Μαρία – Ωραιοζήλη Κουτσουπιά: Στόχος η χώρα μας να παραμείνει αλώβητη από το ενδεχόμενο κλιμάκωσης στη Μ. Ανατολή
Μοιραστείτε το
Τις συνέπειες από μια γενικευμένη σύρραξη στη Μέση Ανατολή αναλύει το στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας, Μαρία – Ωραιοζήλη Κουτσουπιά και επισημαίνει «ωστόσο οι αναταραχές αυτές αναδεικνύουν και τη σταθερότητα της ελληνικής προσέγγισης με την άσκηση υπεύθυνης διεθνούς πολιτικής.» Σε άλλο σημείο της συνέντευξής της η κυρία Κουτσουπιά Δρ. Νομικής, Δικηγόρος Αθηνών – Βρυξελλών και Πρόεδρος Ινστιτούτου AI Rythmisis σχετικά με τις μεγάλες αυξήσεις στις τιμές χονδρικής του ηλεκτρικού ρεύματος σημειώνει ότι ο τομέας της αγοράς ενέργειας βρίσκεται υπό συνεχή παρακολούθηση και οι κρατικές παρεμβάσεις είναι έγκαιρες και καίριες στην προστασία των καταναλωτών.
»Ποιες θα είναι οι επιπτώσεις στην οικονομία της χώρας μας από μια γενικευμένη σύρραξη στη Μέση Ανατολή;
Μια γενικευμένη σύρραξη στη Μέση Ανατολή, θα μπορούσε να επιφέρει πολύπλευρες επιπτώσεις στην οικονομία των γειτονικών χωρών όπως η Ελλάδα, με επιδράσεις στις τιμές της ενέργειας, με επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας, αύξηση της ανεργίας και οικονομική επιβάρυνση για κρατικές υποδομές, νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Ωστόσο, οι αναταραχές στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, αναδεικνύουν και την σταθερότητα της Ελληνικής προσέγγισης με την άσκηση υπεύθυνης διεθνούς πολιτικής. Η Ελλάδα παραμένει σταθερή στις θέσεις της για τη Μέση Ανατολή, παρακολουθώντας στενά τις εξελίξεις και υποστηρίζοντας την ανάγκη για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα. Έχει καταφέρει να διατηρήσει διάλογο με όλους τους εμπλεκόμενους στην περιοχή, ενώ κυβερνητικός στόχος είναι η χώρα να παραμείνει αλώβητη από την κλιμάκωση και να βγουν όλοι από την κρίση χωρίς επιπτώσεις για την παγκόσμια κοινότητα. Είναι σημαντικό να θυμόμαστε πάντως ότι, όπως σημείωσε ο αναπληρωτής πρεσβευτής των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη, Ρόμπερτ Γουντ, ο ευρύτερος πόλεμος δεν είναι ούτε άμεσος ούτε αναπόφευκτος, επομένως θα ήταν προς όφελος μας να προσπαθήσουμε να αποφύγουμε την σεναριολογία με αφορμή τον αντίκτυπο των πρόσφατων γεγονότων.
»Οι τιμές χονδρικής του ηλεκτρικού ρεύματος εκτοξεύτηκαν και πάλι στα ύψη. Γιατί το πρόβλημα όλο και διογκώνεται; Πώς θα το αντιμετωπίσει η κυβέρνηση;
Η αύξηση των τιμών χονδρικής του ηλεκτρικού ρεύματος οφείλεται σε πολλούς παράγοντες όπως έχουν αναλύσει οι επιστήμονες του κλάδου, με βασικούς την αύξηση της ζήτησης για ενέργεια, τις συγκρούσεις σε διάφορες περιοχές του κόσμου όπως η Ουκρανία, που έχουν διαταράξει τις εφοδιαστικές αλυσίδες και αυξήσει τις τιμές των ορυκτών καυσίμων και τις ελλείψεις πρώτων υλών, όπως ο άνθρακας. Δεδομένου ότι οι τιμές της αγοράς ενέργειας το τελευταίο διάστημα πριν από το καλοκαίρι είχαν αρχίσει να επανέρχονται σε κανονικά επίπεδα, το νέο κύμα αυξήσεων που παρατηρήθηκε για τους καλοκαιρινούς μήνες πυροδοτήθηκε κυρίως από την αποσύζευξη με την αγορά της Βουλγαρίας. Η κυβέρνηση και ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κρίνοντας ότι πρόκειται για μία ακραία κατάσταση τιμών αγοράς ενέργειας στην οποία και δικαιολογείται παρέμβαση, προχώρησαν ήδη στην λήψη έκτακτων μέτρων με προσοχή πάντοτε στην διατήρηση του υγιούς ανταγωνιστικού περιβάλλοντος και στόχο την προάσπιση του καταναλωτή. Πιο συγκεκριμένα, η κυβέρνηση αποφάσισε να επαναφέρει το τέλος στην ηλεκτροπαραγωγή με φυσικό αέριο για τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο, ενώ παράλληλα θα επιδοτήσει τα οικιακά τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας για τον Αύγουστο. Η επιδότηση θα αφορά τις καταναλώσεις ηλεκτρικού ρεύματος έως 500 κιλοβατώρες το μήνα, καλύπτοντας την πλειοψηφία των νοικοκυριών στην Ελλάδα. Οι δικαιούχοι του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου θα λάβουν μεγαλύτερη ενίσχυση, με στόχο να επανέλθουν οι τιμές στα προ ενεργειακής κρίσης επίπεδα. Οι επιδοτήσεις αφορούν καταναλωτές με κυμαινόμενα τιμολόγια, εξασφαλίζοντας πιο προσιτές τελικές τιμές. Επιπλέον, θεσπίζεται η δυνατότητα ρυθμιστικών παρεμβάσεων στις τιμές της ενέργειας σε περιπτώσεις στρεβλώσεων της αγοράς, πέρα από αυτές που προβλέπονται ήδη στην Κοινοτική Οδηγία, η οποία απαιτεί πολύ αυστηρές προϋποθέσεις. Με τις ενέργειες αυτές καθίσταται σαφές ότι ο τομέας της αγοράς ενέργειας βρίσκεται υπό συνεχή παρακολούθηση και οι κρατικές παρεμβάσεις είναι έγκαιρες και καίριες στην προστασία των Ελλήνων καταναλωτών.
»Ποιο θα είναι το αφήγημα του πρωθυπουργού στη διάρκεια της παρουσίας του στη Δ.Ε.Θ.;
Η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ) έχει εξελιχθεί σε ένα κεντρικό σημείο πολιτικής και οικονομικής συζήτησης στην Ελλάδα τα τελευταία 20 χρόνια, λειτουργώντας ως «βήμα» για σημαντικές ανακοινώσεις από πολιτικούς ηγέτες. Κατά τη διάρκεια της ΔΕΘ, ιστορικά, συζητούνται θέματα όπως η οικονομική πολιτική, κοινωνικά ζητήματα, εξωτερικές σχέσεις και η περιφερειακή ανάπτυξη. Στην 88η ΔΕΘ, που θα διεξαχθεί από 7 έως 15 Σεπτεμβρίου 2024, τιμώμενη χώρα θα είναι η Γερμανία και αναμένονται όπως κάθε χρόνο, σημαντικές ανακοινώσεις που θα αναδείξουν την πορεία της κυβερνητικής στρατηγικής προς υλοποίηση. Για την κυβέρνηση με Πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη το σίγουρο είναι ότι στο επίκεντρο και αυτής της «επανεκκίνησης» βρίσκεται η βελτίωση της καθημερινότητας του πολίτη και η προώθηση μεταρρυθμίσεων για την αντιμετώπιση χρόνιων παθογενειών και την στήριξη του ελληνικού επιχειρείν. Όπως δηλώνουν ήδη στελέχη της κυβέρνησης «δε θα είναι μία Διεθνής Έκθεση παροχών» καθώς η προσήλωσή των πολιτικών που σχεδιάζονται παραμένει σταθερή προς τη δημοσιονομική τάξη.
»Είναι έτοιμη η Ελλάδα να διαχειριστεί ένα νέο κύμα προσφύγων που αναγκαστικά θα προκαλέσει η κρίση στη Μέση Ανατολή;
Με την εμπειρία που αποκτήθηκε τα τελευταία χρόνια, η Ελλάδα είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε νέα πρόκληση και θα συνεχίσει να διασφαλίζει ότι οι νόμιμες πύλες εισόδου παραμένουν ανοιχτές για όσους έχουν πραγματική ανάγκη, ενώ ταυτόχρονα θα αποτρέπει κάθε παράνομη απόπειρα εισόδου, με στόχο πάντα την ασφάλεια και την ευημερία των πολιτών της.
Η κυβέρνηση, έχοντας μάθει από τις προκλήσεις του παρελθόντος, έχει επιταχύνει τις διαδικασίες χορήγησης και απόρριψης αιτήσεων ασύλου, διασφαλίζοντας ότι οι πραγματικοί πρόσφυγες προστατεύονται, ενώ παράλληλα καταπολεμάται η παράνομη μετανάστευση. Επιπλέον, το κλείσιμο του κέντρου στη Μόρια, το οποίο λειτουργούσε υπό άθλιες συνθήκες, δείχνει την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να βελτιώσει τις συνθήκες υποδοχής και φιλοξενίας.
Η κυβέρνηση έχει επίσης αποδείξει την ικανότητά της να προστατεύει τα σύνορα της χώρας, έχοντας μειώσει δραστικά τις λαθρομεταναστευτικές ροές και με τη βοήθεια της δικαιοσύνης έχει οδηγήσει εκατοντάδες λαθροδιακινητές στη φυλακή. Το γεγονός ότι η υβριδική επίθεση της Τουρκίας στον Έβρο τον Μάρτιο του 2020 αποκρούστηκε επιτυχώς, ανέδειξε την αποφασιστικότητα της χώρας να προστατεύσει την εθνική της ασφάλεια και τη δημόσια τάξη. Αν δεν είχε αποκρουστεί αυτή η επίθεση, η Ελλάδα θα είχε πλημμυρίσει από μεταναστευτικές ροές, κάτι που θα είχε σοβαρές συνέπειες για την ασφάλεια και τη σταθερότητα της χώρας.
Σχετικά Άρθρα
Δείτε Επίσης
Μην χάνετε καμία στιγμή ενημέρωσης. Παρακολουθήστε το τηλεοπτικό πρόγραμμα του Kontra Channel σε
απευθείας μετάδοση 24/7.