Βουλευτής ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Αιτωλοακαρνανίας*
Συνέντευξη στον ΑΛΦΟΝΣΟ ΒΙΤΑΛΗ
«Είναι ένα δίληµµα τόσο αυθαίρετο όσο και προσβλητικό για τη Δηµοκρατία. Δηλαδή, αν δεν είναι Πρωθυπουργός ο κ. Μητσοτάκης, όλα θα διαλυθούν; Αυτό δεν είναι ηγεσία – είναι πολιτικός εκβιασµός. Το χάος δεν το φέρνει η αλλαγή. Το χάος είναι εδώ, σήµερα στην Ελλάδα του κ. Μητσοτάκη», επισηµαίνει η βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΠΑΣΟΚ Χριστίνα Σταρακά, σχολιάζοντας το δίλληµα του Μαξίµου «Μητσοτάκης ή χάος»
Αναφερόµενη στα µέτρα στήριξης που εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός επισηµαίνει πως «δυστυχώς για µια ακόµη φορά καµία αναπτυξιακή λογική πίσω από τα µέτρα, κανένας σχεδιασµός για βαθιές διαθρωτικές αλλαγές. Τα µέτρα που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός περισσότερο µοιάζουν µε «επικοινωνιακές ενέσεις» παρά µε πραγµατικές πολιτικές ανάταξης».
Σε ό,τι αφορά στο ενδεχόµενο κυβερνητικής συνεργασίας ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, αν δεν υπάρχει αυτοδυναµία σηµειώνει πως «το ΠΑΣΟΚ δεν είναι «ρεζέρβα» της ΝΔ. Η Γερµανία έχει άλλους θεσµούς, άλλη πολιτική παράδοση και άλλη κοινωνική συνοχή. Εδώ µιλάµε για µια ΝΔ που έχει υπονοµεύσει τη Δικαιοσύνη, τα ΜΜΕ, το κράτος πρόνοιας. Δεν γίνεται να µιλάς για «κυβέρνηση συνεργασίας» όταν ο ένας εταίρος κυβερνά µε κλειστά αυτιά και σε παρακολουθεί στα τηλέφωνα. Η ΝΔ έδειξε πως δεν ενδιαφέρεται για συναινέσεις, µόνο για αυτοδυναµίες».
»Δίνουν λύσεις και ανάσα τα µόνιµα µέτρα που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός, για ενοικιαστές, συνταξιούχους κ.ά.;
Ο κ. Μητσοτάκης δεν νοιάζεται για την πραγµατική οικονοµία. Η µόνη έγνοια τους στο Μαξίµου είναι η επικοινωνιακή διαχείριση και να υπηρετήσουν µε κάθε τρόπο το σενάριο «Τέµπη τέλος» το οποίο ανακοινώσε µε θρασύ και χυδαίο τρόπο ο κ. Φλωρίδης. Δυστυχώς για µια ακόµη φορά καµία αναπτυξιακή λογική πίσω από τα µέτρα, κανένας σχεδιασµός για βαθιές διαθρωτικές αλλαγές. Τα µέτρα που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός περισσότερο µοιάζουν µε «επικοινωνιακές ενέσεις» παρά µε πραγµατικές πολιτικές ανάταξης. Δεν αγγίζουν τη ρίζα των προβληµάτων. Καµιά πραγµατική τοµή για τη στεγαστική κρίση που κινδυνεύει να τινάξει στον αέρα την ελληνική οικογένεια. Η ακρίβεια δεν είναι πια παροδικό φαινόµενο – έχει γίνει κανονικότητα. Η εφάπαξ ενίσχυση, οι περιορισµένες αυξήσεις και τα στοχευµένα επιδόµατα είναι σταγόνα στον ωκεανό. Εµείς δεν είµαστε αρνητικοί και πάντα θα στηρίζουµε ακόµα και την ελάχιστη αύξηση ή βελτίωση στα εισοδήµατα των πολιτών. Εµείς π.χ. έχουµε καταθέσει ολοκληρωµένες προτάσεις για αναµόρφωση του ΕΚΑΣ, για πλαφόν στα ενοίκια σε περιοχές πίεσης, για δηµιουργία κοινωνικής κατοικίας που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες των νέων και όχι στα συµφέροντα των golden boys του real estate.
»Στις τελευταίες δηµοσκοπήσεις καταγράφεται φθορά της Κυβέρνησης. Γιατί δεν εισπράττει από αυτήν το ΠΑΣΟΚ;
Η κυβέρνηση καταγράφει φθορά γιατί πλέον δεν πείθει ούτε τους ίδιους τους υπουργούς της όχι απλά το στενό πυρήνα των ψηφοφόρων της. Σε µια εποχή που ο θυµός κυριαρχεί είναι λογικό το πολιτικό σκηνικό να είναι κινούµενη άµµος. Δεν επιλέξαµε τον εύκολο δρόµο της καταγγελίας. Δεν λαϊκίσαµε και κινούµαστε πάντα µε σοβαρότητα και ευθύνη. Προτάξαµε πρόγραµµα, ευθύνη και θεσµικό λόγο. Όµως το περιβάλλον παραµένει πολωµένο. Την ώρα των εκλογών η ελληνική κοινωνία θα αναζητήσει λύσεις και θέσεις για το αύριο. Η δική µας επιµονή στη σοβαρότητα, όµως, είναι αυτό που στο τέλος θα µας δικαιώσει.
»Μετά από µια «δηµοσκοπική άνοιξη», τα ποσοστά του ΠΑΣΟΚ δείχνουν κάµψη. Οφείλεται σε αδυναµία πειστικού προγράµµατος;
Ξεκάθαρα όχι. Το ΠΑΣΟΚ έχει το πιο συγκεκριµένο και θεσµικά τεκµηριωµένο πρόγραµµα στην πολιτική σκηνή. Από την αναδιοργάνωση του ΕΣΥ, την στεγαστική κρίση, την ακρίβεια, µέχρι την ενεργειακή δηµοκρατία και την αγροτική ανασυγκρότηση και το παραγωγικό µοντέλο, έχουµε καταθέσει προτάσεις ουσίας. Επαναλαµβάνω τα κόµµατα κινούνται σε περιβάλλον πολιτικής οµίχλης. Υπηρετούµε µε συνέπεια χωρίς τακτικισµούς και φθηνές προσπάθειες εντυπωσιασµού και αντιπερισπασµών το στόχο να παρουσιάζουµε στους πολίτες προτάσεις παράλληλα µε µια σκληρή αλλά δίκαιη αντιπολίτευση. Και κάνουµε µια σκληρή προσπάθεια βήµα βήµα. Στην Αιτωλοακαρνανία, που ξέρω καλά, οι πολίτες βλέπουν πως το ΠΑΣΟΚ επανασυνδέεται µε τις ρίζες του. Βλέπουν το ενδιαφέρον µας για τον αγροτικό τοµέα, την εγκατάλειψη των Κέντρων Υγείας και των µεγάλων µονάδων υγείας, την εγκατάλειψη των υποδοµών. Αυτή είναι η βάση µας. Από εδώ ξεκινά η ανάκαµψη.
»Υπάρχουν περιθώρια συνεννόησης και συνεργασίας των Προοδευτικών Δυνάµεων;
Το κρίσιµο ερώτηµα δεν είναι απλώς αν υπάρχει η δυνατότητα συνεργασίας, αλλά µε ποιους όρους και για ποιους στόχους. Και δεν βλέπω κάτι τέτοιο. Η συνεργασία βασίζεται σε καθαρές αρχές. Όχι σε ευκαιριακές συµπράξεις εξουσίας ή σε µικροκοµµατικούς υπολογισµούς. Για το ΠΑΣΟΚ, η έννοια της πολιτικής αυτονοµίας δεν είναι µια αφηρηµένη αρχή -είναι πυρήνας της στρατηγικής µας. Είναι η απαραίτητη προϋπόθεση για να µπορεί το Κίνηµά µας να διαµορφώνει αυτόνοµα, χωρίς ετεροκαθορισµούς, τη δική του πολιτική πρόταση απέναντι στις ανάγκες της κοινωνίας. Δεν είµαστε εδώ για να γίνουµε συµπλήρωµα ούτε της Νέας Δηµοκρατίας, ούτε κανενός άλλου. Είµαστε εδώ για να συγκροτήσουµε έναν ισχυρό προοδευτικό πόλο που απαντά στις προκλήσεις της εποχής: ανισότητες, δηµοκρατική υποχώρηση, κλιµατική κρίση, κρίση εµπιστοσύνης στους θεσµούς. Είµαστε εδώ για να υπηρετήσουµε τον στόχο της νίκης του ΠΑΣΟΚ στις επόµενες εκλογές. Το ΠΑΣΟΚ έχει ιστορικά αποδείξει ότι µπορεί να αναλαµβάνει πρωτοβουλίες εθνικής ευθύνης -αλλά πάντα µε όρους που εξυπηρετούν την κοινωνία, όχι την στείρα κοµµατική αριθµητική και τον τακτικισµό.
»Σε περίπτωση µη αυτοδυναµίας, θα µπορούσε το ΠΑΣΟΚ να συγκυβερνήσει µε τη ΝΔ; Όπως έγινε και στη Γερµανία;
Ας ξεκαθαρίσουµε κάτι: Το ΠΑΣΟΚ δεν είναι «ρεζέρβα» της ΝΔ. Η Γερµανία έχει άλλους θεσµούς, άλλη πολιτική παράδοση και άλλη κοινωνική συνοχή. Εδώ µιλάµε για µια ΝΔ που έχει υπονοµεύσει τη Δικαιοσύνη, τα ΜΜΕ, το κράτος πρόνοιας. Δεν γίνεται να µιλάς για «κυβέρνηση συνεργασίας» όταν ο ένας εταίρος κυβερνά µε κλειστά αυτιά και σε παρακολουθεί στα τηλέφωνα. Η ΝΔ έδειξε πως δεν ενδιαφέρεται για συναινέσεις, µόνο για αυτοδυναµίες.
»Πώς σχολιάζετε το δίληµµα «Μητσοτάκης ή χάος» που επιχειρεί να θέσει το Μαξίµου;
Είναι ένα δίληµµα τόσο αυθαίρετο όσο και προσβλητικό για τη Δηµοκρατία. Δηλαδή, αν δεν είναι Πρωθυπουργός ο κ. Μητσοτάκης, όλα θα διαλυθούν; Αυτό δεν είναι ηγεσία -είναι πολιτικός εκβιασµός. Το χάος δεν το φέρνει η αλλαγή. Το χάος είναι εδώ, σήµερα στην Ελλάδα του κ. Μητσοτάκη: στα σχολεία χωρίς καθηγητές, στα νοσοκοµεία χωρίς γιατρούς, στην εγκατάλειψη της περιφέρειας, στον πόλεµο εναντίον της µικροµεσαίας επιχείρησης και του πρωτογενούς τοµέα. Το πραγµατικό δίληµµα είναι: Περισσότερη Δηµοκρατία ή επιτελικό κράτος της εξουσίας; Στήριξη των µικροµεσαίων ή ενίσχυση των καρτέλ και των µεγάλων της αγοράς µε σηµαδεµένη τράπουλα; Το ΠΑΣΟΚ έχει ξεκάθαρες απαντήσεις σε αυτά τα διλήµµατα. Πιστεύει στην ενότητα, τη σοβαρότητα και τον θεσµικό σεβασµό. Αυτό είναι το αντίβαρο στο χάος, όχι η διακυβέρνηση µέσω τηλεοπτικών πακέτων και µονόδροµων. Το µόνο σίγουρο ότι πρέπει να τελειώσουµε µε το χάος του κ. Μητσοτάκη.