Μέλος Π.Γ. ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ
Συνέντευξη στον ΘΑΝΑΣΗ ΛΥΡΤΣΟΓΙΑΝΝΗ
H πολιτική συγκυρία καθορίζεται από το «κίνηµα των Τεµπών», τονίζει ο Διονύσης Τεµπονέρας µέλος της Πολιτικής Γραµµατείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σε αποκλειστική συνέντευξη στην Κυριακάτικη Kontra και προσθέτει ότι διεκδικεί πρωταγωνιστικό ρόλο στις εξελίξεις. Επισηµαίνει ότι ένα από τα µεγάλα µηνύµατα των συγκεντρώσεων είναι η αντιστοίχιση της κοινωνικής αντιπολίτευσης µε µία προοδευτική πολιτική πλειοψηφία. Για τον λόγο αυτό απαιτείται διάλογος που θα οδηγήσει σε προγραµµατική συµφωνία.
Για το ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αφού επισηµαίνει την κρισιµότητα του συνεδρίου, υπογραµµίζει θα συνεχίσει να υπάρχει µόνο αν είναι κοινωνικά και πολιτικά χρήσιµος.
Για την Αριστερά γενικά βλέπει αδυναµία να συγκροτήσει µια εναλλακτική ιδεολογικοπολιτική πλατφόρµα εξουσίας και να απαντήσει στα µεγάλα ζητήµατα της εποχής.
Οσον αφορά στα µέτρα για τους συνταξιούχους και τους ενοικιαστές τα χαρακτηρίζει επικοινωνιακού χαρακτήρα χωρίς αντίκτυπο στην βελτίωση
της ζωής των πολιτών.
» Στις δηµοσκοπήσεις οι πολίτες προκρίνουν τις κυβερνήσεις συνεργασίας. Στον προοδευτικό χώρο δεν ευδοκιµούν οι συνεργασίες. Πού αποδίδετε την αδυναµία συνεργασίας και τι πιστεύετε ότι πρέπει να γίνει για να ευδοκιµήσει;
Είναι γεγονός, ότι στις µετρήσεις της κοινής γνώµης η προοπτική της συνεργασίας των αριστερών και προοδευτικών δυνάµεων συνεχώς κερδίζει έδαφος. Αυτό οφείλεται σε ένα µεγάλο κενό πολιτικής εκπροσώπησης αλλά και διακυβέρνησης που αντιµετωπίζει η χώρα µας, ως αποτέλεσµα µακροχρόνιων κοινωνικών και πολιτικών διεργασιών. Αν θέλουµε να είµαστε ειλικρινείς οφείλουµε να παραδεχτούµε, ότι ο κύκλος της µεταπολίτευσης όπως τον γνωρίσαµε τα τελευταία 50 χρόνια µάλλονκλείνει και ανοίγει ένας καινούργιος. Η συγκυρία καθορίζεται από το «κίνηµα των Τεµπών» που βρίσκεται σε εξέλιξη και διεκδικεί πρωταγωνιστικό ρόλο στις εξελίξεις. Ένα από τα µηνύµατα των µεγάλων συγκεντρώσεων της τελευταίας περιόδου είναι να αντιστοιχηθεί η κοινωνική αντιπολίτευση που είναι στο δρόµο µε µια πλατιά προοδευτική πολιτική πλειοψηφία. Αρκετοί, έγκαιρα προτείναµε ένα οδικό χάρτη προς την κατεύθυνση αυτή, προωθώντας ένα τραπέζι διαλόγου των προοδευτικών δυνάµεων µε στόχο να προκύψει µια προγραµµατική συµφωνία που θα οδηγήσει σε εκλογική συµπόρευση και θα καταλήγει στην πολιτική αλλαγή και στην εναλλακτική, προοδευτική διακυβέρνηση του τόπου. Δεν θασυµφωνήσω, ότι δεν ευδοκιµούν οι συνεργασίες. Προκύπτουν συνεργασίες στο µαζικό χώρο αλλά και στο παράδειγµα του Δήµου της Αθήνας, όταν οι πολίτες συσπειρώθηκαν ενάντια στον νεποτισµό, στην αλαζονεία και στην διαφθορά επιτυγχάνοντας την αλλαγή της διοίκησης του µεγαλύτερου δήµου της χώρας. Αυτό που χρειάζεται είναι πολιτική βούληση, προγραµµατική σύγκλιση και φυγή προς τα εµπρός.
» Ο ΣΥΡΙΖΑ γνωρίζει µία δηµοσκοπική υποχώρηση. Τι εκτιµάτε ότι πρέπει να κάνει το κόµµα σας για να ανακάµψει;
Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ παραµένει πολιτικός «πολυτραυµατίας» µε µεγάλα ιδεολογικά, προγραµµατικά και οργανωτικά ελλείµµατα, πολλά από τα οποία προϋπήρχαν της ηγεσίας Κασσελάκη. Μπροστά µας έχουµε ένα κρίσιµο συνέδριο, που θα επηρεάσει όχι µόνο την πορεία του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και την ευρύτερη Αριστερά. Η άποψή µου είναι, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ µπορεί να είναι καταλύτης στην προσπάθεια ανασύνθεσης και ανασύνταξης του προοδευτικού χώρου µε ορισµένες προϋποθέσεις. Απαιτείται γενναία και σε βάθος αυτοκριτική, πολιτική ανανέωση και επιµόρφωση του στελεχιακού του δυναµικού, επαναβεβαίωση της πολιτικής του ταυτότητας και διαµόρφωση ενός πολιτικού σχεδίου για την αντιµετώπιση των µεγάλων προβληµάτων των πολιτών. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα συνεχίσει να υπάρχει µόνο αν είναι πολιτικά και κοινωνικά χρήσιµος για την µεγάλη κοινωνική πλειοψηφία.
» Γιατί η Αριστερά δεν συγκινεί τους πολίτες και αδυνατεί να τους κερδίσει;
Πρόκειται για ένα πρόβληµα που αφορά την παγκόσµια Αριστερά. Δυστυχώς τις τελευταίες δεκαετίες η Αριστερά αδυνατεί να συγκροτήσει µια εναλλακτική ιδεολογικοπολιτική πλατφόρµα εξουσίαςκαι να απαντήσει στα µεγάλα ζητήµατα της εποχής(παγκοσµιοποιηµένος καπιταλισµός, ψηφιακή επανάσταση, τεχνητή νοηµοσύνη, µεταναστευτική και προσφυγική κρίση κλπ.). Έτσι, αφήνει χώρο στις δυνάµεις του νεοφιλελευθερισµού και της ακροδεξιάς να φαντάζουν σαν το νέο δίπολο εγκλωβίζοντας τους πολίτες σε κάθε λογής ψευτοδιλήµµατα. Η Αριστερά οφείλει να δώσει απαντήσεις και να πείσει τους πολίτες ότι µπορεί να γίνει η φωνή των µη προνοµιούχων.
» Πώς κρίνετε τα τελευταία µέτρα της κυβέρνησης και τι προτείνετε εσείς;
Πρόκειται για µέτρα επικοινωνιακού χαρακτήρα, που στόχο έχουν να ανακόψουν την κατακόρυφη δηµοσκοπική φθορά της κυβέρνησης και δεν θα έχουν κανένα αντίκτυπο στην βελτίωση της ζωής των πολιτών. Το επίδοµα των 250 ευρώ για τους συνταξιούχους δεν αφορά τους συνταξιούχους που είναι κάτω των 65 ετών. Η δαπάνη για την συγκεκριµένη παρέµβαση ανέρχεται σε 360 εκατοµµύρια ευρώ, όταν η αντίστοιχη δαπάνη για την «τµηµατική» 13η σύνταξη που θεσµοθέτησε ο ΣΥΡΙΖΑ το 2019 ήταν 1 δισεκατοµµύριο ευρώ. Ο ν.4611/2019 προέβλεπε τότε πλήρη 13η σύνταξηγια τους χαµηλοσυνταξιούχους, µε σύνταξη µέχρι 500 ευρώ και τµηµατική καταβολή για µεγαλύτερες συντάξεις. Επιπλέον ο νόµος για τα δώρα στους συνταξιούχους τόσο µέχρι το 2012, όσο και µετέπειτα, ουδέποτεπροέβλεψε εισοδηµατικά και περιουσιακά κριτήρια, όπως συµβαίνει µε το νέο επίδοµα των 250 ευρώ, που αποκλείει εκατοντάδες χιλιάδες δικαιούχους. Προφανώς το επίδοµα των 250 ευρώ δεν έχει καµία σχέση µε την πλήρη 13η σύνταξη που ζητούν οι συνταξιουχικές ενώσεις. Αντίστοιχα, η επιστροφή ενοικίου µάλλον µεγεθύνει το στεγαστικό πρόβληµα, παρά το επιλύει. Η επιδότηση της ζήτησης θα µετακυλήσει το αυξηµένο κόστος στέγασης στους ενοικιαστές. Προφανώς, η µη δηµιουργία κοινωνικών κατοικιών για να αυξηθεί η προσφορά, το αρρύθµιστο πρόβληµα του ιδιωτικού χρέους µε την αποτυχία του εξωδικαστικού συµβιβασµού και των προγραµµάτων «Σπίτι µου 1 και 2», οι χιλιάδες επαπειλούµενοι πλειστηριασµοί από funds και τράπεζες, η υπερβολή του airbnb κλπ. δεν µπορούν να αντιµετωπιστούν µε ένα επίδοµα ενοικίου, όταν τα ενοίκια την τελευταία 5ετία έχουν αυξηθεί πάνω από 40% και το κόστος στέγασης έχει εκτοξευθεί.
» Οι δηλώσεις, οι εξαγγελίες και εν γένει η αυξηµένη δραστηριότητα του πρωθυπουργού παραπέµπουν σύµφωνα µε εκτιµήσεις σε προετοιµασία για πρόωρες εκλογές. Πιστεύετε ότι θα πάµε πριν από το 2027 στις κάλπες;
Σηµασία έχει ότι το 41% των τελευταίων εθνικών εκλογών έχει γίνει θρύψαλα. Παρόλα αυτά η ΝΔ όσο δεν συγκροτείται εναλλακτικός προοδευτικός πόλος διακυβέρνησης δεν απειλείται σοβαρά. Οι απευθείαςαναθέσεις και η λεηλασία των χρηµάτων του Ταµείου Ανάκαµψης εκτιµώ ότι θα συνεχιστούν. Ταυτόχρονα ο κ.Μητσοτάκης αναµένεται να επιχειρήσει να συνταγµατοποιήσει τον νεοφιλελευθερισµό στην επικείµενη αναθεώρηση για να ριζώσουν όπως είπε οι «µεταρρυθµίσεις» του στην ελληνική κοινωνία. Αυτή και µόνο η ακραία συνθήκη αρκεί για να εκκινήσει γρήγορα ο διάλογος των προοδευτικών δυνάµεων και να προκύψει ελπίδα για το λαό.
» Πυκνώνουν οι συζητήσεις για επιστροφή του Αλέξη Τσίπρα στην κεντρική πολιτική σκηνή. Ποια είναι η εκτίµησή σας; Μπορεί να συσπειρώσει τις προοδευτικές δυνάµεις και να κερδίσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη;
Πρώτα οφείλουµε να ορίσουµε το πολιτικό σχέδιο και µετά να προσδιορίσουµε τα πρόσωπα που µπορούν να το υπηρετήσουν. Οτιδήποτε άλλο υποδαυλίζει την συνθετική προσπάθεια. Ο Αλέξης Τσίπρας µπορεί και πρέπει να είναι εκ των εγγυητών στην πορεία για την συνεργασία των αριστερών και προοδευτικών δυνάµεων της χώρας.
» Ποια θεωρείτε ως µεγαλύτερη απειλή για τη χώρα από την πολιτική του Ντόναλντ Τραµπ; Και ποια πρέπει να είναι η αντίδραση;
Η λογική του πιστού και δεδοµένου συµµάχου της Δύσης έχει αφήσει την χώρα µας βαθιά εκτεθειµένη στις νέες συνθήκες που διαµορφώνει η εκλογή του Ντ. Τραµπ και το επικείµενο τέλος(;) του πολέµου στην Ουκρανία. Η Ελλάδα αντί να προωθεί την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή, έγινε προκεχωρηµένο φυλάκιο του δυτικού παράγοντα στέλνοντας πολεµικό υλικό και στο µέλλον ίσως και στρατεύµατα εκτός συνόρων. Οφείλουµε να υπερασπιστούµε τα εθνικά δίκαια της χώρας σεβόµενοι τις δεσµεύσεις µας µέχρι του σηµείου που εξυπηρετούν αυτό το σκοπό, ερχόµενοι και σε σύγκρουση µε τις υπερεθνικές ολοκληρώσεις όποτε αυτό απαιτείται. Ταυτόχρονα, πρέπει να αποκαταστήσουµε τις σχέσεις µας µε τη Ρωσία και να επιδιώξουµε µια πολυδιάσταστη και επωφελή για τον ελληνισµό εξωτερική πολιτική.