Τετάρτη, 30 Απριλίου 2025

Αναστάσιος Καλαντζής: Εξευγενίζοντας την ελληνική κοινωνία!

 

Tου ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ ΚΑΛΑΝΤΖΗ *

Οφείλουμε να παραδεχτούμε πως η κυβέρνηση με το νομοσχέδιο για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών προχωρά σε μια κίνηση αρκετά ριζοσπαστική αλλά και ορόσημο για τα ελληνικά δεδομένα. Η ευθυγράμμιση του κράτους με τις θεμελιώδεις αρχές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων φανερώνει ένα εξελισσόμενο νομικό πλαίσιο το οποίο προσπαθεί να ακολουθεί τους ρυθμούς εξέλιξης της σύγχρονης κοινωνίας.

ΣΠΑΖΟΝΤΑΣ ΤΑ ΕΜΠΟΔΙΑ, το κράτος επιθυμεί να στείλει ένα σαφές μήνυμα: αρχικά πως εντάσσεται με τα κράτη που υπερασπίζονται άμεσα την Οικουμενική Διακήρυξη των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αλλά και πως αναγνωρίζει ότι η αγάπη και η συναισθηματική επιτυχία μιας οικογένειας δεν περιορίζεται στο φύλο.

ΣΑΦΕΣΤΑΤΑ η ελληνική κοινωνία σ’ ένα μεγάλο ποσοστό δεν είναι έτοιμη να κατανοήσει τη σημασία ενός τέτοιου νομοσχεδίου, διότι μιλάμε για μια κοινωνία αρκετά παραδοσιακή και επηρεαζόμενη από το ποίμνιο. Ωστόσο, ένα άλλο σημαντικό μέρος του πληθυσμού αισθάνεται μια βαθιά ανακούφιση αλλά και υπερηφάνεια καθώς βλέπει το κράτος να αγκαλιάζει και να σέβεται την διαφορετικότητα.

ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΣΗΜΕΙΟ θα πρέπει να γίνουμε πιο κατανοητοί και πρακτικοί και να πούμε πως δεν είναι δυνατόν, στη βάση της σεξουαλικότητας ενός ατόμου, να του αρνηθεί ένα κράτος να γίνει γονιός. Το κράτος, ως όφειλε, διευρύνει την ελληνική νομοθεσία με σκοπό την κοινωνική αποδοχή και την ένταξη.

ΣΕ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΕΠΙΠΕΔΟ, έχουμε δει εδώ και αρκετό καιρό την αναγνώριση των θεμελιωδών δικαιωμάτων των ατόμων ανεξάρτητα από τον σεξουαλικό τους προσανατολισμό. Πιο συγκεκριμένα, είκοσι χώρες της Ευρωπαϊκής ηπείρου έχουν νομοθετήσει την ισότητα στον γάμο και οι δεκαπέντε από αυτές βρίσκονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Δεν θα πρέπει να λησμονούμε επίσης πως οι Κάτω Χώρες είναι αυτές που νομοθέτησαν πρώτες το 2000 την ισότητα στον γάμο μεταξύ ομόφυλων και ετερόφυλων ζευγαριών.

ΑΠΟ ΤΟΤΕ, όλο και περισσότερες χώρες, κυρίως στην Ευρώπη και την Αμερική, θεσπίζουν νόμους που αναγνωρίζουν το δικαίωμα των ομόφυλων ζευγαριών να παντρεύονται. Με την προσθήκη της Εσθονία τον Ιούνιο του 2023 απαριθμούμε πλέον 36 χώρες που ο γάμος των ομόφυλων ζευγαριών είναι νόμιμος.

ΕΥΚΟΛΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΚΑΤΑΝΟΗΤΟ, λοιπόν, πως δεν πάμε να ανακαλύψουμε την πενικιλίνη αλλά να κάνουμε το αυτονόητο, δηλαδή να προστατεύσουμε την ελευθερία κάθε πολίτη, να δημιουργήσουμε μια κοινωνία ανοιχτή και ένα περιβάλλον που κάθε άτομο αισθάνεται πως το υπολογίζουν και το σέβονται.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΙΚΑ, το νομοσχέδιο για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών δεν αποτελεί ένα ακόμα νομοσχέδιο, αλλά είναι ένα σύμβολο προόδου, αποδοχής και δέσμευσης για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων όλων των πολιτών. Με την ψήφιση αυτού του νομοσχεδίου, το κράτος μας όχι μόνο προσπαθεί να εξευγενίσει την παραδοσιακή μας κοινωνία, αλλά ανοίγει και τον δρόμο για μια πιο δίκαιη και ισότιμη κοινωνία για τις επόμενες γενιές.

* Πολιτικός επιστήμονας

Δείτε επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή