Συνέντευξη στον ΘΑΝΑΣΗ ΛΥΡΤΣΟΓΙΑΝΝΗ
Ο χρόνος της κυβέρνησης Μητσοτάκη µετράει αντίστροφα µετά τα µεγαλειώδη συλλαλητήρια της 28ης Φεβρουαρίου, τονίζει η Ολγα Γεροβασίλη, Δ’ Αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής Άρτας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, σε αποκλειστική συνέντευξη στην Κυριακάτικη Kontra. Αναφερόµενη στα συλλαλητήρια επισηµαίνει ότι δεν είχαν κοµµατικό χαρακτήρα, αλλά ήταν βαθιά πολιτικά και έστειλαν πολλαπλά µηνύµατα, τα οποία, όπως δεν έλαβε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, φάνηκε από την οµιλία του στη Βουλή.
Υποστηρίζει ότι η πρόταση δυσπιστίας είναι ένα βήµα προς την κατεύθυνση της συνεργασίας των κοµµάτων του προοδευτικού χώρου και δείχνει ότι έλαβαν το µήνυµα των συγκεντρώσεων.
Οσον αφορά στην Προανακριτική, δηλώνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα επιδιώξει την αναβάθµιση του κατηγορητηρίου και θα ζητήσει να καταθέσει και ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
»Οι µεγαλειώδεις συγκεντρώσεις για τα Τέµπη θα προκαλέσουν πολιτικές εξελίξεις και προς ποια κατεύθυνση;
Αργά ή γρήγορα θα υπάρξουν πολιτικές εξελίξεις. Καµιά κυβέρνηση, πουθενά στον κόσµο, δεν µπόρεσε ποτέ να σταθεί για πολύ όταν είχε απέναντί της τη συντριπτική πλειοψηφία του λαού. Ο χρόνος της κυβέρνησης Μητσοτάκη µετράει αντίστροφα µετά τις µεγαλειώδεις συγκεντρώσεις της 28ης Φεβρουαρίου. Σε ποια κατεύθυνση, όµως, θα κινηθούν οι εξελίξεις δεν είναι δεδοµένο. Εξάλλου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν εκφράζει απλά τη Νέα Δηµοκρατία. Εκφράζει ένα ολόκληρο µπλοκ εξουσίας που τον στηρίζει από το 2016, οπότε και εξελέγη Πρόεδρος της Νέας Δηµοκρατίας. Είναι ένα σύστηµα -κυρίως οικονοµικών και µιντιακών παραγόντων- που θα επιχειρήσει να κινηθούν οι εξελίξεις έτσι ώστε να µην θιγούν τα συµφέροντα και τα κεκτηµένα του, ακόµη και προωθώντας δήθεν αντισυστηµικές δυνάµεις µε στόχο την εκτόνωση της κατάστασης. Συνεπώς, πέφτει ακόµη µεγαλύτερη ευθύνη στις πλάτες των πολιτικών δυνάµεων που δεν εκφράζουµε αυτό το µπλοκ εξουσίας, αλλά εκφράζουµε τα συµφέροντα της µεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας, για να υπάρξει ουσιαστική αλλαγή στη χώρα µας. Για να υπάρξει επιτέλους δικαιοσύνη σε όλους τους τοµείς της ζωής µας.
»Οι προοδευτικές δυνάµεις αδυνατούν να βρουν κοινό βηµατισµό και να συνεργαστούν. Υπάρχει περίπτωση τα συλλαλητήρια να τους ωθήσουν να προχωρήσουν σε συνεργασία;
Η κοινή κατάθεση πρόταση δυσπιστίας στην κυβέρνηση από τα κόµµατα του προοδευτικού χώρου είναι ένα θετικό βήµα. Ένα πρώτο βήµα ότι έχουν λάβει και οι προοδευτικές δυνάµεις το µήνυµα των συγκεντρώσεων. Όταν ο λαός προτάσσει την ενότητά του απέναντι στην κυβέρνηση, δεν µπορούν οι προοδευτικές δυνάµεις να συνεχίζουν µε διαχωρισµούς. Όταν τίθενται νέα ερωτήµατα από την κοινωνία και µάλιστα µε τόσο εκκωφαντικό τρόπο, οι απαντήσεις δεν µπορούν να παραµένουν οι ίδιες από τις πολιτικές δυνάµεις. Στον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συµµαχία, υπηρετούµε εδώ και χρόνια τη λογική των συνεργασιών και µάλιστα είχαµε και πολιτικό κόστος από την επιµονή µας στην απλή αναλογική, ενώ εισπράτταµε άρνηση από τα άλλα κόµµατα. Αλλά και τον τελευταίο µήνα, εµείς είπαµε ναι σε όλες τις προτάσεις των κοµµάτων, επιδιώξαµε πάντα τη συνεννόηση και δεν µπήκαµε σε διαγκωνισµούς. Το πνεύµα της στάσης µας συµπυκνώνεται στη φράση του Προέδρου, Σωκράτη Φάµελλου, στη Βουλή: «Η κοινωνία µας έστειλε το µήνυµα: Βρείτε τα για να φύγει η κυβέρνηση Μητσοτάκη».
»Ποια κατά τη γνώµη σας είναι τα µηνύµατα των συλλαλητηρίων για τα Τέµπη;
Οι ιστορικές συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα δεν είχαν κοµµατικό χαρακτήρα, αλλά ήταν βαθιά πολιτικές και έστειλαν πολλαπλά µηνύµατα. Η επιχείρηση κατασυκοφάντησης των συγκεντρώσεων τις ηµέρες που προηγήθηκαν έπεσε στο κενό. Η ελληνική κοινωνία, µε τρόπο καθολικό και πρωτοφανή, έκλεισε τα αυτιά της στις ακραίες φωνές της κινδυνολογίας.
Η κεντρική απαίτηση είναι για δικαιοσύνη και αλήθεια για το έγκληµα των Τεµπών και τη συγκάλυψή του από την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Είναι όµως και ένας συσσωρευµένος θυµός συνολικά για την κατάσταση της δικαιοσύνης και του κράτους δικαίου στην Ελλάδα, για το καθεστώς των υποκλοπών και του επιτελικού παρακράτους, για την έλλειψη ασφάλειας στις µεταφορές, για τα µεγάλα κοινωνικά προβλήµατα, τις ανισότητες, την ακρίβεια, τη στεγαστική κρίση. Ήταν ένα παλλαϊκό «Ως εδώ!». Οι µετέπειτα δηλώσεις του κύριου Μητσοτάκη και κυρίως η παρουσία του στη Βουλή απέδειξαν ότι δεν έλαβε κανένα µήνυµα. Αν είχε λάβει το µήνυµα θα έπρεπε ήδη να έχει παραιτηθεί και να έχει προκηρύξει εκλογές. Την µοµφή στον Μητσοτάκη την έκανε η ελληνική κοινωνία.
»Αποκαλύψατε ότι η κατηγορία για τον Χρήστο Τριαντόπουλο είναι πληµµέληµα και δεχθήκατε επιθέσεις. Πιστεύετε ότι υπάρχει κίνδυνος παραγραφής;
Δεν είπα ποτέ ότι έκανε πληµµέληµα ο Τριαντόπουλος. Το αντίθετο είπα. Ότι πρέπει να υπάρξει αναβάθµιση του κατηγορητηρίου, διότι υπάρχουν τα κακουργήµατα της προσβολής µνήµης νεκρού, της υπόθαλψης εγκληµατία και της απιστίας στο µπάζωµα που έγινε στα Τέµπη. Και αυτό θα επιδιώξουµε ως ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συµµαχία στην προανακριτική επιτροπή. Και βεβαίως να έρθει να καταθέσει στην προανακριτική και ο κύριος Μητσοτάκης, διότι ο κύριος Τριαντόπουλος ήταν υφυπουργός στον πρωθυπουργό. Όσον αφορά τον κίνδυνο της παραγραφής, είναι γνωστό ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ήταν αυτή που έφερε στη Συνταγµατική αναθεώρηση την κατάργηση της σύντοµης αποσβεστικής προθεσµίας για τα πολιτικά πρόσωπα. Ωστόσο, από το 2019 µέχρι σήµερα, η κυβέρνηση της Νέας Δηµοκρατίας δεν έχει φέρει τον αντίστοιχο εφαρµοστικό νόµο. Καταθέσαµε και τροπολογία και δεν την έκαναν δεκτή. Εµείς θα επιµείνουµε. Καµία παραγραφή για κανέναν όσο ψηλά κι αν βρίσκεται.
»O Κυριάκος Μητσοτάκης αποκλείστηκε από συναντήσεις του Εµανουέλ Μακρόν και του Κιρ Στάρµερ για την Ουκρανία. Τι σηµαίνει για τη χώρα και τον πρωθυπουργό;
Αναδεικνύουν περίτρανα την αποτυχία της εξωτερικής πολιτικής της κυβέρνησης, η οποία επέλεξε να πρωτοστατήσει στην αποστολή βαρέων όπλων στην Ουκρανία υπονοµεύοντας τον ρόλο της Ελλάδας ως πυλώνα ειρήνης και σταθερότητας. Η στάση αυτή όχι µόνο δεν οδήγησε σε διπλωµατικά οφέλη για τη χώρα και την έβαλε στην πρώτη γραµµή κινδύνου στην περιοχή, αλλά συνδυάζεται πλέον µε την εξαίρεσή της από οποιαδήποτε σοβαρή συζήτηση για το µέλλον της Ουκρανίας. Η πολιτική του «προκεχωρηµένου φυλακίου» της Δύσης έχει οδηγήσει σε σηµαντικούς κινδύνους για τα εθνικά συµφέροντα και έχει υπονοµεύσει τη δυνατότητά της χώρας να αποτελέσει µέρος της λύσης αντί του προβλήµατος στην ευρύτερη περιοχή µας.
»Συνοµιλείτε µε τον Αλέξη Τσίπρα. Τι σκέφτεται για τις πολιτικές εξελίξεις και πως βλέπει τον δικό του ρόλο;
Κύριε Λυρτσογιάννη, ο Αλέξης Τσίπρας δεν µιλάει ούτε δια αντιπροσώπων ούτε µέσω «εκµυστηρεύσεων». Το τι σκέφτεται και πιστεύει, το λέει ανοιχτά και καθαρά µε τις δηµόσιες παρεµβάσεις του.
»Πώς κρίνετε την πολιτική του Ντόναλντ Τραµπ για την Ευρώπη, πόσο επικίνδυνη είναι για την Ελλάδα και πως εκτιµάτε τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης;
Η δεύτερη θητεία Τραµπ στον Λευκό Οίκο εγκαινίασε µια πολιτική που πιστεύει στη δύναµη του ισχυρού έναντι του Διεθνούς Δικαίου, που δεν αντιµετωπίζει τις άλλες χώρες ως συµµάχους, αλλά ως αποικίες και δορυφόρους, που δεν αντιµετωπίζει την Ευρωπαϊκή Ένωση ως οντότητα και µάλιστα την υπονοµεύει παρεµβαίνοντας ωµά στις χώρες υπέρ των αντιευρωπαϊκών δυνάµεων της Ακροδεξιάς. Απέναντι σε αυτή την κατάσταση, η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλει να αντιµετωπίσει τα χρόνια ελλείµµατά της, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την ανάγκη για µια αυτόνοµη πολιτική. Η ελληνική κυβέρνηση παρατηρεί αµήχανη τις εξελίξεις, καθώς η στρατηγική του πιστού και δεδοµένου σύµµαχου του προηγούµενου διαστήµατος είχε αρνητικά αποτελέσµατα. Παράλληλα, η επικείµενη αύξηση των δασµών αλλά και το σχέδιο Φον ντερ Λάιεν ύψους 800 δισ. ευρώ για την άµυνα θα επιφέρουν αρνητικές συνέπειες για την οικονοµία.
Απαιτείται θωράκιση της ελληνικής οικονοµίας µε ισχυρή δηµόσια παρέµβαση στον τραπεζικό και τον ενεργειακό τοµέα, όπως έχει προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συµµαχία.