Συνέντευξη στον ΘΑΝΑΣΗ ΛΥΡΤΣΟΓΙΑΝΝΗ
Ο κατακερµατισµός των δυνάµεων της προοδευτικής αντιπολίτευσης λειτουργεί ως σωσίβιο για τον Κυριάκο Μητσοτάκη και την κυβέρνησή του. Την εκτίµηση αυτή ασπάζεται ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Χρήστος Γιαννούλης και την τονίζει στην αποκλειστική συνέντευξη στην Κυριακάτικη Kontra.
Προσθέτει δε ότι η απάντηση είναι «µια προγραµµατική κυβερνητική πρόταση που θα δίνει προοπτική για το µέλλον της χώρας» και προς αυτή την κατεύθυνση οφείλουν να βαδίσουν τα κόµµατα.
Οσον αφορά στην κυβέρνηση, διαπιστώνει ότι υφίσταται µεγάλη φθορά και τονίζει ότι ένας ανασχηµατισµός δεν θα µπορέσει να την ανακόψει.
Χαρακτηρίζει τις διαδηλώσεις για τα Τέµπη ως κοινωνική αντιπολίτευση και επισηµαίνει ότι «είναι ανοησία εάν πιστεύει οποιοδήποτε κόµµα, ότι µπορεί να χειραγωγήσει ή να έχει κοµµατικά οφέλη».
Οσον αφορά την ακροδεξιά στη χώρα µας, διαπιστώνει ότι ενισχύεται και για να αντιµετωπιστεί θα πρέπει αυτό να γίνει σε πολιτικό, κοινωνικό και ιδεολογικό πεδίο.
» Οι πλατείες ακόµη µία φορά γράφουν ιστορία. Πιστεύετε ότι µπορούν να προκαλέσουν πολιτικές εξελίξεις και προς ποια κατεύθυνση;
Η ιστορία µας έχει διδάξει πως οι µαζικές κινητοποιήσεις µπορούν να αλλάξουν τις πολιτικές ισορροπίες. Οι διαδηλώσεις για το έγκληµα των Τεµπών δείχνουν ότι η κοινωνική δυσαρέσκεια παραµένει έντονη και µπορεί να έχει πολιτικές επιπτώσεις, αλλά αυτό εξαρτάται από το αν θα διατηρηθεί η δυναµική τους και πώς θα αντιδράσουν η κυβέρνηση, οι θεσµοί αλλά και οι πολιτικοί φορείς.
» Το κίνηµα που γεννήθηκε διεκδικώντας δικαιοσύνη για τα Τέµπη δεν µπορεί να το καθοδηγήσει κανένα κόµµα. Λογικό όταν το 77% των πολιτών δεν εµπιστεύεται τα κόµµατα. Και επειδή αυτό το ποτάµι τώρα δεν γυρίζει πίσω, ίσως κάποια στιγµή θα πάρει και πολιτική έκφραση ή µήπως θα περιοριστεί στις διεκδικήσεις των οικογενειών των θυµάτων;
Είµαι ευγνώµων στους εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες που χωρίς κοµµατική χειραγώγηση µας οδήγησαν να δούµε ποια πρέπει να είναι τα επόµενα βήµατα. Το κίνηµα για τη δικαιοσύνη στα Τέµπη έχει έναν αυθεντικό, λαϊκό χαρακτήρα, µακριά από κοµµατικές ταυτότητες, γεγονός που εξηγεί και την τεράστια απήχησή του. Είναι ανοησία εάν πιστεύει οποιοδήποτε κόµµα, ότι µπορεί να χειραγωγήσει ή να έχει κοµµατικά οφέλη από αυτό που πλέον καταγράφεται ως κοινωνική αντιπολίτευση. Το αν θα αποκτήσει πολιτική έκφραση εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Όπως για παράδειγµα εάν οι διαδηλώσεις συνεχιστούν και διευρυνθούν µε σαφή πολιτικά αιτήµατα. Σε οποιαδήποτε περίπτωση το «ποτάµι» που κινείται δείχνει ότι υπάρχει µια βαθιά ανάγκη αλλαγής και δύσκολα αυτό µπορεί να αγνοηθεί.
» Η κυβέρνηση φθείρεται. Πιστεύετε ότι µε τον ανασχηµατισµό και άλλα µέτρα µπορεί να αποτρέψει τη φθορά ή µήπως ισχύει τώρα ο κανόνας της αντίστροφης µέτρησης µετά το δεύτερο χρόνο της δεύτερης θητείας;
Στην περίπτωση της κυβέρνησης Μητσοτάκη, η φθορά είναι εµφανής, ιδιαίτερα µετά την τραγωδία των Τεµπών, τη γενικότερη αίσθηση ατιµωρησίας στο κράτος, την αναποτελεσµατική πολιτική για την αντιµετώπιση της ακρίβειας και της αισχροκέρδειας, την κατάσταση στο χώρο της υγείας, της παιδείας, την απορρύθµιση της αγοράς εργασίας, την έλλειψη λογοδοσίας, την αµφισβήτηση του κράτους δικαίου. Κατά την άποψη µου ένας ανασχηµατισµός δεν θα µπορέσει να ανακόψει τη φθορά, καθώς δεν θα αλλάξει ο πυρήνας της κυβερνητικής πολιτικής. Μία πολιτική που στην ουσία εξυπηρετεί περισσότερο τα µεγάλα οικονοµικά συµφέροντα παρά τις ανάγκες της κοινωνίας.
» Οι δηµοσκοπήσεις δείχνουν ότι η Ακροδεξιά ενισχύεται, ενώ η Κεντροαριστερά και η Αριστερά είναι στάσιµες ή υποχωρούν. Τι κάνετε λάθος;
Η ακροδεξιά σε όλες τις εκφάνσεις της, προσπαθεί να εκµεταλλευτεί τη λαϊκή δυσαρέσκεια, προβάλλοντας έναν λόγο δήθεν «αντισυστηµικό» και «πατριωτικό», που πρόσκαιρα, µπορεί να έχει απήχηση σε µερίδα απογοητευµένων πολιτών. Είναι αυτός ο λόγος που οδήγησε τη ΝΔ να «στρίψει το τιµόνι δεξιά» για να προσελκύσει αυτό το τµήµα του εκλογικού σώµατος. Η άνοδος της ακροδεξιάς στην Ελλάδα τροφοδοτείται από την οικονοµική ανασφάλεια, την απαξίωση του πολιτικού συστήµατος, την έλλειψη εµπιστοσύνης στους θεσµούς και την εκµετάλλευση του φόβου και της οργής. Η ακροδεξιά πρέπει να ηττηθεί πολιτικά, κοινωνικά και ιδεολογικά. Αυτό απαιτεί ενίσχυση της δηµοκρατίας, αντιµετώπιση των αιτιών της λαϊκής δυσαρέσκειας και αντιπαράθεση σε κάθε επίπεδο. Για να αντιµετωπιστεί, απαιτείται στρατηγική σε πολλαπλά επίπεδα: πολιτικό, κοινωνικό, εκπαιδευτικό και επικοινωνιακό.
» Πιστεύετε ότι είναι εφικτή η συνεργασία των προοδευτικών κοµµάτων ή µήπως ο κατακερµατισµός θα διατηρηθεί δίνοντας ανάσες στον Κυριάκο Μητσοτάκη; Ποιοι δεν θέλουν τη συνεργασία και γιατί;
Με βάση τα σηµερινά πολιτικά δεδοµένα είναι γεγονός πως ο κατακερµατισµός των προοδευτικών δυνάµεων λειτουργεί ως σωσίβιο για τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Αυτός είναι και ο λόγος που θεωρούµε επιβεβληµένη τη δηµιουργία ενός ισχυρού προοδευτικού µετώπου που θα σταθεί απέναντι στη Ν.Δ. Το µέτωπο αυτό θα ωριµάσει, θα δοκιµαστεί και θα ισχυροποιηθεί στην κοινωνία, αλλά και µέσα από τις κοινοβουλευτικές συνεργασίες, µέσα από µια δηµιουργική αντιπολίτευση που θα πιέζει για να υιοθετηθούν προτάσεις που η κυβέρνηση δεν µπορεί πλέον να τις αντικρούσει. Απαιτείται µια προγραµµατική κυβερνητική πρόταση που θα δίνει προοπτική για το µέλλον της χώρας. Ένα σαφές, ρεαλιστικό και εµπνευσµένο πολιτικό πρόγραµµα που να δίνει απαντήσεις στα καθηµερινά προβλήµατα των πολιτών. Απέναντι στην αλαζονεία, την αδιαφάνεια και τη διαφθορά που είναι χαρακτηριστικά της κυβέρνησης, πρέπει να αντιτάξουµε µια προοδευτική συνεργασία που θα δώσει ελπίδα. Οι υπόλοιπες προοδευτικές δυνάµεις θα κληθούν να απαντήσουν αν θέλουν ένα κοινό προοδευτικό πρόγραµµα διακυβέρνησης ή αν θα αφήσουν τα πράγµατα όπως έχουν, διακινδυνεύοντας τρίτη θητεία της Ν.Δ.
» Εκτιµάτε ότι ο Αλέξης Τσίπρας βρίσκεται στον δρόµο της επιστροφής; Θα δηµιουργήσει νέο κόµµα;
Ο Αλέξης Τσίπρας δεν σηκώθηκε και έφυγε. Είναι βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Έχουµε στις τάξεις της κοινοβουλευτικής οµάδας τον άνθρωπο που κουβάλησε ένα µεγάλο µέρος της ιστορίας µας. Είναι ένα µεγάλο πολιτικό κεφάλαιο για την Αριστερά και έχει συµβάλει τα µέγιστα στην µετατροπή του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σε κόµµα εξουσίας και στην ανάληψη της διακυβέρνησης το 2015. Θεωρώ πολύ βολικά, για όσους προσβλέπουν ακόµη στην απαξίωση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, τα ευφάνταστα σενάρια για ίδρυση νέου κόµµατος από τον Αλέξη Τσίπρα.
» Πόσο αληθινή είναι η διάχυτη εκτίµηση ότι η εκλογή του Ντόναλντ Τραµπ ενισχύει την Ακροδεξιά και στη χώρα µας; Ποιοι ευνοούνται;
Ο Τραµπ εκπροσωπεί έναν πολιτικό λόγο που βασίζεται στον εθνικισµό, τον λαϊκισµό, την ξενοφοβία και την αµφισβήτηση των δηµοκρατικών θεσµών. Ήδη βλέπουµε στη χώρα µας ακροδεξιά κόµµατα και µορφώµατα να νιώθουν ότι έχουν πλέον «συµµάχους» στην παγκόσµια πολιτική σκηνή. Προφανώς και θα επιχειρήσουν να εµφανιστούν ως οι αυθεντικοί εκπρόσωποι ενός δήθεν αντισυστηµικού ρεύµατος και θα προσπαθήσουν να προσαρµόσουν το µήνυµά τους στα ελληνικά δεδοµένα. Η απάντηση στην ακροδεξιά ρητορική πρέπει να είναι πολιτική, κοινωνική, επικοινωνιακή και κινηµατική. Η αποδόµηση της ακροδεξιάς ρητορικής στην Ελλάδα απαιτεί έναν συντονισµένο, πολυδιάστατο αγώνα. Πρέπει να αντεπιτεθούµε µε επιχειρήµατα, να προβάλλουµε αξίες αλληλεγγύης, να αναδείξουµε το όραµα για µία δίκαιη κοινωνία που θα δίνει ίσες ευκαιρίες σε όλους.