Toυ Κρίτωνα Αρσένη από την Κυριακάτικη Kontranews
Την Τρίτη 21 Μαρτίου η κυβέρνηση Μητσοτάκη ψήφισε στη βουλή νομοσχέδιο με στόχο να βάλει τις βάσεις για την ιδιωτικοποίηση του νερού -σε ευθεία σύγκρουση με τις αλλεπάλληλες αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας. Μία μόλις ημέρα πριν, η Επιτροπή Συμμόρφωσης του ΣτΕ εγκαλούσε με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο την κυβέρνηση για αντισυνταγματικές πρακτικές. Πρόκειται για μια ασυνήθιστη κίνηση του Συμβουλίου, που καλεί την κυβέρνηση να συμμορφωθεί με τις αποφάσεις της Ολομέλειας του ΣτΕ και να επαναφέρει την ΕΥΑΘ και την ΕΥΔΑΠ στο Δημόσιο.
Η βιασύνη της κυβέρνησης να ξεπουλήσει το νερό καθώς τελειώνει ο χρόνος της δε μπορεί να κρυφτεί. Πρώτη ημέρα του εθνικού πένθους για τους 57 νεκρούς των Τεμπών, κατέθεσαν το νομοσχέδιο με 260 άρθρα- «δώρα» στους ολιγάρχες. Είχαν ήδη «στρώσει» τον δρόμο από το 2022 όταν η Νέα Δημοκρατία επανέφερε τη ρύθμιση του ΣΥΡΙΖΑ για τη μεταφορά της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ στο Υπερταμείο παρότι αυτή είχε κριθεί αντισυνταγματική από το ΣτΕ. Αντισυνταγματικές έχουν κριθεί και οι ΣΔΙΤ που προσπαθεί να επιβάλει η κυβέρνηση για να βάλουν ιδιώτες το χέρι τους και στον κύκλο του νερού.
Επιδιώκουν να ολοκληρώσουν το έγκλημα αφαιρώντας από το Δημόσιο και την εποπτεία του νερού, βάζοντας όλους τους υδροδοτικούς φορείς -και τις Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης-Αποχέτευσης- σε μια «Ρυθμιστική Αρχή» που «θα ελέγχει τον ανταγωνισμό», θα εκδίδει πράξεις και θα καθορίζει και την τιμολόγηση.
Η ιδιωτικοποίηση θα φέρει κατάρρευση της ποιότητας του νερού και διάλυση των υποδομών.
Η αποχέτευση είναι η βασικότερη δομή δημόσιας υγείας και είναι καταστροφικό να αντιμετωπιστεί με όρους αγοράς και κέρδους.
Θέλουν να ιδιωτικοποιήσουν και τα απορρίμματα -προχωρώντας σταθερά την πολιτική που χάραξε ο ΣΥΡΙΖΑ με χαρακτηριστικό παράδειγμα τη ΣΔΙΤ Πελοποννήσου που προέβλεπε εγγυημένες ποσότητες απορριμμάτων. Το νομοσχέδιο προβλέπει εγγυημένες ποσότητες απορριμμάτων οι οποίες δε στηρίζονται σε κανένα δεδομένο -και μάλιστα όπως συνέβη στη ΣΔΙΤ Πελοποννήσου διπλάσιες των πραγματικών αναγκών. Έτσι, όποτε δε δίνουν οι πολίτες και οι δήμοι τις προκαθορισμένες ποσότητες -και στην πραγματικότητα δε θα μπορούν να τις δώσουν επειδή θα είναι τεχνητά μεγαλύτερες από τις ανάγκες-, θα πληρώνουν ρήτρες και πρόστιμα. Τα δημοτικά τέλη θα «πάρουν φωτιά» λόγω της ιδιωτικοποίησης της διαχείρισης των απορριμμάτων. Ποιος θα έχει κέρδος; Μόνο οι ιδιωτικές εταιρείες που μονοπωλούν τη διαδικασία.
Με την απόφαση-«κόλαφο» για την κυβέρνηση αυτή την εβδομάδα η Επιτροπή Συμμόρφωσης του ΣτΕ δικαίωσε εργαζόμενους σε ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ και πολίτες που προσέφυγαν για το νερό. Η κυβέρνηση κινείται προκλητικά εκτός νομιμότητας. Το σχέδιό της είναι γνωστό. Είναι αυτό που εφαρμόζεται σε κάθε δημόσιο αγαθό που ξεπουλάνε. Πρώτα εγκαταλείπουν τη συντήρηση και απαξιώνουν, μετά ιδιωτικοποιούν και τεμαχίζουν σε εργολαβίες. Το έγκλημα που ετοιμάζουν για το νερό δε θα το αφήσουμε να συμβεί.
Το ΜέΡΑ25 κατέθεσε αίτημα αναπομπής του νομοσχεδίου που ψηφίστηκε, ζητώντας από την πρόεδρο της Δημοκρατίας να σεβαστεί τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας και να αναπέμψει το νομοσχέδιο στην Ολομέλεια της βουλής όπως ορίζει το άρθρο 42 του Συντάγματος.
Το νερό είναι φυσικό αγαθό. Δε μπορεί να παραδίδεται σε κανέναν ιδιώτη ο κύκλος του νερού. Στη βουλή και στον δρόμο θα αγωνιστούμε για την προστασία του. Ο νόμος της κυβέρνησης Μητσοτάκη δεν πρέπει να εφαρμοστεί.
*Βουλευτής Δυτικού Τομέα Β’ Αθηνών, ΜέΡΑ25