Tου Μάκης Κοψίδη *
Mόνο η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές μπορεί να σταματήσει τον αντιλαϊκό οδοστρωτήρα του Μητσοτάκη. Στόχος δύσκολος αλλά και ρεαλιστικός. Αρκεί να τηρηθούν κάποιες κρίσιμες προϋποθέσεις.
1. Το συνέδριο να σηματοδοτήσει το πέρασμα του κόμματος σε μία νέα εποχή. Να γίνει συνέδριο πραγματικής ανασυγκρότησης και μετασχηματισμού. Συνέδριο που θα απευθύνεται πρώτα από όλα στην κοινωνία που ασφυκτιά από τις πολιτικές της κυβέρνησης. Συνέδριο που θα γειώσει το κόμμα στην αυτοδιοίκηση, τα συνδικάτα και κυρίως στη νεολαία.
2. Το κόμμα πρέπει να βγει ως ένα πολιτικό υποκείμενο ευέλικτο χωρίς ιδεολογικές αγκυλώσεις, ανοικτό στη κοινωνία και να είναι πρόθυμο να αγκαλιάσει αριστερούς, προοδευτικούς, κεντρώους ακόμα και συντηρητικούς πολίτες που αντιλαμβάνονται ότι ο Μητσοτάκης μετατρέπει τη χώρα σε μία σύγχρονη Μπανανία.
3. Η επομένη του συνεδρίου πρέπει να επιβεβαιώσει ότι το κόμμα είναι οριστικά απαλλαγμένο από «αριστερόμετρα», φέουδα και μηχανισμούς κατανομής της εξουσίας. Οι υπονομευτές του Αλέξη Τσίπρα και οι υβριστές του Στέφανου Κασσελάκη διάλεξαν το δικό τους δρόμο. Στο καλό. Ο δρόμος είναι ανοικτός για να πετύχουμε επιτέλους την πολυπόθητη εκφορά ενός ενιαίου λόγου. Ενός ενιαίου λόγου που στο παρελθόν έλλειπε με αποτέλεσμα την αναξιοπιστία εν πολλοίς, του κόμματος σε ευρύτερες μάζες. Ήταν τότε που τις προσπάθειες του Αλέξη για μετασχηματισμό και άνοιγμα του κόμματος τις υπονόμευαν οι διάφοροι «Ομπρελίστες» με δηλώσεις σε αντίθετη κατεύθυνση σπέρνοντας την σύγχυση.
4. Προχωράμε στον προσυνεδριακό διάλογο με πλέρια δημοκρατία. Από την εποχή του «Συνασπισμού» είμαστε ένα κόμμα απολύτως δημοκρατικό. Στον αντίποδα λογικών που παραπέμπουν σε σιγή νεκροταφείου. Με ανταλλαγή απόψεων, ακόμα και αντιπαράθεση πάνω σε διαφορετικές θεωρήσεις. Η διαφορετικότητα είναι πολύτιμη. Όπως και η σύνθεση απόψεων. Αλλά και με ενιαία φωνή που θα βασίζεται στις αποφάσεις της πλειοψηφίας. Αυτοί είναι βασικοί όροι για την νίκη. Η πρωτιά του κόμματος στις ευρωεκλογές θα αλλάξει άρδην το πολιτικό σκηνικό και θα ανοίξει τον δρόμο σε προοδευτικές εξελίξεις. Θα είναι όμως και μία μεγάλη ανάσα για την Ευρώπη που χρωματίζεται μαύρη και απειλείται από την επέλαση της ακροδεξιάς.
* Μέλος της Κεντρικής Επιτροπής
του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ.