Ανδρέας Βορύλλας: Διασφάλιση δηµοσιονοµικής ισορροπίας και σκάνδαλο ΟΠΕΚΕΠΕ – Όλα οδηγούν σε περιορισµό παροχών από την κυβέρνηση προς τα χαµηλά εισοδηµατικά στρώµατα της κοινωνίας µας

Ο ασκός του Αιόλου άνοιξε και η Ελλάδα µπήκε και πάλι στο µικροσκόπιο των κοινοτικών ελεγκτικών µηχανισµών ως αφερέγγυα. Ο ασκός άνοιξε και από µέσα βγαίνουν όλοι εκείνοι οι καταστροφικοί άνεµοι που συµπαρασύρουν τον πρωτογενή τοµέα της χώρας. Κάποιες εκτιµήσεις κάνουν λόγο για συνολικό ιλιγγιώδες πρόστιµο που θα ξεπεράσει το 1 δισ. ευρώ σε ό,τι αφορά στο σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ. Ποιος θα πληρώσει και αυτή τη ζηµία µαντέψτε

Την ώρα που η κυβέρνηση φέρνει προς συζήτηση στη Βουλή νοµοσχέδιο για τη µεταρρύθµιση του πλαισίου δηµοσιονοµικής διαχείρισης βρίσκονται σε εξέλιξη οι αποκαλύψεις για το mega σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ που κινδυνεύει να εξελιχθεί σε τροχοπέδη για τα δηµόσια οικονοµικά και τον προϋπολογισµό. Την ώρα που καλούµαστε να τοποθετηθούµε για την δηµοσιονοµική διαχείριση ταυτόχρονα σκεφτόµαστε για τί ακριβώς πράγµα µιλάµε όταν ο ΟΠΕΚΕΠΕ αποτελεί µνηµείο κακοδιαχείρισης των δηµοσίων οικονοµικών πραγµάτων.

Ο ασκός του Αιόλου άνοιξε και η Ελλάδα µπήκε και πάλι στο µικροσκόπιο των κοινοτικών ελεγκτικών µηχανισµών ως αφερέγγυα. Ο ασκός άνοιξε και από µέσα βγαίνουν όλοι εκείνοι οι καταστροφικοί άνεµοι που συµπαρασύρουν τον πρωτογενή τοµέα της χώρας.

Κάποιες εκτιµήσεις κάνουν λόγο για συνολικό ιλιγγιώδες πρόστιµο που θα ξεπεράσει το 1 δισ. ευρώ σε ό,τι αφορά στο σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ. Ποιος θα πληρώσει και αυτή τη ζηµία µαντέψτε. Πάντως όχι όλοι αυτοί που την δηµιούργησαν. Ούτε οι πολιτικοί ταγοί που κατηύθυναν τις επιδοτήσεις κατά το δοκούν, ούτε οι πιθανοί αχυράνθρωποι που µπορεί να εισέπρατταν για λογαριασµό µεγαλοπαραγόντων του δηµόσιου βίου.

 Εκτεταµένος έλεγχος

Η ΝΙΚΗ υποστηρίζει ότι ο έλεγχος θα πρέπει να επεκταθεί πέραν των «κόκκινων» ΑΦΜ των αγροτών και να γίνει και στις διοικήσεις του ΟΠΕΚΕΠΕ και των άµεσων συγγενικών προσώπων (σε συζύγους και τα τέκνα τους) τουλάχιστον της τελευταίας δεκαετίας, καθώς και σε πολλά στελέχη του ΟΠΕΚΕΠΕ που είχαν κρίσιµες θέσεις στην επεξεργασία δεδοµένων και στην κατανοµή κοινοτικών ενισχύσεων.

Αλήθεια όµως πέρα από τη ζηµία του ΟΠΕΚΕΠΕ κάποιος θα πρέπει να απαντήσει και σε όλα αυτά τα παραφουσκωµένα αφηγήµατα του Πρωθυπουργού περί πρωτογενούς πλεονάσµατος. Του έγινε µάλιστα και µια σχετική ερώτηση στο συνέδριο του economist στο Grand Resort Lagonisi, για τις τελεσίδικες οφειλές του Δηµοσίου προς το συγκεκριµένο συγκρότηµα ύψους περίπου 1 δις. Η ερώτηση µπορεί να ενόχλησε τον κ. Μητσοτάκη, αλλά περιγράφει µια πραγµατικότητα, ότι για δείξει πλεονάσµατα η κυβέρνηση δεν αποπληρώνει υποχρεώσεις που µάλιστα είναι και έντοκες, µε αποτέλεσµα αυτές να διευρύνονται σε βάρος του Δηµοσίου. Να σηµειωθεί ότι το Ελληνικό Δηµόσιο µέχρι και σήµερα δεν καταβάλει το παραπάνω ποσό του 1 δις ευρώ, παρόλο που υπάρχουν τελεσίδικες αποφάσεις της δικαιοσύνης, κάτι το οποίο είναι γνωστό και στα όργανα της ΕΕ, οπότε και οι ερωτήσεις είναι συχνές, αλλά απαντήσεις δεν δίδονται.

Σε ό,τι αφορά στο προαναφερθέν νοµοσχέδιο υποχρεούµαστε πλέον να ενσωµατώσουµε την Οδηγία 2024/1265, η οποία στοχεύει στην ενίσχυση των δηµοσιονοµικών πλαισίων των κρατών-µελών, µε πιο αυστηρούς κανόνες υποβολής και αξιολόγησης δηµοσιονοµικών προβλέψεων.

Το Κίνηµά µας εντοπίζει µια σειρά από καθοριστικά ζητήµατα που θα προκαλέσει η ενσωµάτωση της Οδηγίας 2024/1265.

Το πρώτο ζήτηµα είναι οι απαιτούµενοι αυστηροί βαθµοί συµµόρφωσης µειώνεται κι άλλο ο εθνικός έλεγχος στη δηµοσιονοµική πολιτική των κρατών µελών, ενώ µεταβιβάζεται µέρος της δηµοσιονοµικής ευθύνης στους τεχνοκράτες των Βρυξελλών. Το Διευθυντήριο των Βρυξελλών λειτουργεί πλέον απόλυτα συγκεντρωτικά.

Το δεύτερο ζήτηµα έχει σχέση µε τις παραγωγικές και τις δηµόσιες επενδύσεις. Η µεταρρύθµιση δεν πρέπει να θέτει εµπόδια και να ακινητοποιεί τον δηµόσιο τοµέα, αλλά να του επιτρέπει να υποστηρίζει κρίσιµες επενδύσεις.

Το Κίνηµά µας πιστεύει σε µια διαφοποιηµένη οικονοµική πολιτική, που δεν θα εξαρτάται σχεδόν αποκλειστικά από τις χρηµατοδοτήσεις της ΕΕ µέσω ΕΣΠΑ και του Ταµείου Ανάκαµψης και Ανθεκτικότητας. Μόνο η εξόρυξη του ορυκτού πλούτου της χώρας µας θα µπορούσε να δώσει σπουδαίες λύσεις.

 Στεγαστική κρίση

Μέσα στο νοµοσχέδιο αυτό εντάσσονται και πρόνοιες για την αντιµετώπιση της στεγαστικής κρίσης, την οποία η κυβέρνηση αρνείται να αντιµετωπίσει στην ρίζα της. Η αύξηση των ενοικίων στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια είναι ένα από τα πιο σοβαρά κοινωνικά και οικονοµικά ζητήµατα. Σήµερα, στην εκλογική µου περιφέρεια στον Δυτικό τοµέα Αθηνών, ένα Διαµέρισµα στο Περιστέρι ή στο Αιγάλεω των 70 µε 75 τ.µ. µισθώνεται από 500 µέχρι 750 ευρώ, ανάλογα την κατάσταση του ακινήτου. Δηλαδή ένα νέο ζευγάρι που αµείβονται και οι δύο µε τον κατώτατο µισθό των 880 ευρώ µικτά και 743 ευρώ καθαρά, θα δαπανήσουν σχεδόν το 40% µε 50% του διαθέσιµου εισοδήµατος τους µόνο το ενοίκιο! Μιλάµε πλέον για συνθήκες survivor µέσα στην ελληνική κοινωνία.

Μέχρι σήµερα η κυβέρνηση αποφεύγει συστηµατικά να ενσωµατώσει Οδηγίες της ΕΕ που έρχονται σε αντίθεση µε την οικονοµική πολιτική της. Αναφερόµαστε στις Οδηγίες 2020/285 και 2022/542.

 ΦΠΑ

Η πρώτη Οδηγία (2020/285) σχετικά µε το ειδικό καθεστώς ΦΠΑ, επιτρέπει στις µικρές επιχειρήσεις να πωλούν αγαθά και υπηρεσίες χωρίς να επιβάλλουν ΦΠΑ, µε αποτέλεσµα να τις ελαφρύνει από ορισµένες υποχρεώσεις συµµόρφωσης όσον αφορά τον ΦΠΑ.

Να σηµειωθεί ότι η απαλλαγή από τον ΦΠΑ για επιχειρήσεις µε κύκλο εργασιών ισχύει κάτω από ένα συγκεκριµένο όριο, το οποίο µπορεί να φτάνει έως 85.000 ευρώ, καθορίζεται ελεύθερα µε βάση απόφαση κάθε κράτους µέλους.

Η δεύτερη Οδηγία (2022/542) επιτρέπει την ευρύτερη χρήση µειωµένων συντελεστών από τα κράτη µέλη, συµπεριλαµβανοµένης της χρήσης µηδενικών συντελεστών για βασικά προϊόντα, όπως τρόφιµα, φαρµακευτικά προϊόντα και προϊόντα που προορίζονται για ιατρική χρήση.

Η µη ενσωµάτωση των δύο Οδηγιών της ΕΕ οφείλεται στο γεγονός ότι η χώρα µας εφαρµόζει ένα εντελώς διαφορετικό «µείγµα» φορολόγησης των πολιτών της σε σχέση µε την υπόλοιπη Ευρώπη, επιµένοντας να συγκεντρώνει το µεγαλύτερο κοµµάτι των δηµοσίων εσόδων από τον ΦΠΑ και όχι από τον φόρο εισοδήµατος που –θεωρητικά τουλάχιστον– έχει το πλεονέκτηµα της µεγαλύτερης αναλογικότητας άρα και της µεγαλύτερης κοινωνικής δικαιοσύνης.

Όλα τα παραπάνω δεν µας αφήνουν πολλά περιθώρια αισιοδοξίας. Δυστυχώς οι παραπάνω εξελίξεις θα οδηγήσουν σε περιορισµό παροχών προς τους πολίτες, ειδικά προς χαµηλόµισθους και χαµηλοσυνταξιούχους. Στη ΝΙΚΗ πιστεύουµε ότι η πατρίδα ανήκει στους ανθρώπους της, δεν είναι µια έννοια κενή περιεχοµένου, όσο και αν κάποιοι επιχειρούν να της στερήσουν ένα από τα βασικότερα συστατικά της, την ευηµερία. Θα αγωνιστούµε λοιπόν µέχρι τέλους για να µείνει η πατρίδα µας όρθια µε τους ανθρώπους της όρθιους.

* Βουλευτής Β2 Δυτικού Τοµέα Αθηνών µε τη ΝΙΚΗ

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή