Παρασκευή, 17 Μαΐου 2024
ΑΘΗΝΑ ΚΑΙΡΟΣ

21 Μαΐου: Στόχος η απαλλαγή από την κυβέρνηση της συντήρησης και των σκανδάλων

Μοιραστείτε το

Της Ζέφης Δημαδάμα από την Κυριακάτικη Kontranews

Έφτασε η ώρα των εκλογών, στις 21 Μαΐου αποφασίζουμε για την κυβέρνηση που θέλουμε για την επόμενη μέρα στη χώρα μας.

Το διακύβευμα των εκλογών δεν είναι ούτε ο «εγωισμός του κ. Μητσοτάκη», ούτε ο «εγωισμός του κ. Τσίπρα», ώστε να είναι το κόμμα τους πρώτο κόμμα και μόνο με βάση αυτήν την προϋπόθεση να σκεφθούν για την προοπτική συγκυβερνήσεων.

Το Σύνταγμα μας δεν αναφέρεται σε «εγωισμούς» αρχηγών, ούτε σε κυβερνήσεις ηττημένων ή κυβερνήσεις νικητών, αλλά σε κυβέρνηση που θα διασφαλίζει τουλάχιστον 151 βουλευτές και βουλεύτριες.

Στο Σύνταγμά μας αποσαφηνίζεται επίσης ότι «στο αξίωμα του Πρωθυπουργού διορίζεται από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο/η αρχηγός του κόμματος που συγκεντρώνει την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών ή αυτός/αυτή που ορίζεται από συμμαχία κοινοβουλευτικών κομμάτων με διαμορφωμένη πλειοψηφία στη Βουλή».

Ξεκάθαρα επομένως γνωρίζουμε βαδίζοντας προς τις κάλπες τις δυνατότητες που έχουμε χωρίς υπεκφυγές ή μισόλογα να διαμορφώσουμε ένα διαφορετικό πολιτικό τοπίο την επομένη των εκλογών.

Εμείς έχουμε την ευθύνη για το αν ο κ. Μητσοτάκης και το κόμμα της ΝΔ θα συνεχίζει να μας κυβερνά, με το σκάνδαλο των υποκλοπών, με σκάνδαλα όπως του κ. Πάτση και με τους λίγους να πριμοδοτούνται και τους πολλούς συστηματικά να φτωχαίνουν.

Τα στοιχεία είναι αμείλικτα: 4 εκατομμύρια ΑΦΜ χρωστούν στην εφορία, 2,3 εκατομμύρια χρωστούν στον ΕΦΚΑ και άνω του 1 εκατομμυρίου είναι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των πολιτών. Ειδικότερα τα ληξιπρόθεσμα χρέη στην εφορία αυξήθηκαν 7,2 δισ. ευρώ το πρώτο 11μηνο του 2022. Αν συνυπολογιστούν και οι πλειστηριασμοί και για την πρώτη κατοικία που θα γίνουν κύμα και θα καταπιούν τους ευάλωτους τότε για ποια ευημερία μιλά η κυβέρνηση της ΝΔ;

Ταυτόχρονα, το επιτελικό κράτος, το κράτος της αριστείας, δεν διασφάλισε ούτε τους ελάχιστους μηχανισμούς ελέγχου και ασφάλειας στην τραγωδία των Τεμπών, στον σιδηρόδρομο, βάζοντας τη ζωή χιλιάδων ανθρώπων σε διαρκές κίνδυνο εδώ και τετραετίες, αλλά και οδηγώντας δεκάδες ανθρώπους σε φρικτό θάνατο.

Μην κρυβόμαστε πίσω από το δάκτυλό μας. Ποιες είναι και οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ που αδημονεί να έχει την πρωτιά στις εκλογές, όταν δεν καταφέρνει να αρθρώσει ακόμη μια αξιόπιστη πρόταση εναλλακτικής διακυβέρνησης. Παραμένει με τα ίδια πρόσωπα στις τάξεις του, χωρίς ανανέωση, χωρίς ριζοσπαστικές προτάσεις, χωρίς δίαυλους επικοινωνίας για πολιτικές συγκλίσεις αλλά με έντονο λαϊκισμό και τοξικότητα.

Δεν χωρά αμφιβολία ότι σε αυτές τις εκλογές πρέπει να αποφασίσουμε τι χώρα θέλουμε για εμάς και τα παιδιά μας. Και σε αυτήν την κρίσιμη καμπή το ΠΑΣΟΚ έχει να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο. Προτεραιότητα του ΠΑΣΟΚ πρέπει να είναι η κατάθεση ουσιαστικών προτάσεων διακυβέρνησης με 5 κρίσιμους άξονες: Δημόσια παιδεία, δημόσια υγεία, ανάπτυξη για όλους/ -ες, κοινωνικό κράτος, δίκαιο φορολογικό σύστημα ώστε να θέσει το πλαίσιο των δικών του «αξόνων για συγκυβέρνηση».

Σε αυτούς τους άξονες πρέπει να τοποθετηθούν και τα υπόλοιπα κόμματα, ώστε να βρεθούν (αν βρεθούν) και οι πολιτικές συγκλίσεις για μια συγκυβέρνηση προόδου, σοσιαλισμού και σοσιαλδημοκρατίας, με καθοριστικό τον ρόλο του ΠΑΣΟΚ, με ξεκάθαρες πολιτικές θέσεις και με στόχο την οριστική απαλλαγή από την κυβέρνηση της συντήρησης και των σκανδάλων.

* Διδάσκουσα στο Τμήμα Διεθνών, Ευρωπαϊκών & Περιφερειακών Σπουδών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Αντιπρόεδρος Γυναικών Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, Μέλος ΚΠΕ ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ

Σχετικά Άρθρα

Δείτε Επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή

Μην χάνετε καμία στιγμή ενημέρωσης. Παρακολουθήστε το τηλεοπτικό πρόγραμμα του Kontra Channel σε
απευθείας μετάδοση 24/7.