Συνέντευξη στον ΘΑΝΑΣΗ ΛΥΡΤΣΟΓΙΑΝΝΗ
Η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν θα αντέξει ως το 2027 και θα πάει σε πρόωρες εκλογές. Την εκτίµηση αυτή ασπάζεται ο Διονύσης Καλαµατιανός, Βουλευτής Ηλείας, και Γραµµατέα της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Προσθέτει ότι η χώρα δεν αντέχει άλλη µία τετραετία Μητσοτάκη και γι’ αυτό πρέπει να υπάρξει προοδευτική αλλαγή η οποία απαιτεί συνεργασία σε προγραµµατική βάση.
Παραδέχεται ότι η ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ βρίσκεται σε δύσκολη µεταβατική περίοδο και στέλνει µήνυµα αισιοδοξίας ότι µε σκληρή δουλειά µπορεί να την ξεπεράσει.
Οσον αφορά στην Προανακριτική για τον Κώστα Καραµανλή εκτιµά ότι η κυβέρνηση θα κινηθεί σύµφωνα µε το µοντέλο Τριαντόπουλου και επισηµαίνει ότι η Προανακριτική οφείλει να λειτουργεί µε πλήρη καθήκοντα και αρµοδιότητες.
»Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει καθηλωθεί δηµοσκοπικά. Υπάρχουν ελπίδες ανάταξης και πώς θα µπορούσε να γίνει αυτό;
Είναι σαφές σε όλους µας ότι βρισκόµαστε σε µια πολύ δύσκολη µεταβατική περίοδο και ως ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και συνολικά ως Δηµοκρατική Παράταξη. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ πέρασε πολλά, που µε τον έναν ή τον άλλον τρόπο µας αποµάκρυναν από την κοινωνία. Όµως, βήµα βήµα, µε σοβαρότητα, ενότητα και αξιοπιστία, προχωράµε µπροστά. Δεν είναι εύκολη διαδικασία, απεναντίας απαιτεί χρόνο και -κυρίως- παραγωγή ποιοτικού πολιτικού έργου. Παραµένουµε συνεπείς σε αυτό, ασκώντας σκληρή κριτική στην κυβέρνηση και παρεµβαίνοντας θετικά µε προτάσεις για όλα τα θέµατα που απασχολούν την καθηµερινότητα των πολιτών. Μπορεί, λοιπόν, να µην αποτυπώνεται µέχρι στιγµής µια αυξηµένη δυναµική στις µετρήσεις, πιστεύουµε, όµως, ότι είναι εφικτό και πρέπει να συµβεί. Άλλωστε, η σχέση εµπιστοσύνης µε την κοινωνία χτίζεται και ενδυναµώνεται ήµερα µε την ηµέρα. Είµαστε αισιόδοξοι ότι µε σκληρή δουλειά και εξωστρέφεια, µπορούµε να ανατάξουµε δυνάµεις, επιτυγχάνοντας την κοινωνική γείωση.
»Πού αποδίδετε την επιτυχία της Πλεύσης Ελευθερίας; Πιστεύετε ότι θα έχει διάρκεια ή θα υποχωρήσει στα προηγούµενα επίπεδα;
Η τρέχουσα πολιτική αντιπαράθεση διεξάγεται, µε ευθύνη της κυβέρνησης, σε συνθήκες κρίσης, θυµού και απογοήτευσης. Πρόκειται για µια κατάσταση που υπερτονίζεται από τα φιλικά προς την κυβέρνηση media, για ευνόητους λόγους.
Να ξεκαθαρίσουµε το εξής: Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, απέναντί του έχει τον κ. Μητσοτάκη, την κυβέρνηση της ΝΔ και τις πολιτικές τους. Δεν επιλέγουµε τη διαδικασία του στείρου καταγγελτισµού, δίχως προγραµµατικές προτάσεις. Δεν επιλέγουµε να ψαρεύουµε σε θολά νερά. Αφενός, γιατί δεν εξυπηρετεί τα συµφέροντα του ελληνικού λαού, αφετέρου, γιατί ωφελεί την κυβέρνηση. Οι επικοινωνιακοί εντυπωσιασµοί δεν µπορούν να δώσουν λύσεις στα κρίσιµα κοινωνικά και οικονοµικά προβλήµατα της καθηµερινότητας. Αντίθετα, εµείς αναζητούµε και καταθέτουµε στον δηµόσιο λόγο ουσιαστικές προτάσεις. Στην κατεύθυνση αυτή εργαζόµαστε, ώστε να ξανακερδίσουµε την εµπιστοσύνη του κόσµου. Είναι κάτι που γίνεται µε ειλικρινή απεύθυνση προς τους πολίτες, µε σαφές και ρεαλιστικό προοδευτικό σχέδιο.
Δεν ξέρω αν το σηµερινό δηµοσκοπικό φαινόµενο θα έχει διάρκεια, γνωρίζω σίγουρα, όµως, πως δεν αποτελεί πολιτική λύση απέναντι σε αυτά που ζούµε, κάθε µέρα, µε αυτήν την κυβέρνηση.
»Οι πολίτες τάσσονται υπέρ της συνεργασίας των προοδευτικών δυνάµεων, όµως τα κόµµατα αρνούνται. Το κύριο εµπόδιο είναι οι προσωπικές ατζέντες των ηγεσιών ή υπάρχουν σηµαντικές διαφορές θέσεων και αντιλήψεων;
Η κοινωνία έχει στείλει το ηχηρό και ξεκάθαρο µήνυµά της: θέλει τη συνεργασία στον προοδευτικό χώρο. Δεν µπορούµε, λοιπόν, να αγνοήσουµε αυτή την απαίτηση. Εµείς, εδώ και πολύ καιρό, έχουµε κάνει διακριτό ότι τασσόµαστε υπέρ της συνεννόησης των προοδευτικών δυνάµεων, πάνω σε µια ισχυρή προοδευτική προγραµµατική βάση. Πρόκειται για απόφαση που έχει προέλθει από τα συλλογικά µας όργανα, την οποία αναδεικνύουµε και στηρίζουµε διαρκώς. Οφείλουν, λοιπόν, οι προοδευτικές δυνάµεις να καθίσουν στο τραπέζι του διαλόγου για µια πολυεπίπεδη συνεργασία. Ήδη, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάµελλος, έχει καταθέσει 10+1 προγραµµατικούς άξονες για να ανοίξει η συζήτηση. Και πραγµατικά θα είχε µεγάλο ενδιαφέρον να διαπιστώσουµε πώς απαντούν τα υπόλοιπα προοδευτικά κόµµατα για τα ζητήµατα της δηµόσιας υγείας και παιδείας, για την ακρίβεια και την αισχροκέρδεια, για τα εργασιακά δικαιώµατα και την απασχόληση, για το κράτος δικαίου και το κοινωνικό κράτος, για τη φορολογία και τις τράπεζες, για την ασφάλεια, για την πράσινη µετάβαση. Απαιτείται, λοιπόν, ειλικρίνεια, µε σεβασµό και αίσθηµα ευθύνης απέναντι στην κοινωνία που καθηµερινά υποφέρει. Ασφαλώς, σε αυτή την προσπάθεια δεν χωρούν προσωπικές στρατηγικές και φιλοδοξίες.
Όποιος επιλέγει αυτή τη λογική ή αρνείται εξαρχής να συµµετέχει στον διάλογο, τότε θα έχει να απολογηθεί στον ελληνικό λαό.
»Η κυβέρνηση θα αντέξει ως το 2027 ή ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα προκηρύξει εκλογές νωρίτερα;
Η καθηµερινότητα είναι εξαιρετικά δύσκολη. Η ακρίβεια πνίγει νοικοκυριά και επιχειρήσεις, οι ανισότητες διευρύνονται, η δηµόσια υγεία και παιδεία υποβαθµίζονται διαρκώς, το κράτος δικαίου και οι θεσµοί απαξιώνονται. Η κοινωνία δεν µένει απαθής και αντιδρά, όπως φάνηκε στα πρόσφατα µεγαλειώδη συλλαλητήρια που έγιναν µε αφορµή το εγκληµατικό δυστύχηµα των Τεµπών. Όλα αυτά, έχουν φέρει την κυβέρνηση σε εξαιρετικά δύσκολη θέση. Και µπορεί ο κ. Μητσοτάκης να ισχυρίζεται ότι θα εξαντλήσει την τετραετία, όµως, όσο µεγαλώνει η πίεση της κοινωνίας, τόσο είναι και πιο πιθανό να υπάρξουν νωρίτερα πολιτικές εξελίξεις στον τόπο. Ήδη η κυβέρνηση δείχνει σηµάδια τεράστιας φθοράς, τα οποία σε συνδυασµό µε την αλαζονεία και τον αυταρχισµό που επιδεικνύει, την απονοµιµοποιούν όλο και περισσότερο στη συνείδηση της κοινωνίας. Η εκτίµησή µας είναι ότι αυτή η κυβέρνηση δεν µπορεί να αντέξει µέχρι το 2027. Σε κάθε περίπτωση, το ζήτηµα είναι να επέλθει η πολιτική αλλαγή µε προοδευτικό πρόσηµο που τόσο πολύ έχει ανάγκη ο ελληνικός λαός. Η χώρα δεν αντέχει ακόµη µια τετραετία Μητσοτάκη.
»Γιατί η ακροδεξιά κερδίζει έδαφος στην κρίση, ενώ η αριστερά αδυνατεί να συγκινήσει τους πολίτες; Ποια είναι η δύναµη της πρώτης και ποια η αδυναµία της δεύτερης;
Σε εποχές κοινωνικής και οικονοµικής κρίσης, η ακροδεξιά εκµεταλλεύεται την οργή των πολιτών, την ανασφάλεια -ακόµα και τον φόβο- για να βγει στο προσκήνιο. Επενδύει στην πόλωση και στη ρητορική του µίσους, µη διστάζοντας να στοχοποιήσει ακόµη και ευάλωτες οµάδες προκειµένου να πετύχει τις επιδιώξεις και τους σκοπούς της. Αποτελεί, λοιπόν, ευθύνη του προοδευτικού χώρου να αποκαλύψει το πραγµατικό πρόσωπο της ακροδεξιάς. Και για να συµβεί αυτό, χρειάζεται να σφυρηλατήσουµε µια σχέση εµπιστοσύνης και ειλικρίνειας µε την κοινωνία. Να εµπνεύσουµε ξανά τους πολίτες και να τους πείσουµε ότι η Αριστερά θέλει και µπορεί να δώσει τις λύσεις που απαιτούνται για να βγει η κοινωνική πλειονότητα από την πολυεπίπεδη κρίση, που την έχουν βυθίσει οι πολιτικές της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Και είναι ενθαρρυντικό το γεγονός ότι οι πολίτες τάσσονται υπέρ της συνεργασίας των προοδευτικών δυνάµεων. Το χρέος µας, λοιπόν, είναι να συνδεθούµε και πάλι µε την κοινωνία και τις αγωνίες της, για να δώσουµε στον ελληνικό λαό όραµα, προοπτική και διέξοδο από τα αδιέξοδα που προκαλεί η κυβερνητική πολιτική.
»Τι εκτιµάτε ότι θα γίνει µε την Προανακριτική για Καραµανλή; Θα εφαρµοστεί το µοντέλο Τριαντόπουλου; Τι θα κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ;
Η πλήρης αποκάλυψη της αλήθειας και η απόδοση των ευθυνών, αποτελεί για εµάς ηθική υποχρέωση προς την κοινωνία, τη µνήµη των θυµάτων και τις οικογένειές τους. Δυστυχώς, η κυβέρνηση κινείται στην εντελώς αντίθετη κατεύθυνση, επιχειρώντας µε µεθοδεύσεις, να συγκαλύψει και να αποκρύψει. Χαρακτηριστικό παράδειγµα η Προανακριτική για τον κ. Τριαντόπουλο, που κατά παράβαση της διαδικασίας, έκλεισαν άρον άρον οι διαδικασίες, δίχως να υπάρξει πλήρης έρευνα όπως απαιτεί το Σύνταγµα και ο Νόµος. Παράλληλα, υπάρχει το φιάσκο µε την Εξεταστική Επιτροπή, το όποιο παραδέχτηκε ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης, όπως επίσης και η ιλαροτραγωδία µε το πόρισµα του ΕΟΔΑΣΑΑΜ. Έχουν µαζευτεί πάρα πολλά, που µας κάνουν να πιστεύουµε ότι και στην περίπτωση του π. Υπουργού Υποδοµών και Μεταφορών, κ. Καραµανλή, η κυβέρνηση θα κινηθεί µε την ίδια λογική που κινείται µέχρι στιγµής, αυτή της συγκάλυψης. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα συνεχίσει στον δρόµο της αλήθειας. Επισηµαίνουµε ότι η Προανακριτική Επιτροπή οφείλει να λειτουργεί µε πλήρη καθήκοντα και αρµοδιότητες, όπως προβλέπεται στο Σύνταγµά µας. Να διερευνηθούν, λοιπόν, όλοι και όλα, όπως είχαµε ζητήσει στο παρελθόν και µε τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής, σύµφωνα µε την πρόταση της Ευρωπαίας Εισαγγελέα. Σε αυτή την κατεύθυνση συνεχίζουµε να µελετούµε τη δικογραφία και µε υπευθυνότητα θα ανακοινώσουµε τις προτάσεις µας.
Βουλευτής Ηλείας και Γραµµατέας Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ