Νότης Μαριάς: Ομολογία – πρόκληση της Κομισιόν για τη νομική ασυλία των πολυεθνικών του φαρμάκου
* Καθηγητής Θεσμών της ΕΕ στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, πρώην Ευρωβουλευτής
Μοιραστείτε το
Tου ΝΟΤΗ ΜΑΡΙΑ *
Oπως αναλύσαμε από τη στήλη αυτή την περασμένη εβδομάδα, το πολιτικό σκάνδαλο της χορήγησης νομικής ασυλίας στις πολυεθνικές του φαρμάκου σε σχέση με το κορωνοεμβόλιο έχει αρχίσει πλέον να απασχολεί έντονα την κοινή γνώμη. Και αυτό γιατί όπως επισημάναμε «με αφορμή την δικαστική εμπλοκή της AstraZeneca ενώπιον της Βρετανικής Δικαιοσύνης η κοινή γνώμη εμβρόντητη πληροφορείται ότι σε περίπτωση ευδοκίμησης της ομαδικής αγωγής 51 Βρετανών κατά της AstraZeneca, οι οποίοι ισχυρίζονται ότι υπέστησαν βλάβη στην υγεία τους λόγω εμβολιασμού τους με το κορωνοεμβόλιο της εν λόγω πολυεθνικής, τελικά το αιτούμενο ποσό αποζημίωσης των 100 εκατομμυρίων λιρών δεν θα το πληρώσει η AstraZeneca αλλά η βρετανική κυβέρνηση, δηλαδή οι Βρετανοί φορολογούμενοι!!!» (www.lifo.gr, 30/4/2024).
Αυτό όμως που σίγουρα προκαλεί ακόμη μεγαλύτερη εντύπωση είναι το γεγονός ότι η ίδια η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (Κομισιόν) με επίσημο έγγραφό της ομολογεί ότι τα κράτη μέλη της ΕΕ χορήγησαν νομική ασυλία στις πολυεθνικές του φαρμάκου προκειμένου να προχωρήσουν στην παρασκευή του κορωνοεμβολίου το ταχύτερο δυνατόν!!! Γιατί χωρίς δήθεν «το κίνητρο αυτό», η παρασκευή του κορωνοεμβολίου θα γινόταν σε δέκα χρόνια!!!
Αυτό προκύπτει από την έγγραφη Απάντηση που έδωσε η Κομισιόν σε Αναφορά που κατέθεσα ενώπιον της Επιτροπής Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Ως γνωστόν με την από 3 Φεβρουαρίου 2021 Αναφορά μου, είχα καταγγείλει ότι η ΕΕ και τα κράτη μέλη της είχαν συνομολογήσει λεόντειες και σκανδαλώδεις ρήτρες αποκλεισμού ευθύνης και αποζημίωσης υπέρ της AstraZeneca για το εμβόλιο κατά του COVID-19. Επισήμαινα δε ότι οι ρήτρες αυτές που συμφωνήθηκαν με τις πολυεθνικές των εμβολίων ήταν παράνομες. Μάλιστα μέγα σκάνδαλο αποτελούσε η παραίτηση της ΕΕ και των κρατών μελών της ακόμη και από τις εγγυήσεις της νομολογίας του Δικαστηρίου της ΕΕ για τα εμβόλια.
Η Αναφορά μου σε μεγάλο βαθμό επικεντρωνόταν σε καταγγελίες για τις σκανδαλώδεις ρήτρες απαλλαγής ευθύνης που συνομολόγησε η Κομισιόν και οι κυβερνήσεις των κρατών μελών της ΕΕ υπέρ της AstraZeneca. Ιδίως δε καθώς σύμφωνα με τις ρήτρες αυτές αν κάτι συμβεί σε κάποιον εμβολιασθέντα με το εν λόγω εμβόλιο τότε ευθύνη αποζημίωσης υπάρχει μόνο εκ μέρους των κρατών μελών της ΕΕ και όχι εκ μέρους της πολυεθνικής.
Το παραπάνω έγγραφο-ομολογία της Κομισιόν ενώ φέρει ημερομηνία 27 Σεπτεμβρίου 2021, τελικά μου κοινοποιήθηκε στις 12 Ιανουαρίου 2022 (!) καθώς παρέμενε επί μήνες ως επτασφράγιστο μυστικό.
Επιπλέον από την Απάντηση της Κομισιόν αποδεικνύεται η βασιμότητα των ισχυρισμών μου καθώς η ίδια η Κομισιόν επιβεβαιώνει ότι χορήγησε νομική ασυλία στην AstraZeneca σε περίπτωση που κάποιος υποστεί βλάβη στην υγεία του έχοντας εμβολιασθεί με εμβόλιο της AstraZeneca.
Οι ευθύνες
Έτσι η Κομισιόν στην Απάντησή της αφού επισημαίνει ότι «έχει διασφαλίσει ότι όλες οι συμφωνίες προαγοράς συνάδουν πλήρως με το δίκαιο της ΕΕ και ότι σέβονται πλήρως και προστατεύουν τα δικαιώματα των πολιτών, σύμφωνα με την οδηγία για την ευθύνη λόγω ελαττωματικών προϊόντων», στη συνέχεια ομολογεί επί λέξει τα εξής: «Σύμφωνα με τους κανόνες περί ευθύνης της ΕΕ, η ευθύνη βαραίνει τον παρασκευαστή. Ωστόσο, οι συμφωνίες προαγοράς προβλέπουν ότι τα κράτη μέλη αποζημιώνουν τον παρασκευαστή για ενδεχόμενες ευθύνες που προκύπτουν, υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις που καθορίζονται στη συμφωνία προαγοράς».
Επομένως η ίδια η Κομισιόν παραδέχεται ότι τελικά τα κράτη μέλη της ΕΕ θα αποζημιώσουν την AstraZeneca για ενδεχόμενες ευθύνες της ως παρασκευάστρια εταιρεία σε περίπτωση που κάποιος εμβολιασθείς υποστεί βλάβη στην υγεία του. Δηλαδή η Κομισιόν επιβεβαιώνει πλήρως το περιεχόμενο της Αναφοράς μου και όλα αυτά ήδη από τις 27 Σεπτεμβρίου 2021, όταν και η Κομισιόν έστειλε την Απάντησή της στην Επιτροπή Αναφορών.
Επιπλέον η Κομισιόν αναφερόμενη σε «συμφωνίες προαγοράς» παραδέχεται ότι η παραπάνω νομική ασυλία που χορηγήθηκε στην AstarZeneca προφανώς ισχύει και για τις άλλες παρασκευάστριες εταιρείες εμβολίων κατά του κορωνοϊού.
Τέλος η Κομισιόν επιχειρώντας να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα για το γεγονός ότι οι «συμφωνίες προαγοράς προβλέπουν ότι τα κράτη μέλη αποζημιώνουν τον παρασκευαστή για ενδεχόμενες ευθύνες που προκύπτουν, υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις που καθορίζονται στη συμφωνία προαγοράς», επισημαίνει:
«Οι συμφωνίες προαγοράς επιτυγχάνουν τη σωστή ισορροπία μεταξύ της ανάγκης πλήρους συμμόρφωσης με την ισχύουσα νομοθεσία της ΕΕ και της ανάγκης παροχής κινήτρων στις φαρμακευτικές εταιρείες, για την ανάληψη του αντίστοιχου κινδύνου, ούτως ώστε το εμβόλιο κατά της νόσου COVID-19 να διατεθεί εγκαίρως στα κράτη μέλη, δεδομένου ότι οι παρασκευαστές αναμένεται να αναπτύξουν ασφαλή εμβόλια σε πολύ μικρότερο χρονικό διάστημα από το σύνηθες χρονικό διάστημα των 10 ετών».
Δηλαδή σε απλά ελληνικά η Κομισιόν λέει ότι υπό κανονικές συνθήκες τα εμβόλια αναπτύσσονται μέσα σε μια δεκαετία. Όμως λόγω της πανδημίας και προκειμένου τα εμβόλια να αναπτυχθούν σε πολύ πιο σύντομο διάστημα προκύπτει δήθεν η ανάγκη παροχής κινήτρων στις φαρμακευτικές εταιρείες σε σχέση με την ανάληψη κινδύνου. Όπερ σημαίνει ότι το κόστος αποζημίωσης για πιθανές βλάβες υγείας των εμβολιαζομένων το αναλαμβάνουν σε τελική ανάλυση τα ίδια τα κράτη μέλη.
«Και την πίτα ολάκερη και τον σκύλο χορτάτο» όπως λέει και ο λαός μας, καθώς και τα κέρδη από τις πωλήσεις των εμβολίων θα πηγαίνουν στις τσέπες των πολυεθνικών φαρμακευτικών εταιρειών και αν υπάρξει βλάβη στην υγεία όσων εμβολιασθούν το μάρμαρο της αποζημίωσης σε τελική ανάλυση θα βαραίνει τα κράτη μέλη της ΕΕ!!!
Όμως έτσι ανακύπτει σε όλο του το μεγαλείο το ζήτημα του περίφημου ηθικού κινδύνου. Διερωτάται λοιπόν κανείς ποια τελικά ήταν η συμπεριφορά των φαρμακευτικών εταιρειών που παρασκεύασαν τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού και μάλιστα «σε πολύ μικρότερο χρονικό διάστημα από το σύνηθες χρονικό διάστημα των 10 ετών» όταν γνώριζαν ότι η ενδεχόμενη αποζημίωση για βλάβες στην υγεία όσων θα εμβολιαζόταν με τα εμβόλια τους τελικά θα καλυπτόταν από τα κράτη μέλη της ΕΕ;
Και όλα αυτά βεβαίως όταν επίσης είχαν το κίνητρο να παράξουν το εμβόλιο προκειμένου να αυξήσουν τα κέρδη τους όπως άλλωστε έχει ήδη συμβεί;
Να λοιπόν γιατί με διάφορες μεθοδεύσεις στις 10/1/2022 και παρά τις διαμαρτυρίες μου η παραπάνω Αναφορά μου με απόφαση της Επιτροπής Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου «περατώθηκε χωρίς καμία συζήτηση»!!!
Για τον λόγο αυτόν επαναφέρουμε το ερώτημα που διατυπώσαμε την προηγούμενη εβδομάδα:
«Τι έχει πλέον να πει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και η Κομισιόν μετά την αποκάλυψη για ομολογία της ίδιας της AstraZeneca σε δικαστικό έγγραφο ότι το κορωνοεμβόλιό της «ενδέχεται σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις να προκαλέσει TTS θρόμβωση με σύνδρομο θρομβοκυτταροπενίας» (www.lifo.gr, 30/4/2024) και το οποίο μάλιστα η AstraZeneca αποφάσισε να αποσύρει καθώς δήθεν υπάρχει «πλεόνασμα διαθέσιμων επικαιροποιημένων εμβολίων» (www.tanea.gr, 8/5/2024)».
* Καθηγητής Θεσμών της ΕΕ στο Πανεπιστήμιο Κρήτης,
πρώην Ευρωβουλευτής
Σχετικά Άρθρα
Δείτε Επίσης
Μην χάνετε καμία στιγμή ενημέρωσης. Παρακολουθήστε το τηλεοπτικό πρόγραμμα του Kontra Channel σε
απευθείας μετάδοση 24/7.