Κυριακή, 10 Δεκεμβρίου 2023
ΑΘΗΝΑ ΚΑΙΡΟΣ

Μητσοτάκης vs Πολιτισμός: σημειώσατε 2

Μοιραστείτε το

Της Ελένης Τσερεζόλε

Μπορεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης να επιχείρησε να κάνει αντεπίθεση, ανατρέποντας την άθλια απόφαση της κυβέρνησής του σχετικά με την υποβάθμιση των πτυχίων των δραματικών σχολών, με την ανάρτησή του την ώρα μάλιστα της συνέντευξης Τύπου των ηθοποιών το περασμένο Σάββατο, ωστόσο το κόλπο δεν έπιασε. Και σήμερα είναι η δεύτερη ημέρα της κινητοποίησής τους και ημέρα διαδήλωσης στο Σύνταγμα. Οι μαχόμενοι καλλιτέχνες στέλνουν με σαφήνεια το μήνυμά τους: Ούτε βήμα πίσω από τις αυτονόητες διεκδικήσεις τους, καταγγέλλουν -και ορθά- τον κυβερνητικό εμπαιγμό.

https://www.youtube.com/watch?v=0SUVUEZxRGE

Ξεσκεπάζουν την υποκρισία Μητσοτάκη που προεκλογικά και για φανερούς ψηφοθηρικούς λόγους άδειασε τους ίδιους τους υπουργούς του, προωθώντας τροπολογία-εμπαιγμό. Οι καλλιτέχνες εξήγησαν ότι αυτή η τροπολογία, όχι μόνο δεν θεραπεύει τα προβλήματα που δημιουργεί το κατάπτυστο Προεδρικό Διάταγμα 85/2022, «αλλά καταργεί και τα εναπομείναντα δικαιώματα των καλλιτεχνών». Μάλιστα είναι χαρακτηριστικό ότι η κυβερνητική τροπολογία δεν καταργεί καν το ΠΔ, κάτι που σημαίνει ότι τα πτυχία των καλλιτεχνικών σχολών εξακολουθούν να θεωρούνται ισότιμα με εκείνα των… Λυκείων, όπως παρατήρησεσωστά η Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος Ακροάματος. Είναι δε τόσο χειροπιαστός ο κυβερνητικός εμπαιγμός, που στην κινητοποίηση, που στηρίζει η ΑΔΕΔΥ, μετέχουν πολλοί γνωστοί καλλιτέχνες -τα καστ δημοφιλών σήριαλ έχουν ανεβάσει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης θερμά μηνύματα συμπαράστασης, ζητώντας την ανάκληση του ΠΔ! Θα πάρει το μήνυμα η νεοδεξιά κυβέρνηση; Έστω και για ψηφοθηρικούς λόγους; Δύσκολο πολύ να υπάρξει αυτή η εξέλιξη.

Γιατί η σημερινή εξουσία χαρακτηρίζεται από μια εγγενή απέχθεια προς τον πολιτισμό, η οποία είχε φανεί από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε τα ηνία της χώρας -όταν δηλαδή η υπουργός κ. Μενδώνη κήρυττε πόλεμο κατά των ανθρώπων του πολιτισμού. Έναν πόλεμο με μένος πρωτόγνωρο που στοχοποιούσε την Τέχνη. Λογικό για όποιον ασχολείται με την ιστορία. Πάντα τα αυταρχικά καθεστώτα σιχαίνονταν τον πολιτισμό και τους εκφραστές του, αντιμετωπίζοντάς τους ως… εσωτερικούς εχθρούς! Ο,τι ζούμε ακριβώς σήμερα!

Σχετικά Άρθρα

Δείτε Επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή

Μην χάνετε καμία στιγμή ενημέρωσης. Παρακολουθήστε το τηλεοπτικό πρόγραμμα του Kontra Channel σε
απευθείας μετάδοση 24/7.