Γιώργος Δημόπουλος: Τα 8 δισ. νέα κονδύλια για τον µετασχηµατισµό της Ελλάδας και η ανάγκη για υποστήριξη στις µικροµεσαίες επιχειρήσεις

Τ. Πρόεδρος Περιφερειακού Συµβουλίου Αττικής

Η Ελλάδα βρίσκεται σε ένα κρίσιµο σηµείο για τον οικονοµικό της µετασχηµατισµό και την ανάπτυξή της, µε τη λήψη σηµαντικών χρηµατοδοτικών αποφάσεων που αναµένεται να διαδραµατίσουν καθοριστικό ρόλο στην αναζωογόνηση της χώρας τα επόµενα χρόνια. Η διάθεση 8 δισεκατοµµυρίων ευρώ σε νέες επενδύσεις έως το 2032 είναι µια θετική εξέλιξη, που δηµιουργεί προσδοκίες για την αναµόρφωση της ελληνικής οικονοµίας. Όµως, για να επιτευχθεί η πραγµατική µεταρρύθµιση και να αξιοποιηθούν οι ευκαιρίες αυτών των κονδυλίων, είναι κρίσιµο να διασφαλιστεί ότι τα χρήµατα θα φτάσουν και στις µικροµεσαίες επιχειρήσεις της χώρας, οι οποίες αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονοµίας.

Η Ελλάδα διανύει µια περίοδο µετασχηµατισµού, η οποία συνδυάζει τις προκλήσεις των παγκόσµιων οικονοµικών συνθηκών µε τις ευκαιρίες που δηµιουργούνται από τις νέες χρηµατοδοτήσεις και τα ευρωπαϊκά κονδύλια. Τα 8 δισεκατοµµύρια ευρώ που αναµένεται να διατεθούν για τον εκσυγχρονισµό των υποδοµών, την προώθηση της ψηφιοποίησης, την πράσινη ανάπτυξη και την ενίσχυση της επιχειρηµατικότητας αποτελούν έναν σηµαντικό µοχλό για την ανάκαµψη της ελληνικής οικονοµίας. Ειδικότερα, τα κονδύλια αυτά θα υποστηρίξουν έργα σε κρίσιµους τοµείς όπως η ενέργεια, η τεχνολογία και η εκπαίδευση, δηµιουργώντας τις συνθήκες για την ανάπτυξη µιας βιώσιµης και ανταγωνιστικής οικονοµίας.

 

Χρηµατοδοτήσεις

Τα έργα που θα χρηµατοδοτηθούν θα συµβάλουν στην αναβάθµιση των υποδοµών, στην ανάπτυξη νέων τεχνολογιών και στην ενίσχυση της καινοτοµίας στην Ελλάδα. Στο επίκεντρο αυτών των µεταρρυθµίσεων είναι η βελτίωση των υπηρεσιών δηµόσιας διοίκησης, η ενίσχυση του ψηφιακού µετασχηµατισµού των επιχειρήσεων και η ανάπτυξη των ανανεώσιµων πηγών ενέργειας.

Ωστόσο, το πιο σηµαντικό για τη διασφάλιση της επιτυχίας αυτών των κονδυλίων είναι να φτάσουν και στις µικροµεσαίες ελληνικές επιχειρήσεις. Οι µικροµεσαίες επιχειρήσεις αποτελούν το 99,9% των επιχειρήσεων στην Ελλάδα και αντιπροσωπεύουν περίπου το 70% της συνολικής απασχόλησης στην οικονοµία. Παρά την κεντρική τους θέση στην οικονοµική ζωή της χώρας, οι ΜΜΕ αντιµετωπίζουν πολλά εµπόδια για την ανάπτυξή τους. Το κυριότερο από αυτά είναι η περιορισµένη πρόσβαση στη χρηµατοδότηση.

Η κυβέρνηση και οι αρµόδιοι φορείς οφείλουν να διασφαλίσουν ότι αυτά τα κονδύλια δεν θα κατευθυνθούν µόνο προς τις µεγάλες εταιρείες και τους µεγάλους οµίλους, αλλά και στις µικρές και µεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες συχνά στερούνται των απαραίτητων πόρων για να εκσυγχρονιστούν και να ανταγωνιστούν σε έναν παγκόσµιο οικονοµικό χάρτη.

 Η ενίσχυση των ΜΜΕ µε την παροχή χαµηλότοκων δανείων, την εξασφάλιση επιδοτήσεων για τον ψηφιακό τους µετασχηµατισµό και την υποστήριξη της εξωστρέφειας τους θα επιταχύνει την ανάπτυξή τους και θα οδηγήσει σε µία πιο ανθεκτική και ανταγωνιστική ελληνική οικονοµία.

Για να έχει θετικό αντίκτυπο η διάθεση αυτών των κονδυλίων στην ελληνική οικονοµία, είναι απαραίτητο να υπάρχει στρατηγικός σχεδιασµός και έξυπνη κατανοµή των πόρων. Οι πολιτικές που θα καθοδηγήσουν την κατανοµή αυτών των χρηµάτων πρέπει να επικεντρωθούν στις ανάγκες των ΜΜΕ και να εξασφαλίσουν ότι οι µικρές και µεσαίες επιχειρήσεις θα έχουν την ευκαιρία να αξιοποιήσουν τα κονδύλια για να αναπτύξουν τις δραστηριότητές τους.

Η διάθεση των 8 δισεκατοµµυρίων ευρώ για τον µετασχηµατισµό της Ελλάδας µέχρι το 2032 είναι αναµφίβολα µια θετική εξέλιξη, που µπορεί να συµβάλει στην αναζωογόνηση της χώρας.

Με σωστό στρατηγικό σχεδιασµό, διαφάνεια και στοχευµένη στήριξη, οι ΜΜΕ µπορούν να γίνουν οι βασικοί πυλώνες ανάπτυξης της ελληνικής οικονοµίας τα επόµενα χρόνια, προσφέροντας νέες θέσεις εργασίας, καινοτόµα προϊόντα και υπηρεσίες και συµβάλλοντας στην οικονοµική ευηµερία της χώρας.

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή