Σάββατο, 10 Ιουνίου 2023
ΑΘΗΝΑ ΚΑΙΡΟΣ

Οδηγεί σε παγκόσμιο πόλεμο το αίτημα της Ουκρανίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ

Μοιραστείτε το

 

Το αίτημα του Βολοντίμιρ Ζελένσκι για ταχεία (fast-track) ένταξη της Ουκρανίας

στο ΝΑΤΟ, ισοδυναμεί με «είσοδο» στην κόλαση μιας παγκόσμιας σύρραξης. Ήταν αυτή η απάντηση του Κιέβου στην προσάρτηση της ανατολικής

και νότιας Ουκρανίας στη Ρωσία, των εδα φών δηλαδή στα οποία τα ρωσικά στρατεύ ματα έχουν εισβάλλει.

Ήταν αναμενόμενη μια τέτοια κίνηση από την πλευρά του Ζελένσκι, μόνο που, αν γίνει αποδεκτή, τότε οι Αμερικανοί και οι Ευρωπαίοι είναι σαν να ξεκινούν τον πόλεμο κατά της Μόσχας, ένας πόλεμος που θα είναι πυρηνικός. Ο ΓΓ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, δήλωσε αμέσως πως οι Σύμμαχοι στηρίζουν το δικαίωμα της Ουκρανίας να επιλέξει τον δρόμο που θα ακολουθήσει, αλλά η απόφαση θα πρέπει να ληφθεί ομόφωνα και από τα 30 μέλη του Συμφώνου. Μια διπλωματική δήλωση που ελπίζουμε να μην έχει αλλάξει χαρακτήρα.

Είμαστε de facto στο ΝΑΤΟ, δηλώνει ο Ουκρανός Πρόεδρος λέγοντας την αλήθεια, αφού η Ουκρανία πολεμά με αμερικανικό και ευρωπαϊκό (ΝΑΤΟϊκό) εξοπλισμό, και με την αμέριστη οικονομική και επιχειρησιακή συνδρομή του ΝΑΤΟ.

Τονίζει όμως πως ζητά πλέον η Ουκρανία να γίνει και de jure (νομικώς) μέλος του ΝΑΤΟ.

Αυτό ήταν όμως το θέμα που έθεσε η Ρωσία, η είσοδος της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ. Και έκανε τον πόλεμο με την δικαιολογία ότι μετά θα έπρεπε να πολεμήσει κατά του ΝΑΤΟ.

Η προσάρτηση

 

Λίγη ώρα πριν το αίτημα Ζελένσκι, στο Κρεμλίνο έγινε η πανηγυρική υπογραφή της προσάρτησης των περιοχών Λουκάνσκ, Ντινέσκ, Ζαπαρόζνε και Χερσόνας, στη Ρωσία. Με τον Πούτιν να δηλώνει ότι πλέον πρόκειται για ρωσικά εδάφη που αν δεχθούν επίθεση, η απάντηση θα είναι σκληρή, αν χρειαστεί και με χρήση πυρηνικών. Ο Πούτιν εδώ και μέρες  είχε ανακοινώσει τις αποφάσεις του. Ότι μετά τα… «δημοψηφίσματα» στις 4 περιοχές (οι δυο εκ των οποίων ήταν σε κατάσταση εμφυλίου πολέμου από το 2014), θα γινότανε η προσάρτηση. Υπονοώντας ότι θέλει να σταματήσει τις μάχες, δεν θα καταλάβει άλλα εδάφη. Προχώρησε σε επιστράτευση 300.000 εφέδρων για την υπεράσπιση των εδαφών που ήδη έχουν κατακτηθεί. Η απάντηση από το ΝΑΤΟ και το Κίεβο ήταν ένα κατηγορηματικό «όχι». Κανείς άλλωστε δεν μπορεί να αναγνωρίσει τα δήθεν δημοψηφίσματα ή την κατάκτηση εδαφών.

Τα δραματικά γεγονότα

 

Τις τελευταίες μέρες έχουμε σημαντικές εξελίξεις.

Έχουμε την προσάρτηση του 15% των εδαφών της Ουκρανίας από την Ρωσία.

Ακολούθησε στρατιωτική επιχείρηση καταστροφής των αγωγών Nord Stream 1 και 2

Και μετά το αίτημα του Κιέβου για ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ.

Και την ίδια ώρα η ΕΕ προσπαθεί να βρει κοινό βηματισμό για τον καθορισμό των τιμών της ενέργειας.

Όλα αυτά συνδέονται μεταξύ τους, είναι οι κινήσεις των αντιπάλων, της Δύσης, της Ουκρανίας, της Ρωσίας.

Όλα δείχνουν ότι δυστυχώς θα έχουμε και νέες κινήσεις. Οι μάχες θα συνεχιστούν στο ουκρανικό έδαφος.

Όπως θα συνεχιστεί και ο οικονομικός πόλεμος μεταξύ Δύσης και Ρωσίας. Με αρνητικές επιπτώσεις για την ευρωπαϊκή οικονομία και για τις ευρωπαϊκές κοινωνίες. Όπως θα συνεχιστεί και η αντιπαράθεση των ΗΠΑ με την Κίνα και άλλες ανερχόμενες οικονομικά δυνάμεις. Η τουλάχιστον αυτό θα συνεχίζει να προσπαθεί η Ουάσινγκτον.

Σχετικά Άρθρα

Δείτε Επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή

Μην χάνετε καμία στιγμή ενημέρωσης. Παρακολουθήστε το τηλεοπτικό πρόγραμμα του Kontra Channel σε
απευθείας μετάδοση 24/7.