Ανδρέας Βορύλλας: Γιατί καταψηφίζουμε τον προϋπολογισμό

Ο Προϋπολογισμός του 2024, είναι αισιόδοξος χωρίς να λαμβάνει επαρκώς υπόψη του όλα τα οικονομικά μεγέθη και αβεβαιότητες της παγκόσμιας και της εθνικής οικονομίας, τις επιπτώσεις των φυσικών καταστροφών στην περιφέρεια της Θεσσαλίας, την ενεργειακή κρίση με την άνοδο στις τιμές των καυσίμων, την ακρίβεια στα τρόφιμα, την διεθνή άνοδο των επιτοκίων και τελικά δεν καταφέρνει να συγκεράσει τον στόχο της δημοσιονομικής σταθερότητας με την ουσιασιαστική αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος, όπως υποστηρίζει η κυβέρνηση.
Οι κίνδυνοι και οι αβεβαιότητες είναι πολλές, οι πρόσφατες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και οι λοιπές γεωπολιτικές εντάσεις ενδέχεται να επιδεινώσουν τις διαταραχές στις εφοδιαστικές αλυσίδες και τις διακυμάνσεις στις τιμές τροφίμων, καυσίμων και άλλων βασικών εμπορευμάτων, με κίνδυνο να προκληθούν κοινωνικές αναταραχές σε ευάλωτες οικονομίες.

Η ΝΙΚΗ προτείνει τις εξής πα-ρεμβάσεις για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής:

α. Την καθιέρωση ενός απλού συστήματος φορολογίας εισοδήματος για τα φυσικά πρόσωπα, τους μισθωτούς, τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους αυτοαπασχολούμενους και τις ατομικές επιχειρήσεις, με την φορολόγηση του καθαρού εισοδήματος (έσοδα – έξοδα) για όλους.
β. Την οριστική κατάργηση της προκαταβολής φόρου εισοδήματος για τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους αυτοαπασχολούμενους και τις ατομικές επιχειρήσεις και στη συνέχεια και σταδιακά για τις υπόλοιπες νομικές μορφές.
γ. Την επέκταση του συστήματος Εισροών – Εκροών στο σύνολο της αγοράς καυσίμων, δηλαδή στα Διυλιστήρια, τις Εταιρίες Εμπορίας Καυσίμων και στα Πρατήρια.
δ. Η ηλεκτρονική διαβίβαση δεδομένων της πλατφόρμας MyData να είναι υποχρεωτική μόνο στα έσοδα.
• Η ίδρυση του «Γεωργικού και Κτηνοτροφικού Πανεπιστημίου Θεσσαλίας» με έμφαση την δημιουργία τμημάτων που θα προωθούν τις νέες τεχνολογίες και τις καινοτομίες στον πρωτογενή τομέα. Σχεδόν 200 χρόνια πριν ο μεγάλος Κυβερνήτης Ιωάννης Καποδίστριας αντιλήφθηκε ότι η ανάταξη της χώρας πρέπει να ξεκινήσει από την Γεωργία και ίδρυσε Γεωργική Σχολή στην Τίρυνθα για να διδαχθούν οι νέοι την γεωργική τέχνη. Το νέο Πανεπιστήμιο να είναι μοχλός ανάπτυξης της Ελληνικής Περιφέρειας που θα δώσει πνοή στον πρωτογενή τομέα, όπως ακριβώς το οραματίστηκε και ο πρώτος Κυβερνήτης μας!
• Η Μείωση του κόστους παραγωγής, μέσω της μόνιμης μείωσης έμμεσων φόρων (ΦΠΑ και ΕΦΚ – Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα Καύσιμα), καθώς και στα γεωργικά μηχανήματα και τις ζωοτροφές.
• Ειδικά για την Περιφέρεια Θεσσαλίας, προτείνουμε την υπαγωγή στον υπερ χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ 6% για την αγορά αγροτικών μηχανημάτων και ζωοτροφών για δύο τουλάχιστον έτη από τους επαγγελματίες αγρότες και κτηνοτρόφους της περιοχής.
• Επενδύσεις στην αξιοποίηση των υδάτινων πόρων με αρδευτικά έργα υποδομής, με στόχο την συγκέντρωση των υδάτων, την αντιμετώπιση περιόδων λειψυδρίας και την αποφυγή καταστροφικών πλημμυρών.
• Άρση των περιορισμών της Ε.Ε. για μέγιστη παραγωγή στα ελληνικά προϊόντα με συγκριτικά ποιοτικά πλεονεκτήματα.
• Χρηματοδότηση της ιδρύσεως νέων συναιτερισμών με σύγχρονο νομοθετικό πλαίσιο και επένδυση σε νέες δυναμικές καλλιέργειες (π.χ. αρωματικών, φαρμακευτικών φυτών κ.α.)
Στον τομέα των κοινωνικών ανισοτήτων θα σταθούμε ιδιαιτέρως στο ζήτημα της στήριξης της οικογένειας και της μητρότητας.
Η ΝΙΚΗ έχει ολοκληρωμένες προτάσεις για την στήριξη της οικογένειας υπογεννητικότητα και την προστασία της μητρότητας, θεωρούμε ότι ο Προϋπολογισμός του 2024 θα πρέπει να περιλαμβάνει ξεχωριστές δημοσιονομικές παρεμβάσεις για το εν λόγω ζήτημα.
Στα μέτρα στήριξης της οικογένειας, θεωρούμε πως θα πρέπει να υπάρξει σοβαρή πολιτική για την απόκτηση πρώτης κατοικίας με μέτρα όπως:
• η έκπτωση τόκων στεγαστικών δανείων α’ κατοικίας από το φορολογητέο εισόδημα και
• η επιδότηση επιτοκίου για ορισμένες κατηγορίες ευάλωτων νοικοκυριών τις τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες,
• η αποπληρωμή μέρους του κεφαλαίου από το κράτος για στεγαστικά δάνεια σε ακριτικές περιοχές και σε περιοχές που παρουσιάζουν μεγάλη μείωση του πληθυσμού.
Ουσιαστική στήριξη για την οικογένεια θα είναι και ο μηδενισμός του ΦΠΑ επιλεκτικά και στοχευμένα σε συγκεκριμένα καταναλωτικά αγαθά πρώτης ανάγκης, που έχουν άμεση σχέση με τον βιοπορισμό της μέσης οικογένειας. Ο μηδενισμός του ΦΠΑ, ενδεχόμενα να απορροφηθεί από τους μεσάζοντες και να μην περάσει ολόκληρος στην κατανάλωση, ωστόσο είναι εύκολα ελεγχόμενος από τον ελεγκτικό μηχανισμό και είναι βέβαιο ότι θα μειώσει αντίστοιχα τις τιμές των αγαθών.

Οι προτάσεις μας για την υπογεννητικότητα και την προστασία της μητρότητας
• Ολική κάλυψη κόστους τοκετού, όλων των γυναικών και ζευγαριών με χαμηλά εισοδήματα.
• Συμμετοχή των ασφαλιστικών ταμείων στην κάλυψη των δαπανών εξωσωματικής γονιμοποίησης για ζευγάρια που παρουσιάζουν υπογονιμότητα.
• Εργασιακή προστασία με κάλυψη από το κράτος των εργοδοτικών εισφορών για εγκύους εργαζόμενες από την πρώτη ημέρα εγκυμοσύνης για μισθούς μέχρι 1.000 ευρώ.
• Θέσπιση μηνιαίου επιδόματος κατ’ οίκον μητρότητας για μητέρες δύο ή περισσοτέρων τέκνων που επιλέγουν οικιακά αντί επαγγέλματος, ώστε να μεγαλώνουν οι ίδιες τα παιδιά τους στο σπίτι.
• Από την γέννηση του δεύτερου παιδιού, δυνατότητα χορήγησης στεγαστικού δανείου για πρώτη κατοικία με πολύ χαμηλό επιτόκιο.
• Εξαίρεση των εγγάμων με τέκνο από τον ΕΝΦΙΑ για την πρώτη κατοικία, αξίας κάτω των 300 χιλ. ευρώ.
• Εξαίρεση των πολυτέκνων από τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας με εισόδημα κάτω των 100 χιλ. ευρώ ανά έτος.
• Καθιέρωση ισχυρών κινήτρων για την απόκτηση του τρίτου τέκνου, δηλ. χορήγηση εφ άπαξ ποσού στο ζευγάρι για την γέννηση του 3ου τέκνου και κάθε επί πλέον τέκνο της, ποσού τουλάχιστον 5.000€ για εισοδήματα κάτω των 100.000 ευρώ.
• Επαναχάραξη των πολιτικών και επιτάχυνση των διαδικασιών για τις υιοθεσίες, δεδομένου ότι η ζήτηση είναι πολύ μεγάλη.

Προτείνουμε την μείωση της ενεργειακής εξάρτησης της χώρας μας μέσω:
• Η ενεργειακή κρίση επιβάλει την ακύρωση της απολιγνιτοποίησης και του κλεισίματος των εργοστασίων ηλεκτροπαραγωγής προτού φθάσουν στο λειτουργικό τέλος ζωής τους. Πρόκειται για μία εσφαλμένη πολιτική που δεν ακολουθούν αρκετές χώρες της ΕΕ όπως η Γερμανία, Πολωνία κ.α. που διαθέτουν αποθέματα λιγνίτη.
Η λελογισμένη παραγωγή λιγνίτη που είναι εγχώριο ορυκτό καύσιμο, με την χρήση σύγχρονης αντιρρυπαντικής τεχνολογίας, θα οδηγήσει μέσω της ενσωμάτωσης του χαμηλού κόστους παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από λιγνίτη στην δραστική μείωση της τελικής τιμής κιλοβατώρας.
• Επιτάχυνση ενεργειακής διασύνδεσης της ηπειρωτικής ενδοχώρας με την νησιωτική Ελλάδα.
• Αύξηση της συμμετοχής ανανεώσιμων πηγών στο ενεργειακό μείγμα παραγωγής.
• Προτείνουμε την άμεση χωροθέτηση και αδειοδότητση θαλάσσιων αιολικών πάρκων.
• Προσέλκυση επενδύσεων για να αξιοποιήσει η Ελλάδα το ισχυρό δυναμικό ΑΠΕ και να καταστεί κέντρο παραγωγής «πράσινου» υδρογόνου, του καυσίμου του μέλλοντος.
• Άμεση έρευνα και συμφωνίες εξόρυξης των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων και φυσικού αερίου.
• Κίνητρα εγκατάστασης φωτοβολταικών συστημάτων σε κατοικίες και επιχειρήσεις.

* Βουλευτής ΝΙΚΗΣ

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή