Συνέντευξη στη ΣΟΦΙΑ ΛΙΑΚΟΥ
Την ανάγκη μιας ισχυρότερης Ευρώπης τονίζει ο υποψήφιος ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Ανδρέας Ζαμπούκας και εκτιμά πως η κυβέρνηση έδειξε πως μπορεί να οδηγήσει τη χώρα σε πορεία ευημερίας και συλλογικής προόδου αποκτώντας παράλληλα αναβαθμισμένο ρόλο στα ευρωπαϊκά και διεθνή πράγματα. Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του επισημαίνει τη σημασία της γνώσης του σύνθετου τρόπου λειτουργίας του Ευρωκοινοβουλίου προκειμένου να ενισχύεται η θέση και το συμφέρον της χώρας που εκπροσωπεί.
»Τι σας έκανε να εγκαταλείψετε το χώρο της δημοσιογραφίας και να είστε υποψήφιος ευρωβουλευτής με τη Νέα Δημοκρατία;
Υπηρέτησα το χώρο της δημοσιογραφίας επί 12 έτη, όχι μόνο ως δημοσιογράφος και αρθρογράφος, αλλά και ως αρχισυντάκτης και σύμβουλος έκδοσης πολλών εφημερίδων και ιστοσελίδων. Δεκάδες κείμενα, απόψεις και σχόλια μου έχουν δημοσιευτεί, ενώ έχω καταγράψει και πολυάριθμες εμφανίσεις σε τηλεοπτικές και δια ζώσης συζητήσεις. Όλα αυτά τα χρόνια, τα έχω πει όλα.
Ήρθε η στιγμή να τα κάνω –και σε κάθε περίπτωση να προσπαθήσω. Να θέσω τις γνώσεις και την εμπειρία μου από το χώρο της δημοσιογραφίας και της επικοινωνίας, αλλά και αυτόν της δημόσιας διοίκησης, στην υπηρεσία της χώρας μου, αλλά και στην υπηρεσία του τόπου μου, της Θεσσαλίας.
Γιατί με τη Νέα Δημοκρατία; Γιατί είναι η μόνη γνήσια ευρωπαϊκή και μεταρρυθμιστική πολιτική δύναμη της χώρας μας. Γιατί ιστορικά έχει ταυτιστεί με την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας, και αντιλαμβάνεται πλήρως πώς η θέση της χώρας ενισχύεται μέσα από μια ισχυρότερη Ευρώπη, αλλά και την ενισχύει. Αλλά και γιατί τα τελευταία πέντε σχεδόν χρόνια, μέσα από διαδοχικές κρίσεις, έδειξε πως μπορεί να οδηγήσει τη χώρα σε πορεία ευημερίας και συλλογικής προόδου, αποκτώντας παράλληλα αναβαθμισμένο ρόλο στα ευρωπαϊκά και διεθνή πράγματα.
»Πιστεύετε ότι η συμμετοχή διαφόρων επωνύμων από τον καλλιτεχνικό και αθλητικό χώρο στα ευρωψηφοδέλτια μπορεί να εκφράσει τα συμφέροντα του λαού και της χώρας στις Βρυξέλλες ή πρόκειται για επικοινωνιακό τέχνασμα προς άγραν ψήφων;
Κάθε πρόσωπο, σε όποιο επαγγελματικό ή κοινωνικό πεδίο και εάν έχει αναδειχθεί, προσθέτει κάτι διακριτό στο εκάστοτε ευρωψηφοδέλτιο. Καθεμία και καθένας μας κομίζει κάτι διαφορετικό, και συνολικά απευθυνόμαστε σε όλους τους Έλληνες, τους οποίους φιλοδοξούμε να εκπροσωπήσουμε στο Ευρωκοινοβούλιο.
Από εκεί και πέρα, πλέον όλοι γνωρίζουμε λίγο-πολύ πως τα Ευρωπαϊκά όργανα, οι ευρωπαϊκοί θεσμοί, μηχανισμοί και διαδικασίες λήψης αποφάσεων, λειτουργούν με έναν σύνθετο τρόπο. Οπότε, απαιτείται από κάθε Ευρωβουλευτή όχι μόνο κατανόηση αυτού του τρόπου λειτουργίας, αλλά και ενεργή συμμετοχή στις διαδικασίες διαβούλευσης και συνδιαμόρφωσης της Ενωσιακής Νομοθεσίας και των κατευθύνσεων των Ευρωπαϊκών Πολιτικών, προκειμένου να ενισχύεται η θέση και το συμφέρον της χώρας που εκπροσωπεί.
Είναι, λοιπόν, στο «χέρι» των πολιτών να επιλέξουν πρόσωπα που έχουν τη γνώση, την εμπειρία και τη δυνατότητα να αναπτύξουν τέτοια δραστηριότητα εντός του Ευρωκοινοβουλίου, προς όφελος της Ελλάδας και του εθνικού συμφέροντος.
»Οι σχέσεις Εκκλησίας με την κυβέρνηση εκτιμάτε ότι έχουν αποκατασταθεί πλήρως;
Η Εκκλησία εκφράζεται θεσμικά από την Ιερά Σύνοδο και εκπροσωπείται από τον Αρχιεπίσκοπο. Υπάρχει διαχρονική σχέση αλληλοσεβασμού μεταξύ Πολιτείας και Εκκλησίας στην Ελλάδα. Μην ξεχνάμε πως στα δύσκολα χρόνια της πανδημίας, αλλά και της δεκαετούς οικονομικής κρίσης νωρίτερα, η Εκκλησία είχε στηρίξει την κοινωνία, αθόρυβα και πολλές φορές καλύπτοντας ανάγκες που δεν μπορούσε το κράτος να καλύψει.
Η Εκκλησία διατύπωσε τη διαφωνία της σε μια συγκεκριμένη νομοθετική πρωτοβουλία της Κυβέρνησης, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως έχουμε κάποιο μέτωπο μεταξύ Εκκλησίας και κράτους. Ούτε σημαίνει πως εκφράζεται από ιερείς που μπορεί να φέρθηκαν με ακραίο τρόπο, καθώς η πλειοψηφίας τους και η θεσμική εκπροσώπησή τους έχουν καταδικάσει τέτοιες συμπεριφορές.
Η σχέση παραμένει αυτή που πρέπει να είναι, στη σωστή θεσμική ισορροπία. Η Πολιτεία κάνει τη δουλειά της, αυτή που απορρέει από το θεσμικό της ρόλο, και η Εκκλησία το ίδιο. Η κοινή επίσκεψη του Πρωθυπουργού και του Αρχιεπισκόπου στο Δήλεσι, δείχνει αυτό ακριβώς το πράγμα. Πώς οι δύο θεσμοί συλλειτουργούν προς όφελος των συμπολιτών μας που έχουν ανάγκη, και αυτό είναι στο τέλος αυτό που μετράει.
»Σύμφωνα με τους Financial Times. η κυβέρνηση δέχεται πιέσεις προκειμένου να δώσει πυραυλικά συστήματα στην Ουκρανία. Ποια είναι η άποψή σας;
Η Ελλάδα στήριξε την Ουκρανία, από την πρώτη στιγμή που δέχθηκε επίθεση από τη Ρωσία. Όπως γνωρίζετε, η Κυβέρνηση έχει δεχθεί ιδιαίτερη έντονη κριτική για την ξεκάθαρη θέση που πήρε, εντός και εκτός της χώρας. Αλλά, δεν έχει αλλάξει τη στάση της αυτή ούτε λεπτό.
Στο πλαίσιο αυτό η Ελλάδα έχει υποστηρίξει την Ουκρανία και με αμυντικό υλικό. Αλλά έχει αποσαφηνιστεί, και από τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, πως δεν πρόκειται να διατεθούν οπλικά συστήματα, τα οποία είναι κρίσιμα για την αποτρεπτική δυνατότητα της χώρας. Αυτή είναι και η δική μου θέση, και θεωρώ πως η ίδια η τοποθέτηση της Κυβέρνησης έχει κλείσει το συγκεκριμένο θέμα.