξη που επικαλείται η Νέα Δηµοκρατία, τα όποια οφέλη δεν άγγιξαν τις ζωές των πολιτών, ούτε συνέβαλλαν στη µείωση των ανισοτήτων. Το αντίθετο. Σύµφωνα µε την ΕΛΣΤΑΤ, το ποσοστό των συµπολιτών µας που ζουν µε τον κίνδυνο φτώχειας αυξήθηκε σε σχέση µε το 2019. Η κυβέρνηση πανηγυρίζει για το υπερπλεόνασµα που όµως δεν προκύπτει από κάποια αλλαγή στο παραγωγικό µοντέλο της χώρας, αλλά από την υπερφορολόγηση και τον πληθωρισµό που πλήττει κυρίως τα µεσαία και χαµηλά εισοδήµατα.
Ειδικά στο ζήτηµα της στέγασης, η εξαγγελία ενός επιδόµατος ενοικίου είναι σταγόνα στον ωκεανό µπροστά στη δραµατική αύξηση των τιµών και των ενοικίων, που συνθλίβουν τα νέα ζευγάρια, τα ευάλωτα νοικοκυριά και τα µεσαία στρώµατα. Αντίστοιχα, οι συνταξιούχοι για άλλη µια φορά βλέπουν «επιδόµατα-παυσίπονα», χωρίς να αντιµετωπίζονται ουσιαστικά τα σοβαρά προβλήµατα, όπως η ανάγκη επαναφοράς του ΕΚΑΣ για τους χαµηλοσυνταξιούχους.
Το ΠΑΣΟΚ έχει καταθέσει ένα αξιόπιστο, προοδευτικό σχέδιο που αντιµετωπίζει στη ρίζα τις στρεβλώσεις στην αγορά στέγης και προτείνει ουσιαστικά µέτρα ενίσχυσης του εισοδήµατος των πολιτών. Αυτή είναι η µεγάλη διαφορά µας: δεν µένουµε σε προσωρινές λύσεις αλλά διεκδικούµε διαρθρωτικές αλλαγές για µια κοινωνία µε περισσότερη δικαιοσύνη και συνοχή.
» Την Κυριακή που µας πέρασε το ΠΑΣΟΚ πραγµατοποίησε διάσκεψη των Τοµέων Πολιτικής. Τι καινούργιο σηµατοδοτεί αυτή η εκ νέου συγκρότηση των Τοµέων Πολιτικής;
Η εκ νέου συγκρότηση των Τοµέων Πολιτικής του ΠΑΣΟΚ σηµατοδοτεί µια ουσιαστική διαδικασία ανανέωσης στελεχών για µια αποφασιστική επανεκκίνηση µε στόχο τη διαµόρφωση ενός ανοιχτού, δηµοκρατικού, προοδευτικού κόµµατος, σε άµεση σύνδεση µε τις ανάγκες της κοινωνίας και µακριά από τους κοµµατικούς µικρόκοσµους.
Το ΠΑΣΟΚ προχωρά µε εθελοντές και στελέχη από όλη τη χώρα που δεν έχουν εξαρτήσεις από πελατειακά δίκτυα και συµφέροντα. Δεν υπόσχεται διορισµούς και καρέκλες. Υπόσχεται, όµως, έναν διαφορετικό πολιτικό πολιτισµό, θεµελιωµένο στις αξίες της αξιοκρατίας, της δικαιοσύνης και της αλληλεγγύης.
Η νέα αυτή συγκρότηση δεν είναι µόνο οργανωτική. Αποτελεί µια πολιτική δήλωση: Το ΠΑΣΟΚ προετοιµάζεται για την ευθύνη της διακυβέρνησης, µε αξιόπιστο σχέδιο και εφαρµοσµένες προτάσεις κόντρα στη µιζέρια της επιδοµατικής πολιτικής, κόντρα σε µια «ανάπτυξη» που στηρίζεται αποκλειστικά στην golden visa και το real estate. Μέσα από τους νέους Τοµείς Πολιτικής, το ΠΑΣΟΚ επιδιώκει να γίνει ο βασικός εκφραστής της κοινωνικής πλειοψηφίας που ασφυκτιά κάτω από τις συντηρητικές πολιτικές, αποδεικνύοντας ότι ναι, υπάρχει προοδευτική απάντηση στις σηµερινές ανισότητες.
» Ποια προβλήµατα ιεραρχείτε ως σηµαντικότερα στην εκλογική σας περιφέρεια και ποιες είναι οι προτάσεις σας γι’ αυτά;
Η Λακωνία εξακολουθεί να παραµένει στο περιθώριο της κυβερνητικής πολιτικής της ΝΔ, παρά το γεγονός ότι διαθέτει τεράστιες δυνατότητες ανάπτυξης και συγκριτικά πλεονεκτήµατα που µε έναν σοβαρό στρατηγικό σχεδιασµό, θα της επέτρεπαν να διαδραµατίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στην περιφερειακή ανάπτυξη. Αντί γι’ αυτό, δυστυχώς, συνεχίζουµε να δίνουµε µάχη για τα αυτονόητα. Το Εθνικό Σύστηµα Υγείας στη Λακωνία βρίσκεται σε κατάσταση κατάρρευσης, ενώ σε πολλές περιοχές οι πολίτες δεν έχουν καν στοιχειώδη πρόσβαση σε υπηρεσίες Πρωτοβάθµιας Φροντίδας Υγείας. Η άµεση στελέχωση των νοσοκοµείων και των κέντρων υγείας µε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό είναι αναγκαία και επείγουσα.
Εξίσου κρίσιµο είναι το ζήτηµα της διαχείρισης των υδάτινων πόρων, που έχει ζωτική σηµασία τόσο για τον πρωτογενή τοµέα και την ύδρευση όσο και για την προστασία από τις επιπτώσεις της κλιµατικής αλλαγής. Η δηµιουργία φραγµάτων και έργων αποθήκευσης νερού θα έπρεπε να είναι βασική προτεραιότητα. Παρόλα αυτά, πολλά κρίσιµα έργα εξακολουθούν να παραµένουν στα χαρτιά χωρίς να προχωρούν στην υλοποίηση.
Προσωπικά, συνεχίζω µε συνέπεια να εργάζοµαι για την ανάδειξη αυτών των προβληµάτων και να διεκδικώ λύσεις που θα συµβάλουν ουσιαστικά στην ανάπτυξη και την ευηµερία της Λακωνίας.