Γιατί δεν τους… αποστομώνει ο πρωθυπουργός;

23

Κάθε σαββατοκύριακο που περνάει, έρχονται να προστεθούν από τον μισό σχεδόν Τύπο και νέες ψηφίδες στο περίφημο παζλ του σκανδάλου των υποκλοπών. Η συνολική εικόνα έχει αρχίσει να αχνοφαίνεται, η ερευνητική δημοσιογραφία ξαναζεί όμορφες μέρες και το κουβάρι των αποκαλύψεων ξετυλίγεται πλέον κανονικά.

Βάσει, λοιπόν, των αποκαλύψεων, όλα «δείχνουν» Μαξίμου και, κυρίως, την ύπαρξη ενός κοινού κέντρου ΕΥΠ-Predator. Την περασμένη εβδομάδα, στο «Βήμα», δημοσιεύθηκαν ακόμη και ονοματεπώνυμα αποσπασμένων στην ΕΥΠ αστυνομικών, που χειρίζονταν το Predator. Είναι θέμα χρόνου, δηλαδή, η Δικαιοσύνη να επιζητήσει να έρθει σε επαφή με τους ανθρώπους αυτούς και τότε να ανοίξει ένας νέος κύκλος καταθέσεων, που μπορεί να αλλάξουν εντελώς το παιχνίδι.

Με άλλα λόγια, ακόμη κι αν ισχύουν μόνο τα μισά απ’ όσα έχουν δει τις τελευταίες τρεις εβδομάδες το φως της δημοσιότητας, η πραγματικότητα είναι ότι το δίκτυο των υποκλοπών είναι τόσο πολυπλόκαμο και πολυάνθρωπο, που είναι ανθρωπίνως αδύνατον να μην βρεθεί ένας άνθρωπος να πει αυτά που φοβούνται να πουν οι άλλοι.

Με αυτά τα δεδομένα, είναι προφανές ότι ο κλοιός σφίγγει για το Μέγαρο Μαξίμου και πως πλέον, δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση να πείσει η κυβέρνηση ότι η ίδια «λογοδοτεί» (λέμε τώρα…) μόνο για τις «νόμιμες επισυνδέσεις» (sic) της ΕΥΠ και όχι για τα «κακόβουλα λογισμικά» που συνδέει με ανέλεγκτους και άγνωστους στην ίδια ιδιώτες.

Ευλόγως, λοιπόν, βλέπουμε ότι η κυβέρνηση εισπράττει σοβαρό πολιτικό κόστος, υφίσταται την «ομοβροντία» των κομμάτων της αντιπολίτευσης και βαραίνει η σκιά πάνω από το Μαξίμου ότι εδώ δεν έχουμε να κάνουμε με ανεξέλεγκτους ιδιώτες, αλλά με έναν πρωθυπουργό-«εθνικό κοριό».

Το πολιτικό σκηνικό είναι δυσώδες, η προοπτική δημοσιοποίησης νέων αποκαλύψεων και εμβάθυνσης της δικαστικής έρευνας θα προκαλέσει νέα προβλήματα στον πρωθυπουργό και είναι αυτονόητο πως, αν ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιμείνει στην ίδια γραμμή και ποντάρει απλώς στο ότι θα περάσει ο χρόνος και το θέμα θα ξεχαστεί, θα το βρει μπροστά του –και ίσως με έναν τρόπο που δε θα μπορεί να υπερβεί.

Όμως, ο πρωθυπουργός έχει ένα τελευταίο «χαρτί», ακόμη και αν δεν θέλει να αλλάξει την «γραμμή» του υπέρ του απορρήτου.

Ακόμη κι αν διατηρήσει το απόρρητο των στοιχείων της ΕΥΠ και δεν δώσει, ως αρμόδιος για την μυστική υπηρεσία, την έγκρισή του για δημοσιοποίηση στοιχείων και αιτίων παρακολουθήσεων, μπορεί να κάνει κάτι άλλο: να ζητήσει από την ΑΔΑΕ να ελέγξει αν τα κινητά όλων όσοι περιέχονται στις λίστες που δημοσιεύονται, έχουν βρεθεί σε φάση επισύνδεσης ή όχι. Η ΑΔΑΕ, άλλωστε, είναι η μόνη αρμόδια κατά το Σύνταγμα να το κάνει αυτό, ενώ μπορεί να ενημερώσει για τις απαντήσεις των παρόχων τηλεπικοινωνίας χωρίς να δεσμεύεται από το απόρρητο –εξάλλου, είναι Ανεξάρτητη Αρχή, όχι υπηρεσία πληροφοριών.

Για φανταστείτε, λοιπόν, την ώρα που όλοι μιλούν για «κοινό κέντρο ΕΥΠ-Predator», η ΑΔΑΕ να ανακοίνωνε έπειτα από πρωτοβουλία Μητσοτάκη, ότι δεν υπήρξαν επισυνδεδεμένα τα κινητά των ανθρώπων που δημοσιεύουν το Documento, το «Βήμα», τα «Νέα», η «Εφημερίδα των Συντακτών», το inside story κ.α. Τότε, ο πρωθυπουργός θα είχε την πραγματικά την ευκαιρία όχι απλώς να στηρίξει την επιχειρηματολογία του πως «άλλο ΕΥΠ, άλλο predator», αλλά ακόμη και να αποδομήσει όλες τις αποκαλύψεις που έχουν δει το φως της δημοσιότητας ως τώρα.

Το ερώτημα, λοιπόν, είναι γιατί δεν το κάνει…

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή