Toυ ΑΛΦΟΝΣΟΥ ΒΙΤΑΛΗ
ΜΙΣΌΣ αιώνας, 50 χρόνια κατοχής, είναι μεγάλος ιστορικός χρόνος. Και όμως 50 χρόνια ο ΑΤΤΙΛΑΣ, ο τουρκικός στρατός κατοχής, είναι «σφηνομένος» στο 37% του Κυπριακού εδάφους, παρά τις αντιδράσεις της Διεθνούς Κοινότητας, τις αποφάσεις και τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Η άλλοτε Τουρκοκυπριακή Κοινότητα έχει σχεδόν εξαφανιστεί και στη θέση της έχουν «φυτευθεί» έποικοι από την Τουρκία. Το ελεύθερο κομμάτι της Μεγαλονήσου, εξακολουθεί να τελεί υπό το άγχος μιας ακόμα τουρκικής προβοκάτσιας, αν και είναι πλέον ευρωπαϊκό έδαφος και να οραματίζεται ακό-
μα την επανένωση του νησιού.
Αν η Κύπρος «έβγαζε πετρέλαιο» έλεγαν πολλοί αναλυτές, την περίοδο του πολέμου
στο Ιράκ όταν αυτό εισέβαλε στο Κουβέιτ και δημιουργήθηκε μια συμμαχία από 39 κράτη υπό τις ΗΠΑ για την απελευθέρωση του Κουβέϊτ, τότε όχι μόνο δεν θα υπήρχε τουρκικός στρατός κατοχής στο νησί, αλλά πιθανά θα είχαν «εκστρατεύσει» για να διώξουν τον «εισβολέα».
Μισός αιώνας από την απεχθή επιχείρηση του ΑΤΤΙΛΑ και στην μνήμη πολλών είναι η ιστορική μαρτυρία του Αμερικανού Προξένου στη Σμύρνη το 1922, George Horton, για τις θηριωδίες των Τούρκων. Αν και σε διαφορετική περίοδο ο ΑΤΤΙΛΑΣ επέδειξε ανάλογη συμπεριφορά στη Κύπρο.
Η ροή του ιστορικού χρόνου, απαλύνει τις πληγές και τον πόνο από την τραγωδία, καλλιεργεί την καταλαγή και δημιουργεί προϋποθέσεις για να ανιχνευθούν τρόποι επίλυ-
σης του θέματος.
Αλλά για ποια επίλυση του Κυπριακούμπορεί κάποιος να μιλά σήμερα με δεδομένη την προκλητική και αδιάλλακτη θέση της Τουρκίας και των υποχείριων της στα κατεχόμενα. Η Τουρκία εισέβαλε στη Κύπρο με πρόσχημα την προστασία του 16% των Τουρκοκυπρίων, αλλά με απώτερο στόχο να εφαρμόσει τα σχέδια του Νιχάτ Ερίμ, πρώην Πρωθυπουργού της Τουρκίας για να διχοτομήσει το νησί και στη συνέχεια να το «κατακτήσει» ελέγξει ολόκληρο.
Αυτό το διχοτομικό σχέδιο είναι στο τραπέζι. Είναι η σημαία του Ερντογάν και του Τατάρ. Διχοτόμηση και στη συνέχεια τουρκικός έλεγχος και στο ελεύθερο τμήμα, μέσω της παγιοποίησης και αναγνώρισης του ψευδοκράτους και της δήθεν επίλυσης του Κυπριακού με «βάση τις πραγματικότητες των δύο κρατών»
Λύση που δεν είναι συμβατή με τα ψηφίσματα και τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας αλλά του Ευρωπαϊκού κεκτημένου.
Αν «η Κύπρος παρήγαγε πετρέλαιο» οι αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας θα είχαν ήδη εφαρμοστεί πλήρως και η Τουρκία θα είχε συμμαζευτεί και δεν θα επέμενε σε διχοτομικές λύσεις.
Τουρκία, Ερντογάν, Τατάρ κ.α. με αφορμή την «μαύρη επέτειο» των 5ο χρόνων από την εισβολή και κατοχή έστησαν και συντηρούν σκηνικό διχοτόμησης για τη Κύπρο.
Το πως θα ξεδιπλωθεί η νέα πρωτοβουλία του ΟΗΕ για το Κυπριακό και πως θα συμπαραταχθούν Ελλάδα και Κύπρος, έχει ιδιαίτερη βαρύτητα.
Πενήντα χρόνια είναι πάρα πολλά. Όσα όμως και αν είναι οι μνήμες παραμένουν και τον «ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ» σταθερά επίκαιρο.