Δευτέρα, 5 Ιουνίου 2023
ΑΘΗΝΑ ΚΑΙΡΟΣ

NOVARTIS: Τρεις μεταφράσεις για τo έγγραφο με τα 12 ονόματα!

ΤΟ ΜΥΣΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΠΑΡΑΠΟΙΗΣΗΣ ΤΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΤΟΥ FBI

Μοιραστείτε το

 

Του Σπύρου Σουρμελίδη από την Κυριακάτικη Kontranews

  • Ποιος και γιατί «ξέχασε» το όνομα του Λοβέρδου
  • Mπαλάκι ευθυνών μεταξύ του ΥΠΕΞ και της Εισαγγελίας
  • Kαταρρέει η θεωρία της σκευωρίας με βροχή αποκαλύψεων

 

Tα μυστήρια γύρω από το σκάνδαλο Novartis και την υπόθεση «Σκευωρία για την Novartis» συνεχίζονται, αν και η ανακρίτρια του Αρείου Πάγου, Κωνσταντίνα Αλεβιζοπούλου που διερευνά την υποτιθέμενη«σκευωρία» Novartis, έκλεισε τη δική της έρευνα, αρνούμενη να συνεχίσει την εξέταση μαρτύρων και στοιχείων.

Η παραποίηση του εγγράφου του FBI, όπου υπήρχε το όνομα του Ανδρέα Λοβέρδου αλλά και ακόμη 11 ατόμων, δεν ταρακούνησε τη Δικαιοσύνη ώστε να έχουμε διερεύνηση για το θέμα.

Ποιος και γιατί… «ξέχασε» να μεταφράσει ή να αναφέρει το όνομα του πρώην υπουργού; Ποια ακριβώς υπηρεσία ευθύνεται γι’ αυτό; Η μεταφράστρια, όσοι παρέδωσαν το έγγραφο στην μεταφράστρια, ή μήπως υπήρξε κάποιό χέρι στην συνέχεια;

Και μία και δυο και… τρείς μεταφράσεις

Εμείς όμως μαθαίνουμε ότι οι μεταφράσεις του εγγράφου ήταν τρείς (3) και όχι μία.

Πρώτη φορά μεταφράστηκε το 2017 με εντολή της πρώην εισαγγελέως διαφθοράς Ελένης Τουλουπάκη, με την εποπτεία της Εισαγγελίας.

Η μετάφραση έγινε νόμιμα (προβλέπεται δηλαδή) και περιλάμβανε τα πλήρη στοιχεία τα οποία έστειλαν οι αμερικανικές αρχές ως πληροφορίες, που είχαν από προστατευόμενους μάρτυρες.

Στο έγγραφο υπήρχε αναφορά 12 ονομάτων οι οποίοι ήταν φερόμενοι εμπλεκόμενοι

στις υποθέσεις της Novartis. Εκτός από τον Α.Λοβέρδο για τον οποίο και συνεχίστηκε η έρευνα και τελικώς η παραπομπή, ΔΕΝ υπήρχε παραπομπή για τους αλλους (μεταξύ των οποίων κάποιοι στο ενδιάμεσο απεβίωσαν). Η κα Τουλουπάκη δεν άσκησε διώξεις για τα άλλα πρόσωπα, εκτός από τον Ν. Μανιαδάκη που, από προστατευόμενος μάρτυρας αρχικώς, κατέστη κατηγορούμενος.

Στο έγγραφο μεταξύ άλλων το FBI ανέφερε:«Μεταξύ του 2008 και του 2014 η Νovartis (NVG) από και μέσω των εργαζομένων της πρακτόρων και θυγατρικών, προσέφερε και κατέβαλε ανάρμοστες δωροδοκίες σε αξιωματούχους

στην Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένων ρυθμιστών, γιατρών, και παρόχους ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης που εργάζονται για την ελληνική δημόσια διοίκηση, σε σχέση με τις ελληνικές της δραστηριότητες…

Κατά την διάρκεια λειτουργίας αυτού του σχεδίου δωροδοκίας, η NVG, έδωσε, προκάλεσε την πληρωμή εκατομμυρίων δολαρίων σε αξιωματούχους επί σκοπώ απόκτησης διατήρησης δραστηριότητας στην Ελλάδα. Αυτές οι πληρωμές αποσκοπούσαν για παράδειγμα να επηρεάσουν ρυθμιστικές και τυπικές αποδοχές, την κοστολόγηση δαρμάκων, αποφάσεις αγοράς, αποφάσεις συνταγογράφησης και τα αποτελέσματα κλινικών δοκιμών σε σχέση με φάρμακα που παρασκευάζονται από την Novartis και πωλούνται στην Ελλάδα».

Στην συνέχεια στο έγγραφο υπήρχαν ονόματα με την αναφορά ότι:

Novartis
Novartis

«Κατά την προρρηθείσα περίοδο (2008-2014) σύμφωνα με τους δυο μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος, ανώτεροι διοικητικοί αξιωματούχοι στην Ελλάδα που παρέλαβαν παράνομες δωροδοκίες από την NVG, είναι μεταξύ άλλων και οι ακόλουθοι:

Νίκος Μανιαδάκης, Ανδρέας Λοβέρδος, Δημήτρης Λιντζέρης, Γιώργος Πατούλης, Ευστράτιος Χατζηχαραλάμπους, Ιωάννης Στουρνάρας, Μαρία Καπετανίδου, Αντώνιος Αυγερινός, Μαρία Γείτονα, Παρασκευή Σακκά».
Στην συνέχεια στο έγγραφο υπάρχει η αναφορά στον Α. Λοβέρδο με συγκεκριμένο ποσό

«Το 2012 η NVG κατέβαλλε 20.000 ευρώ στον Ανδρέα Λοβέρδο τα οποία ξεπλύθηκαν μέσω της «Ιατρικής Ανάπτυξης» ώστε να παρεμποδίσει ένα φαρμακευτικό ανταγωνιστικό σκεύασμα από αντικατάσταση του Lucentis (που κατασκεύαζε η NVG)…».

Στο ίδιο έγγραφο περιγράφεται η διαδρομή χρημάτων μέσω διαφόρων εταιριών ώστενα φτάσουν στους «παραλήπτες τους».

Όπως ήδη είπαμε στην Ελλάδα δεν προέκυψε περαιτέρω έρευνα για όλα τα παραπάνω πρόσωπα εκτός από τον κ. Λοβέρδο και τον κ. Μανιαδάκη. Και μάλιστα ήταν η κα Τουλουπάκη η οποία και δεν έκρινε ότι ΔΕΝ υπάρχει λόγος διερεύνησης.
Η υπόθεση Novartis εξελίχθηκε όπως ήδη όλοι γνωρίζουμε, με πολλές εκκρεμότητες πέρα και από τα πολιτικά πρόσωπα και τις πολιτικές αντιπαραθέσεις.

Με την αλλαγή της κυβέρνησης όμως ξεκίνησε η άλλη υπόθεση «της σκευωρίας για την Novartis» η οποία και εξετάζεται αυτή την ώρα.

Δυο ακόμα μεταφράσεις

Μετά την παραπομπή με απόφαση της Βουλής όσων υποτίθεται συμμετείχαν στην σκευωρία (Δ. Παπαγγελόπουλος, Ελένη Τουλουπάκη, Κώστας Βαξεβάνης, Γιάννα Παπαδάκου, Γιάννης Φιλιππάκης, Αλέξανδρος Ταρκας) η ανακρίτρια Κωνσταντίνα Αλεβιζοπούλου παράγγειλε

εκ νέου την μετάφραση του εν λόγω εγγράφου.
Μόνο που προέκυψαν ΔΥΟ μεταφράσεις.

Μαθαίνουμε ότι η κα ανακρίτρια δεν ικανοποιήθηκε από την πρώτη μετάφραση γιατί δεν μεταφράστηκε σωστά η λέξη «Αδιαβάθμητο» έγγραφο. Έτσι προέκυψε και δεύτερη μετάφραση. Συνολικά λοιπόν έχουμε ΤΡΕΙΣ μεταφράσεις του ιδίου εγγράφου.

Φαίνεται επίσης ότι έχουν ζητηθεί εξηγήσεις από τους εμπλεκόμενους στην «σκευωρία» για το ποια ακριβώς μετάφραση αξιοποιεί επισήμως η κα Αλεβιζοπούλου.

Είμαστε λοιπόν μπροστά σε ένα ακόμη μυστήριο:

Των τριών συνολικά μεταφράσεων. Και το ποια ακριβώς μετάφραση έχει χρησιμοποιηθεί.

Οι μεταφράσεις και η σκευωρία

Η παράλειψη του ονόματος του Α. Λοβέρδου φαίνεται πως δεν έχει πρακτική και ουσιαστική αξία για τον πρώην υπουργό, του οποίου η υπόθεση προχωρά ανεξάρτητα από την υπόθεση της «σκευωρίας».

Οι εμπλεκόμενοι όμως στην υπόθεση με την κατηγορία της «σκευωρίας», εκτιμούν πως η παράλειψη του ονόματος δεν δείχνει ότι η κα Τουλουπάκη ενήργησε στην βάση στοιχείων που πήρε από το FBI. Δεν έφτιαξε λοιπόν μια κατηγορία από μόνη της, δεν κατασκεύασε στοιχεία, είχε πάρει στοιχεία (όχι τα μόνο) από το FBI.

H παράλειψη δηλαδή έχει σημασία για την υπόθεση της σκευωρίας και όχι πλέον του σκανδάλου Novartis.

Όλα αυτά πρέπει τώρα να εξεταστούν.

Οι κατηγορούμενοι για την «σκευωρία» προσκομίζουν συνεχώς και νέα στοιχεία, καλύτερα φωτίζουν στοιχεία από την δικογραφία των 300.000 σελίδων που τώρα ποια έχουν στα χέρια τους. Και με βάση αυτά τα στοιχεία ζητούν να μην κλείσει η υπόθεση, από την κα ανακρίτρια του Αρείου Πάγου, Κωνσταντίνα Αλεβιζοπούλου.

Μάλιστα οι δικηγόροι των εμπλεκομένων ζητούν πλέον το ζήτημα να εξεταστεί και από το δικαστικό συμβούλιο.

Σχετικά Άρθρα

Δείτε Επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή

Μην χάνετε καμία στιγμή ενημέρωσης. Παρακολουθήστε το τηλεοπτικό πρόγραμμα του Kontra Channel σε
απευθείας μετάδοση 24/7.