Δημήτρης Στρατούλης: Βρέχει χρήµα για πολεµικές δαπάνες – Λειψυδρία για τις κοινωνικές ανάγκες

O Μητσοτάκης εµφανίστηκε στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ ως ο πιο εθελόδουλος Πρωθυπουργός, υπερθεµατίζοντας την αύξηση των πολεµικών δαπανών, διαφηµίζοντας την απόφαση της κυβέρνησής του για στρατιωτικούς εξοπλισµούς της χώρας µας 28 δισ. ευρώ την επόµενη 12ετία

Η αύξηση των δαπανών για στρατιωτικούς εξοπλισµούς στο 5% του ΑΕΠ κάθε χώρας – µέλους του ΝΑΤΟ, που αποφάσισαν οι πολεµοκάπηλες κυβερνήσεις των νατοϊκών κρατών στην πρόσφατη σύνοδο κορυφής τους, σηµαίνει περικοπές συντάξεων, κοινωνικών παροχών, δηµόσιων δαπανών για υγεία, παιδεία και πρόνοια. Οι λαοί όµως αυτών των χωρών δεν συµφωνούν µε αυτές τις αποφάσεις και συµµετείχαν σε µαζικές αντιπολεµικές κινητοποιήσεις µε κορυφαία αυτή που έγινε στη Χάγη, µε εκατοντάδες χιλιάδες διαδηλωτές, όταν εκεί γινόταν η Σύνοδος του ΝΑΤΟ.

O Μητσοτάκης εµφανίστηκε στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ ως ο πιο εθελόδουλος Πρωθυπουργός, υπερθεµατίζοντας την αύξηση των πολεµικών δαπανών, διαφηµίζοντας την απόφαση της κυβέρνησής του για στρατιωτικούς εξοπλισµούς της χώρας µας 28 δισ. ευρώ την επόµενη 12ετία.

Η επιµονή των ΗΠΑ του Τραµπ και η ασφυκτική πίεση τους στις κυβερνήσεις των χωρών-µελών του ΝΑΤΟ για αύξηση των στρατιωτικών δαπανών τους αναδεικνύει την πραγµατική αιτία της γενίκευσης των πολεµικών συγκρούσεων και τη µετατροπή της ΕΕ σε πολεµική Ευρώπη.

Για πρώτη φορά µετά την πτώση της ΕΣΣΔ, οι ΗΠΑ και το ευρωατλαντικό ιµπεριαλιστικό µπλοκ δυνάµεων αντιµετωπίζουν το ενδεχόµενο της ανάδυσης πόλων αµφισβήτησης της κυριαρχίας τους και της ανάδυσης ενός πολυπολικού κόσµου στη θέση του µονοπολικού, στο οποίο µέχρι τώρα ηγεµόνευαν. Για να ανακόψουν αυτή τη νέα διεθνή πραγµατικότητα, που έχει αρχίσει να διαµορφώνεται, προχωρούν στην κλιµάκωση των πολεµικών εξοπλισµών, των στρατιωτικών και οικονοµικών πολέµων.

Δηµιουργούν κλίµα ρωσοφοβίας, δήθεν πυρηνικής απειλής από το ΙΡΑΝ, όπως παλιά για τα δήθεν χηµικά του Σαντάµ, που ποτέ δεν βρέθηκαν, κλπ., για να δικαιολογήσουν τις υπέρογκες στρατιωτικές δαπάνες τους.

Οι ΗΠΑ συνεχίζουν την µακρά αιµατηρή και ανθρωποκτόνα παράδοσή τους µε 90 ιµπεριαλιστικές επεµβάσεις τους, σε πολλές από αυτές µαζί µε το ΝΑΤΟ, σε όλο τον κόσµο µε πολέµους, πραξικοπήµατα, ανατροπές µη αρεστών σε αυτούς καθεστώτων, µε εκατοµµύρια θύµατα, κυρίως, µεταξύ των αµάχων.

Η θεραπαινίδα των ΗΠΑ, η ΕΕ, στηρίζει την κλιµάκωση του πολέµου του ΝΑΤΟ µε τη Ρωσία στην Ουκρανία, στηρίζει ξεδιάντροπα τη γενοκτονία και λιµοκτονία των Παλαιστινίων στη Γάζα από το κράτος του Ισραήλ και επιταχύνει τη µετατροπή της σε πολεµική ένωση, προωθώντας στρατιωτικούς εξοπλισµούς των χωρών – µελών της, ύψους 800 δισ. ευρώ για τα επόµενα 5 χρόνια.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη στηρίζει απόλυτα τους επικίνδυνους για την ανθρωπότητα, την χώρα και το λαό µας πολεµικούς σχεδιασµούς του εωροατλαντικού ιµπεριαλισµού. Είναι ΝΑΤΟϊκότερη του ΝΑΤΟ, έγινε κολαούζος των ΗΠΑ, έχει εµβαθύνει τη «στρατηγική συνεργασία» µε το κράτος-τροµοκράτη του Ισραήλ, που είχε ξεκινήσει η κυβέρνηση Τσίπρα.

Χρειάζεται σήµερα, όσο ποτέ, ένα ενωτικό, µαζικό, αντιπολεµικό κίνηµα, που θα διεκδικήσει και θα επιβάλει την απεµπλοκή της χώρας µας από την καταστροφική πολιτική κλιµάκωσης των πολεµικών συγκρούσεων από τις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ, την ΕΕ και το Ισραήλ και θα διεκδικήσει µαχητικά:

  • Καµία εµπλοκή της Ελλάδας στην κλιµάκωση του πολέµου – Καµία παροχή στρατιωτικών και άλλων διευκολύνσεων σε ΗΠΑ και Ισραήλ.
  • Απεµπλοκή από τους καταστροφικούς σχεδιασµούς των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ – Αποµάκρυνση των αµερικανονατοϊκών βάσεων από τη χώρα µας.
  • Άµεση διακοπή κάθε στρατιωτικής, οικονοµικής και πολιτικής συνεργασίας µε το κράτος-δολοφόνο του Ισραήλ.
  • Επιβολή κυρώσεων στο Ισραήλ.
  • Διεθνείς πρωτοβουλίες καταδίκης της ισραηλινής και αµερικανικής επιθετικότητας και άµεσος τερµατισµός των επιθέσεων στη Μέση Ανατολή.
  • Απεµπλοκή από την πολιτική της έντασης των στρατιωτικών εξοπλισµών στο πλαίσιο του ReArm Europe, δηλαδή του νέου εξοπλιστικού πακέτου της των 800 δισ. ευρώ.

Εξάλλου, όπως είπε, πολύ σωστά κατά τη γνώµη µου, ο µεγάλος Γάλλος φιλόσοφος Ζαν-Πωλ Σαρτρ:

«Όταν οι πλούσιοι κάνουν πόλεµο, είναι οι φτωχοί που πεθαίνουν!».

* Γραµµατέας ΛΑΪΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ, π. Υπουργός

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή