Συντονιστής της Οµάδας Προγράµµατος του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ
Συνέντευξη στον ΑΛΦΟΝΣΟ ΒΙΤΑΛΗ
«Το δίληµµα «Μητσοτάκης ή χάος» είναι ένα φτηνό, επικοινωνιακό τέχνασµα που προσβάλλει τη νοηµοσύνη των πολιτών και ευτελίζει την πολιτική αντιπαράθεση», επισηµαίνει ο Συντονιστής της Οµάδας Προγράµµατος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Λευτέρης Καρχιµάκης. Προσθέτει πως «η Δηµοκρατία δεν λειτουργεί µε εκβιαστικά διλήµµατα, αλλά µε επιλογές και ευθύνες. Το πραγµατικό δίληµµα, λοιπόν, δεν είναι «Μητσοτάκης ή χάος». Είναι κοινωνία όρθια ή εγκαταλελειµµένη».
Αναφερόµενος στα µέτρα που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός τονίζει πως «ούτε δίνουν πραγµατική ανάσα, ούτε αντιµετωπίζουν τη ρίζα των προβληµάτων. Είµαστε όλοι µας µάρτυρες της ταξικά, υπέρ των λίγων, µεροληπτικής οικονοµικής πολιτικής της κυβέρνησης». Επισηµαίνει ακόµα πως το ΠΑΣΟΚ δεν θέλει να διαχειριστεί την κατάσταση. Θέλει να την αλλάξει προς όφελος της µεσαίας τάξης και των χαµηλότερων κοινωνικών στρωµάτων
» Δίνουν λύσεις και ανάσα τα µόνιµα µέτρα που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός, για ενοικιαστές, συνταξιούχους κ.ά.;
Τα µέτρα που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός ούτε δίνουν πραγµατική ανάσα, ούτε αντιµετωπίζουν τη ρίζα των προβληµάτων. Είµαστε όλοι µας µάρτυρες της ταξικά, υπέρ των λίγων, µεροληπτικής οικονοµικής πολιτικής της κυβέρνησης. Αυτή δεν µπορεί να ανατραπεί µε αποσπασµατικά µέτρα τα οποία αποφασίστηκαν όχι βάσει ερευνών και σχεδιασµού, αλλά βάσει την πρόσκαιρη δηµοσκοπική καταγραφή. Απόδειξη της δεινής θέσης που βρίσκονται οι πολίτες είναι η αύξηση σε ποσοστό κοντά 20% του ελληνικού λαού που εµφανίζει κίνδυνο φτώχειας. Το εν λόγω ποσοστό είναι αυξηµένο κατά 2 µονάδες σε σχέση µε το αντίστοιχο ποσοστό το 2019 σύµφωνα µε τα πρόσφατα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ. Η κυβέρνηση επικροτεί τον εαυτό της για το πλεόνασµα που πέτυχε παραλείποντας να αναφέρει ότι αυτό συνέβη από την φορολογική αφαίµαξη των πολιτών, οι οποίοι υφίστανται τις επιπτώσεις από τη µη τιµαριθµοποίηση της κλίµακας εισοδήµατος, καθώς και την επίπτωση του πληθωρισµού που φουσκώνει τα έσοδα από τους έµµεσους φόρους και ιδίως τον ΦΠΑ.
» Μαζί µε τις πρόσφατες εξαγγελίες για τα µέτρα, άρχισε πλέον να κυκλοφορούν και οι παροχές του πακέτου που θα ανακοινώσει τον Σεπτέµβριο ο Πρωθυπουργός στη ΔΕΘ. Βλέπετε πολιτικές εξελίξεις πίσω από τέτοιες παροχές;
Όταν βλέπουµε µία κυβέρνηση να ανακοινώνει µέτρα-παροχές τα οποία δεν θα εφαρµοστούν άµεσα αλλά το Νοέµβριο και θα ανακοινωθούν ξανά στη ΔΕΘ τότε πρόκειται για διαχείριση κρίσης. Η κυβέρνηση δεν ενδιαφέρεται για τη δεινή οικονοµική κατάσταση στην οποία έχει φέρει η ίδια τους πολίτες. Ενδιαφέρεται για τη διατήρησή της στην εξουσία. Η χώρα δεν µπορεί να κυβερνάται «στα κουτουρού», χωρίς στρατηγική, µόνο και µόνο επειδή τα ποσοστά δεν είναι τα αναµενόµενα. Αυτό που χρειάζεται η χώρα δεν είναι εξαγγελίες κάθε Σεπτέµβρη, αλλά ένα καινοτόµο ριζοσπαστικό σχέδιο για µια πιο δίκαιη κοινωνία: µε βοήθεια στους αδύναµους ώστε να µπορούν να ζουν µε αξιοπρέπεια, στήριξη στους νέους για να φτιάξουν την δική τους οικογένεια και να φύγουν από το παιδικό τους δωµάτιο, και ουσιαστικά µέτρα για την εργασία και τη µικροµεσαία επιχειρηµατικότητα. Εποµένως, το πρόβληµα δεν είναι ότι δίνονται παροχές. Το πρόβληµα είναι ότι η κυβέρνηση αντί να προτείνει θεραπεία στα προβλήµατα των πολιτών, τους λέει βολευτείτε µε µια ασπιρίνη.
» Έχουν παρουσιαστεί προτάσεις του ΠΑΣΟΚ για ιδιωτικό χρέος, στεγαστική κρίση κ.ά. Το ολοκληρωµένο Κυβερνητικό Πρόγραµµα πότε θα παρουσιαστεί;
Το ΠΑΣΟΚ έχει ήδη καταθέσει ολοκληρωµένες προτάσεις για κάθε τοµέα πολιτικής, δεν είναι µόνο αυτές που αναφέρετε. Έχουµε καταθέσει τις θέσεις µας οι οποίες µάλιστα δικαιώθηκαν στο φιάσκο των ιδιωτικών πανεπιστηµίων για την παιδεία, έχουµε καταθέσει συγκροτηµένες προτάσεις για την υγεία, τους θεσµούς, την δικαιοσύνη και τώρα µε τα περιφερειακά µας συνέδρια ετοιµάζουµε κάτι το οποίο δεν έχει γίνει στην χώρα εδώ και δεκαετίες: Περιφερειακά προγράµµατα ανάπτυξης µε άξονα τα συγκριτικά πλεονεκτήµατα και τις ανάγκες κάθε περιφέρειας της χώρας. Αν γίνονταν σήµερα εκλογές, το ΠΑΣΟΚ έχει και το πρόγραµµα και τα στελέχη να κυβερνήσει διαφορετικά, δηλαδή προς όφελος των πολλών, και πιο αποτελεσµατικά από την ΝΔ.
» Στις τελευταίες δηµοσκοπήσεις καταγράφεται φθορά της Κυβέρνησης. Γιατί δεν εισπράττει από αυτήν το ΠΑΣΟΚ;
Παρακολουθούµε τις δηµοσκοπήσεις, καθώς αποτελούν ένα χρήσιµο αλλά στιγµιαίο αποτύπωµα του πολιτικού κλίµατος. Η εµπιστοσύνη θεωρούµε ότι κερδίζεται µε σταθερά βήµατα. Πιστεύουµε ότι όσο η αντιπαράθεση γίνεται στο ιδεολογικό και προγραµµατικό τραπέζι, όπως συµβαίνει τον τελευταίο µήνα µε τις προτάσεις µας για την στεγαστική κρίση καθώς και για την ανοικοδόµηση του σιδηροδροµικού δικτύου, ο κόσµος ανακτά την εµπιστοσύνη του στη δηµοκρατική παράταξη. Γιατί πιστεύουµε ότι η πολιτική δεν µπορεί να λειτουργεί µε όρους επικοινωνιακής τακτικής, αλλά µε προγραµµατικό λόγο και σχέδιο για τη χώρα. Ο κόσµος όταν ψηφίζει τη συντηρητική παράταξη, ψηφίζει γιατί δεν θέλει αλλαγές στη ζωή του. Για να έρθει ο προοδευτικός και δηµοκρατικός κόσµος στην κάλπη θα πρέπει να έχει πειστεί ότι η ζωή του θα αλλάξει προς το καλύτερο. Με άλλα λόγια, ότι η προοδευτική παράταξη θα λειτουργεί µε γνώµονα την προάσπιση των συµφερόντων του και όχι τη διαιώνιση της υπάρχουσας πολιτικής. Το ΠΑΣΟΚ δεν θέλει να διαχειριστεί την κατάσταση. Θέλει να την αλλάξει προς όφελος της µεσαίας τάξης και των χαµηλότερων κοινωνικών στρωµάτων.
» Υπάρχουν περιθώρια συνεννόησης και συνεργασίας των Προοδευτικών Δυνάµεων για µέτωπο απέναντι σε ΝΔ και Κ. Μητσοτάκη;
Αναµφίβολα, οι πολιτικές εξελίξεις και οι προκλήσεις που αντιµετωπίζει η χώρα απαιτούν σοβαρότητα, συνέπεια και καθαρό πολιτικό λόγο. Ωστόσο, το ερώτηµα περί “µετώπου” απέναντι στη Νέα Δηµοκρατία, δεν µπορεί να απαντηθεί µε όρους ευκαιριακών συµπλεύσεων και συµφωνιών κορυφής. Εµείς ξεδιπλώνουµε την κυβερνητική ατζέντα ζητώντας από κάθε πολίτη που θέλει να αλλάξει η ζωή του να συµβάλλει σε αυτό. Η συγκρότηση των Τοµέων Πολιτικής που δηµιουργήθηκαν ύστερα από αξιολόγηση χιλιάδων βιογραφικών έδειξε ότι η κοινωνία θέλει κυβερνητική αλλαγή. Ανήσυχοι πολίτες µε γνώση και διάθεση προσφοράς, από διαφορετικά κοινωνικά και επαγγελµατικά πεδία, έχουν ενταχθεί ενεργά σε έναν ανοιχτό, θεσµικό διάλογο. Η κοινωνία δεν θέλει άλλο αποκλεισµό, αδιαφάνεια και πελατειακές λογικές. Θέλει συµµετοχή, αξιοκρατία, σχέδιο. Μέσα από αυτή τη διαδικασία, ετοιµάζεται η επόµενη µέρα: µε προτάσεις ρεαλιστικές, προοδευτικές, κοστολογηµένες – µε επίκεντρο τον άνθρωπο και τις ανάγκες του.
» Σε περίπτωση µη αυτοδυναµίας, θα µπορούσε το ΠΑΣΟΚ να συγκυβερνήσει µε τη ΝΔ; Όπως έγινε και στη Γερµανία;
Η απάντηση είναι απολύτως ξεκάθαρη: το ΠΑΣΟΚ δεν πρόκειται να συγκυβερνήσει µε τη Νέα Δηµοκρατία, ούτε τώρα, ούτε στο µέλλον. Δεν µπορεί να υπάρξει σύµπλευση µε µια κυβέρνηση που ταυτίστηκε µε τις παρακολουθήσεις πολιτικών και δηµοσιογράφων, την υποβάθµιση των δηµόσιων υπηρεσιών, την εδραίωση ενός «γαλάζιου» πελατειακού κράτους, την έκρηξη των ανισοτήτων, της οικονοµικής και κοινωνικής αδικίας. Το ΠΑΣΟΚ δεν πρόκειται να στηρίξει ή να συµµετάσχει σε καµία µορφή διακυβέρνησης που συνεχίζει και διευρύνει τις ανισότητες και υπονοµεύει τους θεσµούς. Στόχος για το αύριο της ελληνικής κοινωνίας είναι να λυθούν τα προβλήµατα που αντιµετωπίζει. Αυτό µπορεί να γίνει µόνο µέσω της ανατροπής των συσχετισµών και την ανάδειξη µίας προοδευτικής σοσιαλιστικής κυβέρνησης.
» Πώς σχολιάζετε το δίληµµα «Μητσοτάκης ή χάος» που επιχειρεί να θέσει το Μαξίµου;
Το δίληµµα «Μητσοτάκης ή χάος» είναι ένα φτηνό, επικοινωνιακό τέχνασµα που προσβάλλει τη νοηµοσύνη των πολιτών και ευτελίζει την πολιτική αντιπαράθεση. Η Δηµοκρατία δεν λειτουργεί µε εκβιαστικά διλήµµατα, αλλά µε επιλογές και ευθύνες. Το πραγµατικό δίληµµα, λοιπόν, δεν είναι «Μητσοτάκης ή χάος». Είναι κοινωνία όρθια ή εγκαταλελειµµένη. Είναι ένα ερώτηµα βαθιά πολιτικό, αλλά και ανθρώπινο: θα συνεχίσουµε µε µια πολιτική που αφήνει πίσω τους αδύναµους, που σιωπά µπροστά στην αδικία που το κράτος είναι εργαλείο στα χέρια των λίγων; Ή θα επιλέξουµε έναν άλλο δρόµο, που βάζει στο επίκεντρο τις ανάγκες των πολλών, τη φωνή των αποκλεισµένων, την αξιοπρέπεια του κάθε πολίτη;
Δεν µπορούµε να µιλάµε για πρόοδο όταν οι µικροµεσαίοι παλεύουν να επιβιώσουν µέσα σε ένα οικονοµικό περιβάλλον που τους στραγγαλίζει, όταν οι φοιτητές ζουν µε επισφάλεια και αποκλεισµό, όταν οι εργαζόµενοι χάνουν δικαιώµατα και οι νέοι δεν βλέπουν µέλλον στη χώρα τους. Η εγκατάλειψη έχει πρόσωπο: είναι η καθηµερινή ανισότητα, η αδιαφορία, η έλλειψη προοπτικής. Εποµένως η απάντηση δεν είναι απλώς σαφής, αλλά επιτακτική: Ηρθε η ώρα της κοινωνικής πλειοψηφίας.