Ευρωβουλευτής ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ
Η Ευρώπη αντιµετωπίζει σήµερα πέντε αλληλένδετες κρίσεις, που ενισχύουν η µία την άλλη και απειλούν την κοινωνική συνοχή και την οικονοµική ανάπτυξη.
Το υψηλό ενεργειακό και µεταφορικό κόστος λόγω της ενεργειακής κρίσης, η επίµονη ακρίβεια µε την παράλληλη µείωση της αγοραστικής δύναµης, η έλλειψη οικονοµικά προσιτής στέγασης, το δηµογραφικό, και ο αντίκτυπος της κλιµατικής κρίσης που ήδη βιώνουµε έντονα, έχουν δυσκολέψει τη ζωή εκατοµµυρίων πολιτών.
Ως Ευρωβουλευτής από το 2019, σε αυτή τη δεύτερη θητεία µετά την επανεκλογή µου έχω βάλει ψηλά στην ατζέντα να εξασφαλιστούν τα κοινωνικά δικαιώµατα και οι στοιχειώδες ανάγκες των πολιτών, µέσα από δυναµικές ευρωπαϊκές πολιτικές και λύσεις. Οι εθνικές κυβερνητικές πολιτικές και µέτρα έχουν αποδειχθεί ανεπαρκείς.
Δικαίωµα σε φθηνή στέγαση για όλους
Ως µέλος της Επιτροπής Περιφερειακής Ανάπτυξης REGI, έχω καταθέσει ήδη περισσότερες από 50 τροπολογίες σε έκθεση µας για το ρόλο των επενδύσεων της Πολιτικής Συνοχής στην επίλυση της στεγαστικής κρίσης. Συγχρόνως, µε παρεµβάσεις µου στην Κοµισιόν έχω ζητήσει ολοκληρωµένο πλαίσιο πολιτικών και µέτρων για να προστατευτούν τα ευάλωτα νοικοκυριά και να εξασφαλιστεί οικονοµικά προσιτή στέγη, ως αυτονόητο δικαίωµα για όλους τους πολίτες.
Πιέζω για
Νοµική προστασία της πρώτης κατοικίας και ευρωπαϊκή νοµοθεσία, µε την οποία θα απαγορευτεί η τακτική µεταβίβασης των στεγαστικών δανείων σε servicers και funds
Εξασφάλιση για τους δανειολήπτες που αποδεδειγµένα δεν κατάφεραν να αποπληρώσουν το δάνειο, να έχουν προτεραιότητα στην εξαγορά των δανείων µε έκπτωση ή µε ευνοϊκότερους όρους αποπληρωµής
Εφαρµογή επιτυχηµένων µοντέλων κοινωνικής στέγασης σε όλες τις χώρες της ΕΕ
Ειδικό ευρωπαϊκό ταµείο για την Καταπολέµηση της Αστεγίας
Σταθερά χρηµατοδοτικά προγράµµατα για ριζικές ανακαινίσεις στις κοινωνικές κατοικίες, κατά προτεραιότητα ανακαίνιση κενών κτιρίων που προορίζονται για κοινωνική στέγαση, οριζόντια αντιµετώπιση της ενεργειακής φτώχειας, καθώς και ένα ευρωπαϊκό Δάνειο Ανακαινίσεων
Κοινωνικές ρήτρες για πράσινες δηµόσιες επενδύσεις ανακαινίσεων, ώστε να αποτραπούν φαινόµενα αύξησης των ενοικίων και κοινωνικού αποκλεισµού µετά τις ανακαινίσεις
Άµεση εξαίρεση από τον υπολογισµό του ελλείµµατος των Κρατών-Μελών, στο πλαίσιο του Συµφώνου Σταθερότητας, των δηµοσίων επενδύσεων για βιώσιµη κοινωνική και οικονοµικά προσιτή στέγαση
Να στηριχθούν δηµόσιες επενδύσεις µέσω των ευρωπαϊκών διαρθρωτικών ταµείων, όπως το Ευρωπαϊκό Ταµείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και το Ταµείο Συνοχής, καθώς και µέσω της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.
Ευρωπαϊκά µέτρα για την ακρίβεια
Την τελευταία τριετία, οι πολίτες έχουν δεχθεί ισχυρό πλήγµα από την ανεξέλεγκτη ακρίβεια και τον υψηλό πληθωρισµό. Ιδιαίτερα στην Ελλάδα, το 27% των πολιτών διατρέχει κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισµού, όπως επιβεβαιώνουν τα επίσηµα στοιχεία της EUROSTAT. Δύο στους τρεις πολίτες δηλώνουν πως οριακά βγάζουν τον µήνα. Οι τιµές των τροφίµων αυξάνονται κάθε χρόνο έως 10%.
Με παρέµβασή µου προς την Κοµισιόν ζήτησα ευρωπαϊκή αντιµετώπιση, µε την οποία
– Να επιβληθούν αυστηρές ποινές όπου διαπιστωθούν εναρµονισµένες πρακτικές τιµολόγησης.
– Να ενισχυθούν οι µηχανισµοί εποπτείας και ελέγχου για φαινόµενα αισχροκέρδειας ή καρτέλ
– Να φορολογηθούν τα υπερκέρδη της αισχροκέρδειας στα τρόφιµα
– Να ληφθούν πολυεπίπεδα µέτρα στήριξης των ευάλωτων οµάδων, που πλήττονται δυσανάλογα από την ακρίβεια.
Ειδική στήριξη των νησιών και των απόκεντρων περιφερειών
Οι τοπικές κοινωνίες, ειδικά στα νησιά και στις αποµακρυσµένες περιοχές αντιµετωπίζουν δυσανάλογα υψηλό αντίκτυπο από τη στεγαστική κρίση, την κλιµατική κρίση, το υψηλό µεταφορικό και το ενεργειακό κόστος και την γεωγραφική τους αποµόνωση.
Πρόκειται για ζητήµατα που έθεσα επανειληµµένα στον Εκτελεστικό Αντιπρόεδρο της Κοµισιόν, Επίτροπο Συνοχής, Ραφαέλε Φίτο.
Πιέζω για ειδικές πολιτικές βιώσιµης ανάπτυξης στα νησιά µας, που είναι δηµοφιλείς τουριστικοί προορισµοί, και χρειάζονται άµεσα ανθεκτικές σύγχρονες υποδοµές για να εξυπηρετήσουν την αύξηση των τουριστικών ροών, σχέδιο πρόληψης απέναντι στις κλιµατικές καταστροφές, επαρκή µεταφορική συνδεσιµότητα και βασικές υπηρεσίες της καθηµερινότητας. Διεκδικώ στήριξη µέσα από την πολιτική Συνοχής αλλά και την πρώτη ευρωπαϊκή στρατηγική για το βιώσιµο τουρισµό, που διεκδίκησα από το 2021 και θα ανακοινώσει η Κοµισιόν στις αρχές του 2026.
Όπως επίσης κατέθεσα πρόταση για πιο ευέλικτες χρηµατοδοτήσεις που στοχεύουν στην αξιοπρεπή διαβίωση και ποιότητα ζωής σε περιφέρειες και νησιά, τα οποία αντιµετωπίζουν ήδη δηµογραφική συρρίκνωση και κινδυνεύουν ακόµη και µε ερήµωση.
Βασικές προτάσεις που έχω καταθέσει είναι:
Να στηριχθούν µικρά νησιά και περιοχές, µε πρόσθετα κριτήρια στο ευρωπαϊκό σύστηµα κατανοµής των χρηµατοδοτήσεων, πέραν του περιφερειακού ΑΕΠ, ώστε να συνυπολογίζονται οι ειδικές συνθήκες που αντιµετωπίζουν, όπως το το δηµογραφικό, η νησιωτικότητα, η υποβάθµιση του περιβάλλοντος, η επάρκεια υπηρεσιών
Να θεσµοθετηθεί στα ευρωπαϊκά ταµεία συνοχής οριζόντια ειδική προτεραιότητα και κατηγορία χρηµατοδότησης και στοχευµένη υποστήριξης για βασικές δηµόσιες υπηρεσίες υγείας στα νησιά
Ειδική στήριξη για στεγαστικά έργα στα νησιά, που σήµερα αντιµετωπίζουν τεράστιες ελλείψεις διαθέσιµων κατοικιών.
Ασφάλεια στις µετακινήσεις
Από τη θέση της Αντιπροέδρου στην Επιτροπή TRAN, αγωνίζοµαι επίσης για την πρόσβαση σε οικονοµικά προσιτές, σύγχρονες και κυρίως ασφαλείς συγκοινωνίες και µεταφορές.
Μετά από το πολύνεκρο σιδηροδροµικό δυστύχηµα στα Τέµπη, όπου χάθηκαν εγκληµατικά 57 ανθρώπινες ζωές, πίεσα την Κοµισιόν µε έξι ερωτήσεις και αλλεπάλληλες παρεµβάσεις για να συµµορφωθεί η Ελλάδα µε την ευρωπαϊκή νοµοθεσία για την ασφάλεια των σιδηροδρόµων.
Η Κοµισιόν επιβεβαίωσε σε απάντησή της στις ερωτήσεις µου, ότι παραβιάστηκαν ευρωπαϊκές οδηγίες και κανονισµοί, και πλέον έχει ξεκινήσει η διαδικασία, µε στόχο να αποκτήσουµε ασφάλεια στις µετακινήσεις µε τρένο.
Είναι απόλυτη προτεραιότητα να νιώθουµε και να είµαστε ασφαλείς όταν ταξιδεύουµε στη χώρα µας. Το ίδιο ισχύει και για τις οδικές µετακινήσεις µας. Τα θανατηφόρα τροχαία είναι µάστιγα στην Ελλάδα, που δεν έχει ακόµη αντιµετωπιστεί.
Ως εισηγήτρια όλου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην έκθεση για τη στρατηγική της ΕΕ στην οδική ασφάλεια 2021-2030 κατέθεσα φιλόδοξες προτάσεις και συστάσεις για να µειωθούν κατά 50% οι θάνατοι και σοβαροί τραυµατισµοί από τροχαίες συγκρούσεις αυτή τη δεκαετία.
Οι µεταρρυθµίσεις που πρότεινα και υιοθετήθηκαν ως επίσηµη θέση του Ευρωκοινοβουλίου, αφορούν σε έναν οδικό χάρτη στην ΕΕ για πιο ασφαλή οχήµατα, πιο ασφαλείς υποδοµές, πιο ασφαλή χρήση του οδικού δικτύου και τη διαµόρφωση ενός κατάλληλου πλαισίου για το µέλλον.
Αυτή τη στιγµή ωστόσο, υπό την αδυναµία της Ευρώπης να αντιµετωπίσει το τεράστιο έλλειµµα επαγγελµατιών οδηγών, υπάρχει ο κίνδυνος να υιοθετηθεί νοµοθεσία που θα επιτρέπει σε παιδιά 18 ετών να οδηγούν βαρέα φορτηγά και 21 ετών να οδηγούν λεωφορεία µε δυνατότητα περαιτέρω µείωσης των ορίων από τα κράτη – µέλη.
Καταψήφισα κατηγορηµατικά αυτήν την πολιτική συµφωνία του
Ευρωκοινοβουλίου και του Συµβουλίου, ως επικίνδυνη για την ασφάλεια της ζωής στους ευρωπαϊκούς δρόµους. Οι ελλείψεις σε επαγγελµατίες οδηγούς δεν αντιµετωπίζονται µε τη µείωση των ηλικιακών ορίων, αλλά µε τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας, των µισθών και της επαγγελµατικής αξιοπρέπειας.
Θα συνεχίσω δυναµικά το επόµενο διάστηµα να διεκδικώ ευρωπαϊκές λύσεις που θα εξασφαλίζουν την ασφάλεια, την αξιοπρεπή διαβίωση, την ισότιµη µεταχείριση των πολιτών και τις ίσες ευκαιρίες για ουσιαστική πρόοδο και ευηµερία στην Ελλάδα και όλη την Ευρώπη.