Συνέντευξη στη ΣΟΦΙΑ ΛΙΑΚΟΥ
Βουλευτής Ν.Δ.
Η χώρα µας ούτε αποµονώνεται, ούτε αφήνει περιθώρια αµφισβήτησης των εθνικών της συµφερόντων τονίζει ο Βουλευτής Β’ Πειραιώς της Νέας Δηµοκρατίας, Γιώργος Βρεττάκος και υπογραµµίζει πως είναι καθαρό το µήνυµα πως η συνεργασία της Λιβύης µε την Ευρωπαϊκή Ένωση δεν µπορεί να αγνοήσει την Αθήνα. Για το τεράστιο θέµα του ΟΠΕΚΕΠΕ ο κ. Βρεττάκος επισηµαίνει πως το ζήτηµα αυτό είναι υπαρκτό, βαθύ και διαχρονικό και σηµειώνει: «δεν φοβόµαστε την έρευνα, δεν κρυβόµαστε πίσω από τυπικότητες»
»Από φίλος µας ο Χαφτάρ βρίσκεται απέναντί µας καθώς από την Ανατολική Λιβύη φεύγουν κατά κύµατα µετανάστες προς την Κρήτη και τη Γαύδο. Ποια είναι η εκτίµησή σας;
Η κατάσταση στη Λιβύη παραµένει ιδιαίτερα ρευστή και περίπλοκη. Είναι γεγονός ότι από την ανατολική ακτή εκδηλώνονται αυξηµένες µεταναστευτικές ροές, γεγονός που επιβαρύνει την Κρήτη και τα νότια σύνορά µας. Η απάντηση της χώρας µας είναι πολυεπίπεδη: διπλωµατική, επιχειρησιακή και ευρωπαϊκή.
Αλλά θα ήθελα να τονίσω ότι η µη συνάντηση της ευρωπαϊκής αποστολής µε τον στρατηγό Χαφτάρ στη Βεγγάζη δεν αναιρεί την ουσία: µόλις λίγες ηµέρες νωρίτερα, ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Γεραπετρίτης είχε κανονική συνάντηση µαζί του. Συζήτησαν, σε θετικό κλίµα µάλιστα, σε βάθος τα ζητήµατα του µεταναστευτικού και των θαλάσσιων ζωνών. Δεν χωρά αµφιβολία ότι η χώρα µας, ούτε αποµονώνεται, ούτε αφήνει περιθώρια αµφισβήτησης των εθνικών της συµφερόντων. Αντιθέτως, εκπέµπει σταθερά το καθαρό µήνυµα πως η συνεργασία της Λιβύης µε την Ε.Ε. δεν µπορεί να αγνοήσει την Αθήνα. Και όσο το πρόβληµα εντείνεται, τόσο πιο αποφασιστικά θα παρεµβαίνουµε, πάντα µε σεβασµό στο διεθνές δίκαιο.
»Μπορεί η Ε.Ε. να παρέµβει αποτελεσµατικά µετά την «περιπέτεια» στη Βεγγάζη;
Κατ’ αρχήν να συµφωνήσουµε ότι στη Βεγγάζη δεν είχαµε µια ελληνική αποστολή, αλλά µια ευρωπαϊκή πρωτοβουλία, µε επικεφαλής τον αρµόδιο Ευρωπαίο Επίτροπο Μπρούνερ και συµµετοχή Υπουργών από Ιταλία, Μάλτα και φυσικά την Ελλάδα.
Όσο, για την Ευρώπη, πιστεύω ότι µπορεί να δράσει πιο συγκροτηµένα και οφείλει να το κάνει γιατί το µεταναστευτικό δεν είναι ελληνικό πρόβληµα, αλλά ζήτηµα ασφάλειας και συνοχής ολόκληρης της Ένωσης. Άλλωστε, το γεγονός ότι τα σύνορα στα οποία εκτυλίσσεται το µεταναστευτικό τσουνάµι από τη Λιβύη είναι ευρωπαϊκά και όχι ελληνικά, δε χωρά αµφισβήτηση. Επίσης, η µη συνάντηση µε τον στρατηγό Χαφτάρ είναι περισσότερο ένδειξη της χαοτικής κατάστασης που επικρατεί στη Λιβύη, όπου δύο κυβερνήσεις ανταγωνίζονται για τη νοµιµότητα. Η Ελλάδα, ωστόσο, παραµένει ενεργή συνοµιλήτρια και µε τις δύο. Σε κάθε περίπτωση όµως, το µήνυµα είναι σαφές: όποιος επιθυµεί οικονοµική ή τεχνική στήριξη από την Ε.Ε. θα πρέπει να σέβεται τους θεσµούς της και να συνεργάζεται ουσιαστικά. Σε διαφορετική περίπτωση, υπάρχουν εναλλακτικά –αυστηρότερα– µέσα, πάντα εντός των ευρωπαϊκών και διεθνών πλαισίων. Δεν πρόκειται να επιτρέψουµε η πατρίδα µας να γίνει «ξέφραγο αµπέλι».
Και για το λόγο αυτό, ενώ θα συνεχίσουµε τις συζητήσεις µε τη Λιβύη, τόσο µε τη νόµιµη διεθνώς αναγνωρισµένη κυβέρνηση της δυτικής Λιβύης, όσο και µε την κυβέρνηση της ανατολικής Λιβύης, λάβαµε ήδη µια σειρά µέτρων µε νοµοθετική ρύθµιση στη Βουλή, όπως την αναστολή εξέτασης αιτήσεων ασύλου, αρχικά για τρεις µήνες, για όσους φτάνουν στην Ελλάδα από τη Βόρεια Αφρική µε πλωτά µέσα, και τη δηµιουργία, αρχικά, µίας µόνιµης κλειστής δοµής στην Κρήτη για την αντιµετώπιση του φαινόµενου και τοπικά. Δεν είµαστε η κυβέρνηση ούτε της Μόριας, ούτε της Ειδοµένης, ούτε η κυβέρνηση, όπως οι προκάτοχοί µας, που δεν είχαν καν πολιτική για τα ασυνόδευτα, ανήλικα προσφυγόπουλα. Θα σεβαστούµε τις διατάξεις, αλλά πριν και πάνω απ’ όλα θα σεβαστούµε τους πολίτες αυτής της χώρας.
»Θα αποδοθεί δικαιοσύνη στο τεράστιο θέµα του ΟΠΕΚΕΠΕ και πόσο σας προβληµατίζει ότι αυτό, µετά και τα Τέµπη, θα σας κοστίσουν πολιτικά;
Το ζήτηµα του ΟΠΕΚΕΠΕ είναι υπαρκτό, βαθύ και διαχρονικό. Η χώρα µας έχει καταβάλει από το 1996 πάνω από 2,7 δισ. ευρώ σε πρόστιµα και αυτό δεν το προκάλεσε η σηµερινή κυβέρνηση. Αντίθετα, είναι η πρώτη φορά που γίνονται ουσιαστικά βήµατα εξυγίανσης: προχωρήσαµε στην κατάργηση της λεγόµενης «τεχνικής λύσης», µπλοκάραµε χιλιάδες ΑΦΜ, µεταφέραµε το Ολοκληρωµένο Σύστηµα Διαχείρισης και Ελέγχου (ΟΣΔΕ) στο gov.gr, και κυρίως, προχωράµε τη µεταφορά του ΟΠΕΚΕΠΕ στην ΑΑΔΕ.
Και σηµειώνω ότι όλες αυτές τις µεταρρυθµίσεις έγιναν από πολιτική βούληση και όχι κάτω από πίεση. Και ακριβώς επειδή ήµασταν εµείς που ανοίξαµε τα παράθυρα στη διαφάνεια, δεν φοβόµαστε την έρευνα, δεν κρυβόµαστε πίσω από τυπικότητες. Αντίθετα, η κυβέρνησή µας αναγνώρισε ότι κάποια πράγµατα δεν πήγαν όπως έπρεπε.
Αλλά και στα Τέµπη, εξίσου, η θέση µας ήταν ξεκάθαρη εξαρχής, κόντρα στην φθηνή εκµετάλλευση του πόνου των οικογενειών και την εργαλειοποίηση της αντιπολίτευσης: αποδοχή ευθύνης και παραποµπή στο φυσικό δικαστή, εκεί που υπάρχουν βάσιµα στοιχεία. Οι πολίτες δεν ζητούν λαϊκά δικαστήρια, αλλά καθαρές κουβέντες και πράξεις. Αυτό ακούµε και βάσει αυτού πράττουµε.
»Πιστεύετε ότι όλες αυτές οι εξελίξεις µπορεί να δηµιουργήσουν προϋποθέσεις πρόωρων εκλογών;
Η σταθερότητα είναι πολύτιµη – για την κοινωνία, την οικονοµία, την εθνική ασφάλεια. Η κυβέρνησή µας έχει ισχυρή εντολή, καθαρό προγραµµατισµό, υλοποιεί µε συνέπεια και βήµα-βήµα όσα είχε υποσχεθεί στον ελληνικό λαό και, εποµένως, έχει κάθε λόγο να φέρει εις πέρας τη θητεία της.
Σεβόµαστε τις θεσµικές διαδικασίες και δεν κάνουµε πολιτική µε βάση την επικαιρότητα. Με προσήλωση στα ζητήµατα που απασχολούν τον κόσµο –εισόδηµα, παιδεία, ΕΣΥ, ασφάλεια– και απαιτούν σοβαρότητα στην αντιµετώπισή τους και συνέπεια. Η αντιπολίτευση µπορεί να επιδιώκει να δηµιουργεί κλίµα αναστάτωσης µε κάθε ευκαιρία, αλλά είµαι βέβαιος ότι οι πολίτες διακρίνουν πλέον το πυροτέχνηµα από τη σταθερή πορεία. Και η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν έχει κουλτούρα φυγής, αλλά ευθύνης.