Σάββατο, 30 Σεπτεμβρίου 2023
ΑΘΗΝΑ ΚΑΙΡΟΣ

Η δολοφονία του Αντώνη Καρυώτη – Ο κοινωνικός αυτοματισμός και η βαρβαρότητα

Μοιραστείτε το

Tης Βάσιας Αναστασίου από Κυριακάτικη Kontranews

Τον Αύγουστο εισέβαλλαν 100 οπλισμένοι νενοναζί στην χώρα μας και δολοφόνησαν τον Μιχάλη Κατσουρή. Αρχές Σεπτέμβρη μέλη του πληρώματος του Blue Horizon της Blue Star Ferries, δολοφονούν εν ψυχρώ τον Αντώνη Καρυώτη. Την Παρασκευή μάλιστα, είδαμε να εισέρχεται στο πλοίο της γραμμής η σωρός του προκειμένου να κάνει το ταξίδι προς την τελευταία του κατοικία.

Δύο ακόμα νέοι άνθρωποι, παιδιά της γενιάς μου που δολοφονούνται. Οι αιτίες; Ένας συνδυασμός της ανθρώπινης κτηνωδίας και την πλήρους πολιτικής ανεπάρκειας. Πολίτες που αποτελούν απλά αριθμητικά στοιχεία στην κάλπη της εκμετάλλευσης. Είμαστε όλοι αναλώσιμοι.

Το επίπεδο των πολιτικών μας επιλογών είναι τελικά άραγε αυτό που μας αξίζει; Ο κ. Οικονόμου, Υπουργός Προστασίας του Πολίτη «δεν ήξερε τίποτα» για την εισβολή των Κροατών στην χώρα μας, που οδήγησε στον φόνο του Μιχάλη. Ήρθε να τον ξεπεράσει πρόσφατα ο κ. Βαρβιτσιώτης, Υπουργός Ναυτιλίας, ο οποίος με μια αηδιαστική δήλωση εξίσωσε το θύμα με τον θύτη. Και φυσικά να μην ξεχνάμε τον Υπουργό των Τεμπών, ο οποίος επανεκλέχτηκε πανηγυρικά στον Νομό Σερρών.

Εξίσου απαράδεκτη είναι η στάση του Υπουργείου, που δεν ζήτησε μία συγγνώμη γιατί εκεί δεν υπήρχε το λιμενικό να σταματήσει ή να εμποδίσει αυτήν την τραγωδία. Βλέποντας το βίντεο, όλοι αναρωτηθήκαμε το ίδιο. Μα που είναι οι υπεύθυνοι για την επιβίβαση και την ασφάλεια των επιβατών στο πιο μεγάλο λιμάνι της χώρας;

Η βία είναι παντού: Στα σχολεία, στις οικογένειες, στην καθημερινότητα. Και, δυστυχώς, σε έναν πολύ μεγάλο βαθμό υπάρχει ανοχή στη βία. Υπάρχει ένα εκτεταμένο αίσθημα ανασφάλειας στην κοινωνία μας. Όπως αναφέρει και ο Νίκος Ανδρουλάκης το μεγάλο ερώτημα όλων είναι κοινό: Υπάρχει κράτος; Δεν έπρεπε να είναι εκεί οι λιμενικοί να σώσουν αυτόν τον άνθρωπο; Οι ευθύνες πρέπει να αποδοθούν άμεσα. Συγχρόνως, πρέπει να προβληματιστούμε σχετικά με τις προκαταλήψεις και τα εμπεδωμένα στερεότυπα απέναντι στους συνανθρώπους μας με αναπηρία, όπως σημειώνει και η Εθνική Συνομοσπονδία ΑμεΑ, που οδηγούν σε απαράδεκτες συμπεριφορές σε βάρος των ατόμων με αναπηρία, θεωρώντας τους πολίτες «δεύτερης κατηγορίας» και όχι υποκείμενα δικαιωμάτων και ελευθεριών.

Προσωπικά φοβάμαι πολύ, διότι αυτό που παρατηρείται έντονα είναι ένα επικίνδυνο και συγκεντρωτικό αυτοαποκαλούμενο «επιτελικό κράτος», το οποίο οδηγεί σε κοινωνικό αυτοματισμό, δηλαδή σε βαρβαρότητα.

* Μέλος ΚΠΕ ΠΑΣΟΚ, Δικηγόρος

Σχετικά Άρθρα

Δείτε Επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή

Μην χάνετε καμία στιγμή ενημέρωσης. Παρακολουθήστε το τηλεοπτικό πρόγραμμα του Kontra Channel σε
απευθείας μετάδοση 24/7.