Tου Ανδρέα Παναγιωτόπουλου *
Μετά από το τέλος της μνημονιακής περιόδου τον Αύγουστο του 2018 και με την εμπειρία της πανδημίας του covid-19, το εύλογο και το δίκαιο για την ελληνική κοινωνία θα ήταν η ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας με ανθρώπινο δυναμικό και ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό. Αντ’ αυτού γινόμαστε καθημερινά μάρτυρες περιστατικών που καταδεικνύουν την υπονόμευση, απαξίωση και εν τέλει διάλυση του ΕΣΥ. Από την Κρήτη έως το Σουφλί και από το Καστελόριζο έως την Κέρκυρα και τους Οθωνούς, δεν υπάρχει σημείο στην ελληνική επικράτεια που οι κάτοικοι να μην διαμαρτύρονται για την τραγική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι δομές υγείας της χώρας κυρίως λόγω της υποστελέχωσης.
Επιπλέον, σε μια χώρα νησιωτική και τουριστική όπως η Ελλάδα η κατάσταση διογκώνεται, απειλώντας έτι περαιτέρω τις ζωές και την υγεία των κατοίκων και των επισκεπτών, Ελλήνων και ξένων. Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα αυτής της απαράδεκτης συνθήκης είναι όσα συμβαίνουν στο νοσοκομείο της Κω, όπου δεν υπάρχουν γιατροί καίριων ειδικοτήτων, όπως οι καρδιολόγοι, με αποτέλεσμα να διαχειρίζονται καρδιολογικά περιστατικά γιατροί άλλων άσχετων ειδικοτήτων, όπως συνέβη πρόσφατα όταν γυναικολόγος υποδέχθηκε ασθενή με έμφραγμα. Και όλα αυτά όχι μόνον στην Κω. Τα ίδια συμβαίνουν στην Πάρο, τη Σάμο και φυσικά και στην ηπειρωτική Ελλάδα με τα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας να μην μπορούν να αντεπεξέλθουν στις υφιστάμενες ανάγκες υγείας του πληθυσμού.
Και για όλα αυτά η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη και ο υπουργός Υγείας κ. Γεωργιάδης απαντούν με περισσότερη ιδιωτικοποίηση της υγείας, ρίχνοντας επικοινωνιακή στάχτη στα μάτια του κόσμου ότι μεταρρυθμίζουν το ΕΣΥ. «Μεταρρυθμίσεις» όπως αυτή των απογευματινών χειρουργείων, που οι πολίτες για να επισπεύσουν ένα σημαντικό για την υγεία τους χειρουργείο θα πρέπει να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη. Αλλά και αυτή η «εμβληματική» για την κυβέρνηση «μεταρρύθμιση» ήδη από το πρώτο διάστημα εφαρμογής της δείχνει να έχει αποτύχει παταγωδώς, κυρίως λόγω της αδυναμίας να καλυφθούν οι ανάγκες αλλά και της στάσης των επαγγελματιών υγείας που στην πλειοψηφία τους αντιτίθενται στην εφαρμογή του μέτρου.
Για να μην πιάσουμε την πρόσφατη εγκληματική «μεταρρύθμιση» για την ψυχική υγεία και τις εξαρτήσεις που σύσσωμη η ελληνική κοινωνία και η αντιπολίτευση στη Βουλή αντιτάχθηκαν σε αυτή την επιστροφή στον μεσαίωνα. Μια αντιμεταρρύθμιση που οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια τους ψυχικά ασθενείς συμπολίτες μας και τους εξαρτημένους είτε στις ιδιωτικές κλινικές όσοι έχουν τα χρήματα είτε στον κοινωνικό αποκλεισμό, την απομόνωση και το στίγμα. Μια νεοφιλελεύθερη, ιδεοληπτική εμμονή της κυβέρνησης, όπως φυσικά και όλες οι επιλογές της στην υγεία, που καταργεί την εμπειρία δεκαετιών και αυξάνει τις υγειονομικές ανισότητες σε μια περίοδο που η ελληνική κοινωνία πλήττεται βαριά από την ακρίβεια και τα ελληνικά νοικοκυριά τα βγάζουν πέρα με μεγάλη δυσκολία.
Επωδός
Κι επειδή, η μόνιμη επωδός της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας είναι το «φέρτε μας στοιχεία της διάλυσης του ΕΣΥ και δεν έχετε προτάσεις», αξίζει να υπενθυμίσουμε στους Έλληνες πολίτες ότι ως και τον Ιούνιο του 2019 είχαν συσταθεί και λειτουργούσαν 127 Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤΟΜΥ) σε όλη την Ελλάδα που παρέχουν ολοκληρωμένες υπηρεσίες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, ενώ έκτοτε έχουν συσταθεί και λειτουργούν μόλις δέκα (10) επιπλέον ΤΟΜΥ, αντίθετα με τον σχεδιασμό και τις υποσχέσεις της χώρας προς τους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Δηλαδή, πραγματικές μεταρρυθμίσεις στα ευρωπαϊκά και διεθνή πρότυπα, η ελληνική κυβέρνηση τις απαξιώνει συνεχώς, εκτελώντας μεθοδικά τη διάλυση ΕΣΥ ξεκινώντας από την ΠΦΥ, δηλαδή, από την πρώτη και άμεση ανάγκη του πολίτη για παροχή υπηρεσιών υγείας.
Εμείς ως ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και ως τομέας Υγείας έχουμε καταθέσει συγκεκριμένες τροπολογίες, όπως λόγου χάρη για τα κίνητρα για τις ακριτικές, νησιωτικές και άγονες περιοχές ή για το ζήτημα της φορολόγησης των εφημεριών, που η κυβέρνηση και ο υπουργός Υγείας προσπερνούν επιδεικτικά. Έχουμε πρώτοι διατυπώσει την πρόταση για «φορολόγηση» με ένα (1) ευρώ σε κάθε τουρίστα, το οποίο θα πηγαίνει υπέρ των τοπικών δομών υγείας, γιατί οι επισκέπτες το πρώτο πράγμα που κοιτούν όταν επιλέγουν έναν προορισμό είναι η ασφάλεια και η υγεία. Και αυτά είναι μόνον κάποια συγκεκριμένα, για να καταλάβουν οι πολίτες ότι η κυβέρνηση το μόνο που κάνει είναι να διαχειρίζεται επικοινωνιακά τα σοβαρά αυτά ζητήματα και να πετάει λάσπη και μαύρη προπαγάνδα εναντίον της αντιπολίτευσης. Αλλά ο Ελληνικός λαός έχει πλέον καταλάβει τι γίνεται.
Το πρόγραμμά μας για την Υγεία, οι επικαιροποιημένες θέσεις του οποίου θα παρουσιαστούν στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, στοχεύει στην επαναθεμελίωση του ΕΣΥ με επίκεντρο τον άνθρωπο και στη μείωση των ανισοτήτων με δημόσια, δωρεάν και υψηλής ποιότητας υγεία και απρόσκοπτη πρόσβαση στις δομές Υγείας. Ένα πρόγραμμα για ένα πραγματικά δημόσιο σύστημα υγείας με σεβασμό στους ασθενείς, τις οικογένειές τους, τους εργαζόμενους και με επαρκείς και αξιοπρεπείς συνθήκες εξέτασης, νοσηλείας και αποκατάστασης. Ένα πρόγραμμα που προβλέπει ένα νέο χάρτη υγείας. Ένα πρόγραμμα που με ρεαλιστικές προτάσεις προβλέπει την αλλαγή παραδείγματος με τη μετατόπιση του κέντρου βάρους στην ΠΦΥ, την πρόληψη και την προαγωγή της υγείας. Ένα πρόγραμμα με ρεαλιστικό στόχο την αύξηση της δημόσιας δαπάνης για το ΕΣΥ τουλάχιστον στον ενωσιακό μέσο όρο του 10% του ΑΕΠ της χώρας με προοπτική περαιτέρω αύξησης. Ένα δημόσιο σύστημα υγείας το οποίο αρμόζει σε μια αναπτυγμένη χώρα Κράτος-μέλος της ΕΕ, που θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες υγείας όλων των ανθρώπων σε όλη την ελληνική επικράτεια.
* Βουλευτής Αχαΐας και Τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ