Τρίτη, 28 Μαΐου 2024
ΑΘΗΝΑ ΚΑΙΡΟΣ

Αδάμου: Ο κατήφορος για την Κυβέρνηση συνεχίζεται

Μοιραστείτε το

Της Κωνσταντίνας Αδάμου από την Κυριακάτικη Kontranews

Η έναρξη των εργασιών της Εξεταστικής Επιτροπής με αντικείμενο την παρακολούθηση του Νίκου Ανδρουλάκη και άλλων προσώπων από την ΕΥΠ έγινε υπό τις συνθήκες που όλοι μας υποθέταμε εξ αρχής ότι η Νέα Δημοκρατία θα επιβάλει.

Από την πρώτη στιγμή που η σκανδαλώδης αυτή υπόθεση των υποκλοπών ήρθε στην επιφάνεια, η Κυβέρνηση και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός προσπάθησαν να την υποβαθμίσουν. Έπειτα επικαλέστηκαν -ως ψευδοεπιχείρημα- το απόρρητο αναφορικά με τις ενέργειες της ΕΥΠ, ώστε να μην αποκαλυφθεί η άμεση σχέση τους με παράνομες και αντισυνταγματικές πρακτικές. Αξιοποιώντας ένα τέτοιο πρόσχημα, ο Γ. Δημητριάδης, ο Π. Κοντολέων και η Β. Βλάχου, βασικοί εμπλεκόμενοι στην παρακολούθηση του Ν. Ανδρουλάκη, αρνήθηκαν να απαντήσουν στις ερωτήσεις που δέχθηκαν από τα μέλη της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας.

Επιπροσθέτως, δεν ξαφνιάζει κανέναν το γεγονός ότι, πριν ακόμα ξεκινήσει την έρευνά της η Εξεταστική Επιτροπή, η Ντόρα Μπακογιάννη έσπευσε να απειλήσει, εμμέσως πλην σαφώς, όσους προτίθενται να συμβάλλουν στην αποκάλυψη της αλήθειας, ισχυριζόμενη πως, αν αναφερθούν σε «απόρρητα» στοιχεία της ΕΥΠ, θα φυλακισθούν για δέκα χρόνια. Τέτοιου τύπου κυνικές και εκβιαστικές τοποθετήσεις παραπέμπουν σε καθεστώς ομερτά και διαμορφώνουν ένα πολιτικό περιβάλλον σκότους.

Είναι σαφές ότι η Κυβέρνηση επιχειρεί όλο αυτό το διάστημα να καπηλευτεί το ευαίσθητο θέμα της εθνικής ασφάλειας, να αυτοπροβληθεί δηλαδή ως η μοναδική προστάτιδα των εθνικών συμφερόντων, με μοναδικό σκοπό την απόκρυψη των ευθυνών της. Αναπόφευκτα αυτό προκαλεί ρωγμές εντός του κυβερνώντος κόμματος: ο πρώην Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής υπενθύμισε ότι «η επίκληση του απορρήτου σε τέτοιες περιπτώσεις υποτάσσεται στην ανάγκη κάθαρσης του δημόσιου βίου». Επίσης ο Κ. Τζαβάρας κινήθηκε στο ίδιο μήκος κύματος, ενώ ο Πρόεδρος της Εξεταστικής Επιτροπής Γ. Κεφαλογιάννης φέρεται να υποστήριξε πως η Επιτροπή έχει τη δυνατότητα βάσει των άρθρων 224 και 225 του Ποινικού Κώδικα να ελέγξει τους μάρτυρες για ψευδή κατάθεση, σε περίπτωση που αρνηθούν να καταθέσουν επικαλούμενοι το απόρρητο, παρά το ότι η διαδικασία της Εξέτασης είναι απόρρητη. Ούτως ή άλλως ο κ. Μητσοτάκης γνωρίζει πως το άρθρο 14 παρ. 4 του νόμου 3649/2008 του επιτρέπει να άρει το απόρρητο των υφισταμένων του στην ΕΥΠ, ώστε να προχωρήσει η διαδικασία ανεμπόδιστα. Δεν προκύπτει, επομένως, νομικό θέμα απορρήτου. Εξάλλου, οποιοδήποτε κώλυμα θα συνεπαγόταν ότι η ΕΥΠ δε θα μπορούσε να υπαχθεί στον κοινοβουλευτικό έλεγχο.

Στο ίδιο πνεύμα συγκάλυψης του σκανδάλου, η Νέα Δημοκρατία, διαθέτοντας την πλειοψηφία στην Επιτροπή, αποφάσισε να μη διανέμονται τα πρακτικά των συνεδριάσεων στους βουλευτές-μέλη της Επιτροπής και αγνόησε τις προτάσεις της αντιπολίτευσης για διανομή των πρακτικών με απάλειψη τυχόν αναφορών σε ευαίσθητα εθνικά θέματα. Υπό τις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί, η πλήρης μυστικότητα που επιδιώκει η Νέα Δημοκρατία κρίνεται εξαιρετικά ύποπτη.

Η θεσμική κατρακύλα της Κυβέρνησης συνεχίστηκε με την επιβολή μονοκομματικού Προεδρείου. Η Νέα Δημοκρατία, εκμεταλλευόμενη την αριθμητική υπεροχή των μελών της στην Επιτροπή και παραβλέποντας τη βούληση όλων των κομμάτων της αντιπολίτευσης, επέβαλε στη θέση του Προέδρου, της Αντιπροέδρου και του Γενικού Γραμματέα δικούς της βουλευτές, παρά το γεγονός ότι η Εξεταστικής Επιτροπή συγκροτήθηκε ύστερα από πρωτοβουλία του ΠΑΣΟΚ και με σκοπό τον έλεγχο επί των πεπραγμένων της Κυβέρνησης. Επιβεβαιώθηκε, μάλιστα, και ακόμα ένας φόβος: η Κυβέρνηση, βασιζόμενη και πάλι στη δύναμη που της εξασφαλίζει η πλειοψηφία, θα προσκαλεί τους μάρτυρες με αποκλειστικό κριτήριο το κομματικό συμφέρον.

Το σκάνδαλο των υποκλοπών έχει εκθέσει ήδη ανεπανόρθωτα την Ελλάδα διεθνώς, με τον ξένο Τύπο να ταυτίζει τον Μητσοτάκη με τον Όρμπαν. Η Κυβέρνηση οφείλει προς όλους του πολίτες της χώρας να σεβαστεί, έστω και την τελευταία στιγμή, τους θεσμούς, τη δημοκρατία και τη δικαιοσύνη. Εμείς, στο ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής και εγώ προσωπικά, θα συνεχίσουμε τον αγώνα για πραγματική δημοκρατία με σεβασμό σε όλους τους πολίτες.

* Βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης, Μέλος Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ., Ιστορικός με εξειδίκευση στις Ευρωπαϊκές Πολιτικές Νεολαίας

Σχετικά Άρθρα

Δείτε Επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή

Μην χάνετε καμία στιγμή ενημέρωσης. Παρακολουθήστε το τηλεοπτικό πρόγραμμα του Kontra Channel σε
απευθείας μετάδοση 24/7.