Τρίτη, 5 Δεκεμβρίου 2023
ΑΘΗΝΑ ΚΑΙΡΟΣ

Συναγερμός Σύψα για «κρυφά» πανηγύρια

Μοιραστείτε το

Ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Νίκος Σύψας έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την μετάδοση του κορωνοϊού, ειδικά από τα «κρυφά πανηγύρια», καθώς έχουν απαγορευτεί από την κυβέρνηση έως το τέλος Αυγούστου. 

Ο ίδιος, μιλώντας στο δελτίο ειδήσεων του Αlpha, σημείωσε πως διοργανώνονται κρυφά σε καταστήματα, ενώ οι διοργανωτές δεν τα ανακοινώνουν με τους συνηθισμένους τρόπους, δηλαδή με αφίσες ή ανακοινώσεις. Αντιθέτως διαδίδουν το επερχόμενο πανηγύρι «από στόμα σε στόμα» και για να μην γίνει αντιληπτός από το ευρύ κοινό ο κόσμος, συνωστίζονται σε κλειστούς χώρους.

Μάλιστα, χαρακτήρισε το φαινόμενο των κρυφών πανηγυριών ως «κατάσταση υπερ μετάδοσης» και τόνισε ότι αυτά τα πανηγύρια «μπορούν να φέρουν σε κίνδυνο τη χώρα».

Παράλληλα, ο Νίκος Σύψας διευκρίνισε ότι φέτος είναι ένα «διαφορετικό καλοκαίρι» και πως όλοι πρέπει να εφαρμόζουν τα μέτρα έναντι του κορωνοϊού, ειδικά αν κάποιοι πηγαίνουν από τα αστικά κέντρα στην επαρχία.

Ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας επισήμανε πως «δεν αγκαλιάζουμε παππούδες και γιαγιάδες στο χωριό» και ειδικά «πρέπει να αποφεύγεται η επαφή με ευπαθείς ομάδες».

Επιπλέον, τόνισε ότι τα αστικά κέντρα έχουν περισσότερα κρούσματα και αποτελούν μεγάλες εστίες μόλυνσης.

«Οι πόλεις έχουν μεγάλη συγκέντρωση πληθυσμού σε μικρό μέρος και αποτελούν το ιδανικό μέρος για μετάδοση του ιού στον πληθυσμό», οπότε πρέπει να αποφεύγεται η επαφή με άτομα στην επαρχία, καθώς δεν υπάρχει ο ιός και δεν πρέπει να μεταδοθεί εκεί, ιδιαίτερα από την στιγμή που μπορεί να είναι δύσκολη η πρόσβαση στο νοσοκομείο.

Επίσης, σχετικά με τα νέα μέτρα προστασίας και την χρήση της μάσκας στα σούπερ μάρκετ – για προσωπικό και εργαζόμενους- ο Νίκος Σύψας είπε ότι είναι ένα αναγκαίο και αποτελεσματικό μέτρο.

Χαρακτηριστικά, εξήρε την προστασία που παρέχει η μάσκα και υπογράμμισε πως πρέπει να γίνεται συνέχεια η χρήση της.

Ειδικά σε όλους του κλειστούς χώρος αλλά και όταν δεν είναι δυνατόν να τηρηθούν οι αποστάσεις ασφαλείας.

Σκέψεις για νέα μέτρα

Τα νέα κρούσματα στα μεγάλα αστικά κέντρα της Ελλάδας, αλλά και σε ολόκληρη τη χώρα, φέρνουν νέα μέτρα με τη μάσκα να είναι στο επίκεντρο.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, απαντώντας σε ερώτηση για την αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού είπε ότι ανησυχεί την κυβέρνηση η αύξηση των κρουσμάτων στο εσωτερικό, ιδίως στα αστικά κέντρα όπου μπορεί να προκληθεί μεγάλη διασπορά στην κοινότητα και για αυτό, όπως τόνισε, εξετάζεται μετά από εισήγηση των ειδικών, η περαιτέρω υποχρεωτική χρήση μάσκας σε διάφορους κλειστούς χώρους μεταξύ άλλων και σε άλλα εμπορικά καταστήματα που σήμερα δεν περιλαμβάνονται αλλά ακόμη και το ενδεχόμενο χρήσης της μάσκας στις εκκλησίες. «Επομένως κάνουμε ό,τι χρειάζεται για να στείλουμε μήνυμα ότι εχθρός είναι ο εφησυχασμός και η χαλάρωση. Αυτόν πρέπει να καταπολεμήσουμε», υπογράμμισε.

Επίσης, ο υπουργός Υγείας κάλεσε τους πολίτες να τηρούν τους κανόνες υγιεινής, να πλένουν τα χέρια τους, να φοράνε μάσκα σε κλειστούς χώρους, να αποφεύγουν τον συγχρωτισμό, να προσέχουν τον παππού τους, τη γιαγιά τους, τους γονείς τους, εάν είναι σε ευπαθή ομάδα.

«Να κάνουμε όλα αυτά τα οποία κάναμε όλο αυτό το χρονικό διάστημα και μας έκαναν να ξεχωρίσουμε ως χώρα και επιτέλους μετά από πολλά χρόνια το σύνολο της παγκόσμιας κοινότητας να αναγνωρίσει ότι “κοίταξε να δεις στην Ελλάδα πόσο καλή δουλειά γίνεται σε αυτό το κομμάτι”. Είδα και η κυρία Γκριγκορίεβα, η διευθύντρια του ΔΝΤ, έδωσε συγχαρητήρια για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίσαμε την υγειονομική κρίση. Αν αυτό θέλουμε να είναι προίκα για επενδύσεις, αν αυτό θέλουμε να είναι προίκα για τουρισμό υψηλότερου επιπέδου, που να φέρει πολύ μεγαλύτερα εισοδήματα και μία διαφορετική αντιμετώπιση της χώρας, που θα δώσει το δικαίωμα και τη δυνατότητα να έχουμε άλλα συγκριτικά πλεονεκτήματα από εδώ και πέρα, αυτό πρέπει να το προασπίσουμε. Ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης αυτού του ιού είναι η ατομική μας συμπεριφορά, της προσοχής, των κανόνων υγιεινής, της κοινωνικής αποστασιοποίησης, της μάσκας στους εσωτερικούς χώρους. Νομίζω ότι αποδείχθηκε αυτό. Ήταν το πιο ισχυρό όπλο, το οποίο είχαμε στη φαρέτρα μας», τόνισε.

Panhguria koronoios Nikos Supsas iedhseis ioulios duo eikosi duo efta ena

Στο «κόκκινο» η Ευρώπη

Ο κορωνοϊός αναζωπυρώνεται στην Ευρώπη και ειδικά στη Γαλλία, την Ισπανία και το Βέλγιο. Παράλληλα, αρκετές ευρωπαϊκές χώρες έχουν επιβάλλει από τις αρχές Ιουλίου την υποχρεωτική χρήση μάσκας, ενώ υπάρχουν σκέψεις για περαιτέρω έκτακτα μέτρα.

Παραδείγματος χάριν στην Γαλλία οι μάσκες είναι υποχρεωτικές σε όλους τους κλειστούς δημόσιους χώρους, περιλαμβανομένων των τραπεζών, των καταστημάτων και των κλειστών αγορών.

Ακόμη, η γαλλική κυβέρνηση επιταχύνει τα σχέδιά της για έκτακτα μέτρα, καθώς οι επιστημονικοί δείκτες καταδεικνύουν ότι ο ιός φαίνεται πως κερδίζει έδαφος στη χώρα, ειδικά σε περιοχές στα δυτικά και νότια περίχωρα του Παρισιού, οι οποίες είχαν σχετικά γλυτώσει από την πανδημία, όταν βρισκόταν στο απόγειό της μεταξύ Μαρτίου και Μαΐου.

Ταυτόχρονα, εξετάζει να κλείσει τα σύνορα με την Ισπανία, όπου ο ιός είναι σε έξαρση στην Καταλονία, ενώ στην περιοχή σε τρεις πόλεις οι κάτοικοι δεν πρέπει να βγαίνουν από τα σπίτια τους.

Επίσης, οι βελγικές αρχές πραγματοποίησαν έκτακτη συνάντηση προκειμένου να εξετάσουν την επιβολή επιπλέον μέτρων σε εθνικό επίπεδο λόγω της αύξησης των κρουσμάτων.

Κατά μέσο όρο 279 άνθρωποι μολύνονταν καθημερινά και «οι περισσότερες μολύνσεις παρατηρούνται ακόμη στον ενεργό πληθυσμό, δηλαδή στις ηλικίες 20 με 59 ετών», υπογράμμισε η καθηγήτρια Φρεντερίκ Ζακόμπ, υπεύθυνη της κλινικής μολυσματικών ασθενειών του νοσοκομείο Erasme στις Βρυξέλλες.

«Χρειάζεται χρόνος για να μπει σε τάξη η κατάσταση και για τον λόγο αυτό πρέπει να προσαρμόσουμε τη συμπεριφορά μας», τόνισε.

Panhguria koronoios Nikos Supsas iedhseis ioulios duo eikosi duo efta duo

Σχετικά Άρθρα

Δείτε Επίσης

Τελευταία Άρθρα

Τα πιο Δημοφιλή

Μην χάνετε καμία στιγμή ενημέρωσης. Παρακολουθήστε το τηλεοπτικό πρόγραμμα του Kontra Channel σε
απευθείας μετάδοση 24/7.